Gynekomasti – manliga bröst

Gynekomasti – manliga bröst

fettsugning av bröst på en man som har gynekomasti chipstuttar man boobs

Män kan också besväras av bröst! Detta kallas även för gynekomasti och kan orsakas av hormonella problem eller bara komma ändå. Vi har många manliga patienter som vill ha hjälp att få en mer manlig bröstkontur genom att minska det som man i dagligt tal kallar för ”man boobs” eller ”chipstuttar” – det är inget konstigt med det. Jag har patienter som kommer inte bara från Linköping och Norrköping, utan resten av Östergötland och hela södra Sverige för att få hjälp med gynekomasti.

Bröst hos män

Vissa män lider av att vävnaden kring bröstkorgen blir för stor, vilket ibland kan ge en ogynnsam kontur. Detta är långt ifrån alltid ett resultat av övervikt utan kan också bero på att bröstkörtelvävnaden tillväxer under puberteten och sedan kvarstår förstorad. Emellanåt ger det besvär i form av lokal ömhet och värk vid tryck, som kan yttra sig som obehag om man ligger på mage eller har tighta kläder.

Orsaker till gynekomasti

Om gynekomastin är ensidig är det viktigt att först utreda att det inte finns någon bakomliggande orsak. Detta görs på vårdcentralen. Det är också där man kan kontrollera hormonprover för att utesluta att gynekomastin inte beror på någon hormonell störning. I de allra flesta fall finns dock ingen sjukdom eller annan orsak till gynekomastin som kräver behandling.

Bästa metod för att åtgärda gynekomasti

Beroende på hur mycket bröstvävnad som man har så används olika metoder. Om man har bröst åt det mindre håller så räcker det ofta med att göra en fettsugning. Ibland måste detta kompletteras med att man gör ett litet snitt kring vårtgården för att avlägsna körtelvävnad. I enstaka fall måste man göra ett större ingrepp om gynekomastin är mycket kraftig, och då kan det bli ärr runt vårtgården och nedanför bröstet. När jag fettsuger så använder jag så kallad power-assisted liposuction (PAL) från MicroAire, du kan läsa mer om det här.

Att tänka på efter en operation för gynekomasti

När man har gjort en gynekomasti-operation behöver man vila efteråt. Detta innebär att man har en kompressionströja eller kompressionsväst, och att man får avstå från kraftig fysisk aktivitet 2-4 veckor. Beroende på vad man har för arbete så kan det behövas en sjukskrivning. Vid lättare arbetsuppgifter kan man ofta återgå snabbare. Träning kan man vanligen återuppta efter ungefär en månad. Om man använder nikotin (snus, cigaretter, tuggummi etc) så behöver man göra uppehåll under hela läkningstiden efteråt. En annan viktig sak som man ska vara medveten om att få män har ett helt platt bröst, oavsett kroppsvikten. Det är inte heller syftet med operationen. Men det betyder att även efter en gynekomasti-operation så kan man ha en antydan till ett bröst kvar, för att det ska se så naturligt ut som möjligt.

Risker vid en operation för gynekomasti

Generellt så är det små risker för allvarliga komplikationer i samband med en gynekomasti-operation. När vi ses på mottagningen inför operationen så går vi igenom detta i detalj utifrån vilken metod som skall användas. Exempel på risker för lättare komplikationer som alltid finns i samband med all kirurgi på bröstet är svullnad, infektion, blödning, överdriven ärrbildning, småsår och känselnedsättning. 

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.