Amning och bröstoperation

Amning och bröstoperation

kvinna som ammar sitt barn och funderar på att göra en moms makeover Johan Thorfinn plastikguiden

Kan jag amma efter en bröstoperation?

När man planerar att bli förälder och har genomgått en bröstoperation, kan frågan ”Kommer jag att kunna amma?” ofta dyka upp. Sanningen är, som ofta i medicinska sammanhang, att det beror på flera faktorer, men oftast är svaret ja.

Anatomi och bröstkirurgi

Förståelsen för bröstets anatomi spelar en stor roll här. Vid en bröstförstoring placeras implantaten så att de inte stör mjölkkörtlarna eller bröstgångarna där mjölken produceras och transporteras. Vid en bröstreduktion tas visserligen en del vävnad bort, men oftast lämnas tillräckligt kvar för att möjliggöra amning.

Finns det garantier för att ha tillräckligt med mjölk?

Men det finns inga garantier. Även om du kan amma, kan det vara så att du inte får en full mjölkproduktion. Detta kan bero på snittets placering under operationen, som i vissa fall kan påverka mjölkgångarna i bröstet och bröstvårtan. Detta är en viktig detalj att diskutera om du funderar på en bröstoperation.

Bästa tidpunkten för bröstoperation

Om du precis har avslutat amning så är det bra att vänta ungefär ett halvår innan du genomgår en bröstoperation. Brösten behöver nämligen återhämta sig efter amningen. Om du planerar att få barn i framtiden är det viktigt att du funderar på innan hur viktigt det är att kunna amma ditt barn helt och hållet innan du bestämmer dig.

Andra faktorer som påverkar amning

Det är också bra att ha i åtanke att amning är en komplex process som inte bara påverkas av kirurgi. Det finns olika metoder och hjälpmedel som kan underlätta amning. Vissa kvinnor kan inte heller amma trots att de inte har opererat brösten, och för andra så är det inte heller viktigt att kunna amma.

Nästa steg

Kort sagt, det är viktigt att du pratar igenom dina förväntningar på framtida amning då du kommer till mottagningen. Detta för att du ska kunna fatta det bästa beslutet för dig och ditt kommande barn. Genom att vara väl informerad kan du göra de val som passar just din kropp och din livssituation.

Välkommen för att boka en tid för konsultation hos Johan Thorfinn som är specialist i plastikkirurgi och särskilt duktig på bröstkirurgi. Då får du en bra genomgång och planering av din bröstoperation. Bokar gör du enkelt via vår bokning på BokaDirekt, klicka här.

Tycker du att den här informationen var bra? Dela med dig på dina sociala medier så att fler får ta del av den! Använd knapparna längre ner på sidan.

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.