Injektionsbehandling

Injektionsbehandling

johan thorfinn botox

Injektionsbehandling

Det finns olika metoder när man gör en injektionsbehandling. Val av metod avgörs dels av vad det är man vill behandla samt vad det är man som patient har för önskemål. De vanligaste metoderna är botox (botulinumtoxin) eller fillers. I vissa fall kan det också vara lämpligare med fettransplantation. Jag gör injektionsbehandlingar i Linköping och har patienter som kommer till mig även från Norrköping och andra ställen i Östergötland.

Botox (botulinumtoxin)

Botox är ett nervgift  som blockerar överföringen av nervimpulser till de muskler där man gör injektionen. Det gör att muskeln inte kan dra ihop sig trots att det skickas en signal i nerven att den ska göra det till exempel när man kisar mot solen eller rynkar pannan. Detta innebär att muskeln blir mindre rörlig eller helt slapp så länge som botox finns kvar. Om man behandlar muskler som är ytliga under huden så kan muskeln därmed inte förstärka de rynkor som finns naturligt i huden så att huden blir slätare. Behandling med botox är inte permanent eftersom det långsamt försvinner. Vanligtvis har man effekt av behandlingen 4-6 månader. 

Fettransplantation

Att transplantera kroppseget fett är en metod som innebär att man hämtar fett någonstans på kroppen genom att göra en fettsugning. Beroende på var man ska injicera fettet och hur stora volymer som ska användas så kan man behandla fettet på olika sätt. En sådan metod är så kallad nanofat men det finns även andra sätt. Fettet sprutas tillbaka för att fylla till exempel ansiktet för att ge volym på samma sätt som fillers, men det kan också transplanteras till penis för att göra en penisförtjockning eller till brösten eller stussen. Fett som transplanteras till brösten används för att komplettera ett bröstimplantat eller för att man helt vill undvika att använda ett bröstimplantat. Den första tiden efter en fettransplantation försvinner alltid en viss del av fettet. Det är svårt att veta hur mycket som stannar kvar, och därför kan man ibland behöva upprepa behandlingen om man önskar ännu större volym. Det fett som stannar kvar helt blir vanligen permanent.

Fillers

Fillers är en benämning på preparat som man sprutar in under huden för att fylla ut och forma. De kan bestå av olika substanser men det som är vanligast är fillers av hyaluronsyra. Oftast använder man dem på olika ställen i ansiktet, till exempel för att fylla ut fåran under ögonen, mungipor eller kinder. Fillers som består av hyaluronsyra är inte permanenta vilket betyder att de vanligen bryts ned av kroppen under 6-12 månader.

Legitimerad personal?

När du ska göra en injektionsbehandling med botox eller fillers så är det viktigt att du vänder dig till en behandlare som är legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Det är olagligt för annan personal att ge injektionsbehandlingar även om man har gått kurser eller har fina diplom. Om du är osäker på om den behandlare som du vänder dig till uppfyller kraven så ska du fråga om hen är legitimerad, och du kan också kontakta Socialstyrelsen (hosp@socialstyrelsen.se) för att ta reda på om behandlaren är registrerad i Registret över hälso- och sjukvårdspersonal.

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Har botoxinjektioner några biverkningar eller risker?

Hur fungerar botox?

Vill du veta mer?

På Plastikguiden hittar du svaren på över 200st frågor om olika operationer under Frågor & Svar.
Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.