Kapselkontraktur efter bröstförstoring

Kapselkontraktur efter bröstförstoring

En mycket ovanlig komplikation efter bröstoperation med implantat. Här kommer del 2 om en av de komplikationer som kan orsakas av bröstimplantat. Tidigare så har jag skrivit om BII som du hittar HÄR. Det är viktigt att känna till detta när man överväger att göra en bröstförstoring med bröstimplantat. Man ska dock komma ihåg att kapselkontraktur är mycket ovanligt – ja, jag har faktiskt ALDRIG opererat en kapselkontraktur på någon patient som jag själv har satt in bröstimplantat på, och det är ganska många under årens lopp…..

Kapselkontraktur har varit en känd komplikation sedan många år. Det uppstår när den normala kapseln som alltid omger implantatet av någon anledning blir förtjockad och drar ihop sig. Den normala kapseln bildar kroppen runt implantat de första månaderna efter operationen, och den är som en mjuk och tunn hinna (2-3mm) som inte känns från utsidan och som är följsam runt implantatet.

Om denna den normala kapseln fortsätter att dra ihop sig och förtjockas så blir implantatet till slut ihoppressat av att kapseln drar ihop sig, och blir till slut som ett hårt, runt klot. I så fall leder detta också till ömhet och att bröstet blir deformerat. Man måste då göra en operation då man tar bort den förtjockade kapseln, och många gånger byter man till ett nytt implantat.

Detta är inte samma sak som att ta bort en normal kapsel ”en bloc” eftersom den förtjockade kapseln vid en kapselkontraktur är kraftigare och inte går sönder lika lätt. Den är därför ofta enklare att ta bort tillsammans med implantatet än om man har en normal kapsel.

Alla implantat som jag använder har en kapselförsäkring som gäller 10 år från operationen. Det betyder att om du trots allt skulle drabbas av en svår kapselkontraktur så får du nya implantat av tillverkaren. Tillverkarna betalar också ofta ut en ersättning för den som drabbas av kapselkontraktur. Den ser lite olika ut för de olika leverantörerna. När du kommer på konsultation så går vi givetvis igenom vad som gäller kring detta.

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.