Fettsugning

Fettsugning

Patient som ska göra fettsugning med MicroAire undersöks av Johan Thorfinn på Plastikakademin

Fettsugning i Linköping och Norrköping

Vi utför fettsugning på vår moderna klinik Plastikakademin i Linköping. Våra patienter kommer inte bara från Linköping/Norrköping och resten av Östergötland, utan faktiskt även hela södra Sverige. Fettsugning är ett sätt att ta bort lokala ansamlingar av fett på kroppen. Oftast är det ställen på kroppen där fettet påverkas mycket litet av en allmän viktnedgång eller där man önskar ha en förbättrad kontur. Exempel på detta är höfter, midja, mage, lår eller haka. Det är viktigt att komma ihåg att fettsugning inte är en genväg till bantning. 

Fettsugning med modern teknik

Jag använder så kallad power-assisted liposuction (PAL) från MicroAire samt Vaser-teknologin när jag fettsuger. Vi har också nyligen investerat i Vitruvian Ultimate Liposuction Aspirator som är Black & Black Surgicals största fettsug. Enligt vår leverantör i Sverige är Vitruvian faktiskt den kraftigaste fettsugen som man får sälja enligt lag. 

MicroAire power-assisted liposuction

är en teknik som innebär att fettsugningskanylen rör sig några millimeter fram och tillbaka med hjälp av en motor. Det gör det enklare att få ett jämnt resultat än om man bara rör fettsugnings kanylen för hand. Men, oavsett hur modern utrustning men har på en klinik så är det förstås minst lika viktigt vem som håller i handtaget.

Vaser-fettsugning: ett komplement

Vi är glada att kunna säga att vi är en av några få kliniker i Sverige som har en egen Vaser. Vaser-fettsugning representerar den senaste teknologin inom fettsugning och fungerar som ett effektivt komplement till traditionell fettsugning. Tekniken, som står för ”Vibration Amplification of Sound Energy at Resonance”, använder ultraljudsvågor för att bryta ner fettceller. Detta gör dem lättare att avlägsna samtidigt som omgivande vävnader såsom blodkärl och nerver skonas. Jämfört med traditionell fettsugning erbjuder Vaser-fettsugning flera fördelar: det är mindre invasivt, medför mindre smärta och svullnad, och möjliggör snabbare återhämtning. Operationen innebär att en fettsugningslösning injiceras i det behandlade området för att bedöva och förbereda vävnaden, följt av att en ultraljudssond bryter ner fettcellerna innan de skonsamt sugs ut. Denna teknik ger mer exakta och jämna resultat, vilket leder till att fler patienter kan återgå till sina normala aktiviteter inom några dagar.

Resultat efter fettsugning

Man kan vanligen utvärdera resultatet efter ungefär ett halvår, i enstaka fall något längre. Resultatet är beroende på utgångsläget och hur mycket fett som man tar bort. Sedan är det även beroende på hur elastisk huden är eftersom det har betydelse hur mycket huden kan dra ihop sig efteråt.

Kompression efter fettsugning

Den första tiden efter en operation så är det viktigt att man bär någon form av kompressionsplagg. Ofta behövs detta under 3-4 veckor, eller i enstaka fall något längre. Beroende på vilken del av kroppen som man fettsuger så finns det olika plagg att välja på, och vi hjälper dig med detta. Som alternativ till kompressionsplagg så kan man i vissa fall istället använda en linda.

Komplement till annan kirurgi

Fettsugning kan göras som ett enskilt ingrepp. Det kan också komplettera andra ingrepp såsom till exempel bukplastik eller bröstoperationer.

Fettsugning i narkos eller lokalbedövning

Oftast gör man en fettsugning i narkos, och det gäller framför allt större fettsugningar. Om det är mindre områden som ska fettsugas så kan man i vissa fall göra det i lokalbedövning.

Risker med fettsugning

Det blir ett ärr i huden som är ungefär 5-10mm efter varje ingångshål. Ofta behövs mer än ett ingångshål för att kunna komma åt ordentligt. Därutöver så finns det risk för blåmärken och svullnad, vilket oftast försvinner under de första veckorna. På längre sikt kan det bli små ojämnheter eller en antytt flammig rodnad i huden. Detta brukar mjukna och bli bättre under det första året.

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Vill du veta mer?

På Plastikguiden hittar du svaren på över 200st frågor om olika operationer under Frågor & Svar.
Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.