Bukplastik: naveln är viktig

Bukplastik: naveln är viktig

Hemligheten med en fin navel efter bukplastik

Naveln är central för resultatet

Naveln är den punkt på kroppen där vi satt ihop med livmodern under fosterlivet. Navelsträngen var länken mellan vår mamma och oss själva, och en förutsättning för att vi skulle kunna utvecklas från embryo till människa. Direkt efter förlossningen klipptes navelsträngen och kvar blev naveln som ett minne av tiden i mammas mage.

Navelns normala uppbyggnad

Naveln är formad som en tratt, och botten på tratten är egentligen ett ärr där navelsträngen satt fast. Ärret sitter fast i en sträng som sitter fast i bukväggen. Bredden på ärret är olika hos olika personer. Efter övervikt eller graviditeter så kan ärret tänjas ut så att naveln blir bred i botten. Längden på strängen varierar också mellan individer.

Naveln ändras

Vid en stor bukplastik så ändras navelns utseende. Många tror felaktigt att man gör en ny navel, men det stämmer inte. Botten på naveln (ärret) och infästningen i bukväggen (strängen) är alltid densamma. Det som är nytt efter en bukplastik är huden runt omkring naveln, vilket leder till ett ärr runt naveln. Genom att göra botten/ärret så litet som möjligt och minska längden på strängen så får man en nättare och mer ungdomlig navel efter operationen. 

Navel vid liten bukplastik

Vid en liten bukplastik sker ingreppet endast nedanför naveln. Det betyder att det inte blir något ärr kring naveln om man gör en liten bukplastik. Däremot kan naveln bli ”nedåtriktad” vid en liten bukplastik. Du kan hitta mer information om andra skillnader mellan stor och liten bukplastik i vår stora FAQ på Plastikguiden.

Faktorer som påverkar resultatet

Om botten/ärret är litet och strängen är kort så är det oftast lättare att göra en fin navel. Om botten/ärret är brett så kommer naveln även efter en bukplastik att vara bred. Om strängen är lång så kan blodförsörjningen till naveln bli dålig vilket kan leda till fördröjd sårläkning efteråt. Det är detta och andra faktorer som gör att resultatet kan skilja mellan personer.

Navelbråck

Där naveln sitter fast i bukväggen är bukväggen oftast naturligt tunnare eller försvagad. Det innebär att fett eller innehåll från buken kan bukta fram alldeles intill navelsträngen. Detta kallas för navelbråck och är vanligt efter graviditeter. Om man har ett litet navelbråck så påverkar det oftast inte bukplastiken. Men om navelbråcket är stort så kan man behöva åtgärda detta antingen samtidigt som man gör en bukplastik eller som en separat operation innan man genomgår bukplastik.

Rätt operationsteknik är viktig

För att få en sån fin navel som möjligt efter din bukplastik så behöver man göra en korrekt utvärdering av just din navel. Man behöver också ha ingående kunskap om vilken operationsteknik som är bäst just i ditt fall. Vänd dig bara till en specialist i plastikkirurgi för att försäkra dig om att din navel blir så bra som möjligt.

Navel på patient innan stor bukplastik
Navel innan stor bukplastik
Ny navel under operation (stor bukplastik)
Ny, omgjord navel på samma patient

Nästa steg mot en finare navel

Är du redo att ta nästa steg mot en plattare mage och finare navel? Boka tid för konsultation hos någon av våra plastikkirurger för en individuell bedömning och behandlingsplan.

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.