”Vad passar min kropp?”

”Vad passar min kropp?”

Johan Thorfinn Plastikguiden håller upp två implantat så att det blir lättare att välja storlek på bröstimplantat inför en bröstförstoring.

Frågan ”vad passar min kropp?” när man diskuterar storlek på bröstimplantat är bland de vanligaste. Så här resonerar plastikkirurgerna.

Att välja bröstimplantat

Att bestämma storlek kan vara svårt. Det är litegrann som att prova kläder, det handlar mycket om vad man som person trivs i, och det finns inget facit för vad som är mer rätt eller fel. Frågan ”vad passar min kropp?” kommer väldigt ofta upp, och sanningen är att det är mycket svårt att svara på så länge som du väljer ett implantat som är ungefär lika brett som bröstet. 

Börja med att välja volym

Det finns både små implantat och stora implantat som passar på bredden, och det är just där som den egna smaken måste få styra valet. Plastikkirurgerna brukar tipsa om att inför konsultationen eller operationen göra ristestet eftersom det är ett mycket bra sätt att få en känsla av hur det känns och ser ut med den nya storleken. 

Det är viktigt att du gör ristestet på rätt sätt, och du kan läsa en steg-för-steg-guide här på Plastikguiden. Om du gör ristestet på fel sätt så fins det risk att plastikkirurgen väljer ett implantat som inte ger det resultat som du har önskat.

Det är vanligare att man ångrar att man valde ett för litet implantat än att man tar ett för stort. Det kan vara bra att tänka på om du väljer mellan två olika storlekar.  Men man behöver också väga in andra aspekter än bara det rent utseendemässiga; det är tyngre med ett större implantat och det blir mer drag i ditt eget bröst, vilket på sikt kan leda till ett häng lite snabbare än om du väljer ett lättare implantat. Det kan också få större påverkan i vardagen om du väljer ett större implantat och du t ex tränar mycket eller på annat sätt är aktiv.

Välj mjukt eller styvt silikon

När du har kommit fram till en volym som du gillar så är nästa steg att fundera på om du vill ha ett runt och lite ”bolligt” resultat, eller om du istället vill ha ett bröst med en mer naturlig sluttning på ovansidan.

Ett runt implantat med styvt silikon kommer ge en mer fyllnad upptill, dvs ett ”bolligare” bröst. Om implantatet placeras framför bröstmuskeln så kan detta bli ännu tydligare. Exempel på ett runt implantat med styvare silikon är Motiva Round eller Mentor Siltex C2.

Å andra sidan så ger ett implantat med mjukare silikon ofta en något mindre fyllnad upptill vilket ger en mer naturlig sluttning. Vid stora volymer så minskar denna effekt så att även ett mjukare silikon kan uppfattas runt. Du kan tänka så att ju större volym du väljer, desto rundare kommer bröstet att uppfattas eftersom fyllnaden i den övre delen blir större (i en BH). Ett riktigt mjukt och följsamt implantat är Motiva Ergonomix2 (JOY), men även Mentor Smooth C1 har liknande egenskaper.

Läs mer

I vår stora FAQ om Bröst så hittar du en hel kategori med frågor och svar som enbart handlar om Olika typer av implantat! Plastikguiden är en av Sveriges största frågebanker om estetisk plastikkirurgi.

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.