Bröstlyft med eller utan implantat

Bröstlyft med eller utan implantat

En patient som ska göra bröstlyft undersöks av plastikkirurgen Johan Thorfinn

Bröstlyft i Linköping och Norrköping

Funderar du på ett bröstlyft i Linköping eller Norrköping? Kraftig viktnedgång, graviditeter eller stigande ålder  kan leda till att brösten får ett häng. Detta visar sig som att vårtgården och bröstvårtan sitter lågt och ibland även pekar nedåt. Många gånger uppstår detta samtidigt som att bröstet tappar volym och blir mindre. Genom att göra ett bröstlyft (mastopexi) återställer man bröstets proportioner. Vårtgården och bröstvårtan flyttas högre upp och att bröstets undre del rundas till, och ibland kombinerar man med ett bröstimplantat. Jag utför dessa operationer på vår moderna klinik Plastikakademin i Linköping, och vi har patienter som kommer från stora delar av hela södra Sverige.

Bröstlyft med ett bröstimplantat

Syftet med att kombinera ett bröstlyft med ett bröstimplantat är att återge bröstet en rundare form och mer fyllnad. Storleken på implantatet beror på vad man har för önskemål som patient, men också hur mycket vävnad som finns så att det inte blir för spänt i huden under läkningen. Om man väljer ett större implantat så ökar riskerna för komplikationer. Ofta kan bröstlyftet och bröstimplantatet göras samtidigt. Men i vissa fall om man har ett väldigt uttalat häng på brösten så kan man behöva dela upp operationen i två delar, vilket vanligen innebär att man börjar med bröstlyftet. När detta sedan har läkt efter 4-6 månader så kan man lägg in ett implantat. Det är då vanligen enklare att välja ett större implantat eftersom huden redan har läkt efter bröstlyftet. Vad som passar bäst i just ditt fall går vi igenom på din konsultation.

Bröstlyft utan bröstimplantat

Om man enbart vill korrigera vårtgårdens (bröstvårtans) höjd så räcker det med att göra ett bröstlyft utan bröstimplantat. Det påverkar sällan bröstets fyllnad på den övre delen av bröstet. Det kan också vara bra att komma ihåg att bröstets bredd inte heller påverkas.

Bröstlyft med balkongteknik (dermoglandulär lambå)

Vissa patienter som inte vill ha ett bröstimplantat men ändå vill få ett toppigare bröst än vad man vanligen kan åstadkomma med ett bröstlyft som utförs med standardteknik kan vara lämpade för ett bröstlyft med den teknik jag kallar för ”balkongtekniken”. Det betyder att man använder en del av bröstets undre pol och ”stoppar in” högre upp för att ge vårtgården en bättre projektion, dvs göra bröstet toppigare. Om du är lämpad för den här typen av bröstlyft beror på hur din bröstvävnad är fördelad och hur förhållandet mellan överskottshud och bröstvävnad är.

Hur vet du ett bröstlyft kan behövas?

Om bröstvårtan (vårtgården) sitter ovanför ditt bröstveck så behövs det sällan ett bröstlyft. Då räcker det vanligen med att enbart lägga in ett bröstimplantat. Detta ger också en viss ”lyfteffekt” eftersom implantatet skjuter fram vårtgården och fyller ut nedre delen av bröstet. Du kan läsa mer om bröstförstoring här.

Om vårtgården däremot sitter nedanför bröstvecket så behöver man ofta göra ett bröstlyft för att återge bröstets form.

Återhämtning efter bröstlyft

Hur länge man behöver vara sjukskriven efter ett bröstlyft beror dels på hur tungt arbete man har, och om man har gjort bröstlyftet med eller utan implantat. Om man inte använder ett bröstimplantat så är sjukskrivningstiden i regel kortare men ungefär 3 veckor är vanligt. Ibland krävs lite längre sjukskrivning. Träning får man vanligen vänta med ungefär en månad, och sedan får man börja träna försiktigt.

Risker vid mastopexi

Exempel på risker är blödning, infektion, överdriven ärrbildning, känselnedsättning, och svårigheter att amma efteråt. Det är också vanligt att det blir småsår i snitten i huden i början som man behöver lägga om. Man behöver vara fullt informerad om de risker som finns, även om riskerna är små. Detta går vi alltid igenom i samband med konsultationen. Riskerna för allvarliga komplikationer med allvarlig påverkan på hälsan i samband med ett bröstlyft oavsett om man lägger in implantat eller inte är mycket små.

Bäst val för dig i samband med bröstlyft

I samband med din går vi igenom dina förutsättningar och önskemål. Om du vill kan du säkra din operationstid hos mig genom att boka den preliminärt innan vi ses på mottagningen. Du bokar enkelt tid hos mig online via BokaDirekt genom att klicka här.

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Hur går en bröstförstoring till?

Hur går bröstlyft med samtidig inläggning av implantat till?

Vilken storlek ska jag välja när jag byter implantat?

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.