Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik

Bor du i Linköping eller Norrköping och har funderat på att göra en ögonlocksplastik? Operationen görs antingen på de övre ögonlocken eller de undre ögonlocken, eller både och. Operationen minskar tyngdkänsla och ger ett öppnare öga med ett ”piggare” utseende. Det är ett ingrepp som utförs i lokalbedövning och man går hem samma dag.

Övre ögonlocksplastik

Den som har ett stort överskott av hud på det övre ögonlocket kan uppleva att det övre ögonlocket känns tungt (tyngdkänsla), eller så kan man till och med ha en del av huden som syns i synfältet (synfältsinskränkning). Då kan besvären bli klart förbättrade av en övre ögonlocksplastik. Att operera de övre ögonlocken kan också vara lämpligt om man önskar ett mer ”öppet” öga av mer estetiska skäl.

Undre ögonlocksplastik

De undre ögonlocken kan ibland bli ”påsiga”. Det är ett resultat av att fettet som ligger runt ögat buktar fram under huden. Genom att minska på detta fett och reducera huden på det nedre ögonlocket så blir det undre ögonlocket mindre buktande och man får därmed en jämnare övergång mot kinden.

Läkningsperiod efter ögonlocksplastik

Direkt efter ögonlocksplastiken lägger vi under ca 30 minuter på en kylmask kopplad till en maskin för att effektivt minska svullnad och obehag efteråt. Efter en ingreppet så är det en fördel om man undviker att ligga helt plant på natten de första dygnen för att minska svullnad. Det kan också vara bra att inför operationen skaffa en egen kylmask som du kan använda hemma de första dygnen. Det finns många olika kylmasker tillgängliga på apotek och välsorterade skönhetsbutiker. Man ska undvika kraftig fysisk aktivitet och träning under 1-2 veckor. Det brukar dock gå bra att redan efter ett par dagar återgå till normala vardagssysslor. Stygn och tejpar tas bort efter 5-7 dagar. Det mesta av svullnaden brukar försvinna efter 1-2 veckor, och sedan tar det vanligen ytterligare 2-3 månader innan ärren har mognat helt och hållet.

Risker med ögonlocksplastik

Ärret blir vanligen som ett tunt, ljust streck efter en ögonlocksplastik. På det övre ögonlocket brukar ärret döljas väl i det normala hudvecket som blir när ögat är öppet. På det undre ögonlocket placeras ärret ett par millimeter nedanför ögonfransen och brukar därmed inte synas så mycket. Ibland kan ärret behöva förlängas några millimeter vid sidan om ögonvrån, och detta brukar vanligen lägga sig i någon av de smårynkor som finns här normalt. Riskerna i samband med ögonlocksplastik är vanligen små och rör sig till exempel om blödning/svullnad, ytlig infektion, och en lokal irritation i ögat under de första dagarna efter operationen.

Viktigt att veta om ögonlocksplastik

Vid en övre ögonlocksplastik måste man lämna kvar en mindre del av huden så att det går att stänga ögonlocket som vanligt. Det betyder att när ögat är öppet så blir det ofta en liten hudkant kvar som lägger sig som ett veck på det övre ögonlocket.

Vid en nedre ögonlocksplastik är det framför allt buktande fett som avlägsnas samt en del hud för att sträcka upp försiktigt. Det är dock viktigt att inte ta för mycket hud eftersom det då kan bli en dragning nedåt i ögonlocket. Den hud som är kvar på det undre ögonlocket är av samma utseende/karaktär efter operationen (även om den buktar mindre), vilket betyder att om man har små, fina rynkor i huden på hela det undre ögonlocket så finns de kvar.

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Få mer information om "" i vår FAQ

Vad är skillnad mellan en övre och en undre ögonlocksplastik?

Hur "öppet" blir ögat av en övre ögonlocksplastik?

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.