Komplikationer

Komplikationer

Risker med plastikkirurgi

Exakt vilka riskerna är för olika ingrepp varierar mellan vad det är för operation och om man har några individuella förutsättningar som påverkar risken. Som patient hos mig får du alltid en genomgång av både förväntat resultat och vilka risker det finns med just ditt ingrepp. Vi tar vårt arbete på största allvar vilket även gäller säkerheten.

Vårt säkerhetsarbete

För att minska risker i samband med din operation så har vi också ett genomgripande säkerhetsarbete genom hela processen. Det innebär att vi arbetar med handplockad personal som alla är specialutbildade för sitt uppdrag, och inte gör avkall på utrustning eller andra material som kan gör att du utsätts för en onödig risk. Jag åker regelbundet på internationella kongresser, går kurser och har samarbeten med kolleger både inom och utanför Sverige för att hålla mig uppdaterad. Dessutom investerar jag hela tiden i ny teknologi och nya instrument för våra arbetsredskap ska vara moderna.

Risker varierar

Det är viktigt att veta att alla ingrepp innebär en risk för komplikationer, till exempel blödning och infektion. Det blir också ärr efter operationer, och ibland kan dessa ärr vara synliga eller missprydande.

Oönskade händelser efter en operation är oftast av enklare karaktär och kan behandlas till exempel med sårvård eller antibiotika, eller att man gör ett nytt ingrepp i senare skede för att förbättra ett ärr.

I enstaka fall kan man i anslutning till operationen behöva göra ett ny ingrepp för att till exempel tappa ut blod om det har samlat sig för mycket. Kirurgiska ingrepp kan också vara förknippade med allvarliga händelser såsom till exempel blodpropp, och även om dessa risker är mycket små så är det viktigt att man som patient är informerad om dem.

Att tänka på vid val av implantat

Om du ska göra en operation med bröstimplantat så är det viktigt att veta att ju större implantat man väljer, desto större är riskerna för problem efteråt. Det kan röra sig om läkningsproblem, uttänjd hud/vävnad, tyngdkänsla med mera. Det finns också en risk för en typ av cancer (BIA-ALCL) om man väljer bröstimplantat med knottrig yta (texturerade). Denna risk är extremt liten men man ska känna till den. Du kan läsa mer om detta i vår FAQ om Olika typer av implantat.

Jag är alltid tillgänglig om nåt händer

Om något trots allt skulle inträffa efter en operation så har du alltid möjlighet att kontakta mig även under kvällar och helger så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Vår målsättning är att alltid kunna ta hand om dig hela vägen och att du ska känna dig trygg med din operation hos oss.

Råd inför val av klinik och plastikkirurg

Om du funderar på en estetisk operation men inte har valt klinik eller läkare så vill jag skicka några ord på vägen. Vänd dig alltid till en specialist i plastikkirurgi som är ansluten till Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP) om du överväger en kosmetisk operation. Res inte utomlands för att bli opererad. Du riskerar att bli infekterad med multiresistenta bakterier, och om du drabbas av en komplikation när du har kommit hem så har du svårt att få rätt hjälp eller så kan det bli mycket dyrbart. Välj en klinik som ligger inom bekvämt resavstånd, och ta reda på information om kliniken/plastikkirurgen genom att göra research. Tänk på att även om det låter bra så kan den som lovar väldigt mycket kan få svårt att hålla det i slutänden, och att det är viktigt att ha realistiska förväntningar på vad som blir resultatet efter din operation.

Johan Thorfinn, plastikkirurg

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Vill du veta mer?

På Plastikguiden hittar du svaren på över 200st frågor om olika operationer under Frågor & Svar.
Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.