Vad är Breast Implant Illness?

Vad är Breast Implant Illness?

Vissa personer menar att de blir sjuka av sina bröstimplantat. Jag reder ut begreppen.Är du orolig att du kan bli sjuk av bröstimplantat? Funderat på att ta ut dem?Sedan ett par år så har det uppkommit diskussioner i TV/tidningar och sociala medier om bröstimplantat kan vara farligt. Mitt korta svar på frågan är att man både som patient och vårdgivare ska hålla sig informerad om vad som händer på området.

Vad är det då diskussionen om bröstimplantat handlar om? Jo, de två nya tillstånden som man diskuterar i de här sammanhangen är Breast Implant Illness (BII) och Anaplastic Large Cell Lymphoma (ALCL). Detta är två helt olika saker. I denna första bloggpost tar jag upp mina tankar om Breast Implant Illness. Inom kort så kommer jag skriva även om ALCL.

Breast Implant Illness är inte cancer. Det är en benämning på symptom som vissa patienter upplever är orsakade av deras bröstimplantat. Symptomen kan till exempel vara trötthet, huvudvärk, håravfall, depression, ledvärk, hudutslag, oro mm mm.

Vetenskapligt så råder det delade meningar om BII, men det finns det exempel på patienter som menar att de har blivit fria från sina symptom så snart de tog ur implantaten. Man ska därför vara ödmjuk inför dessa kvinnors upplevelser och respektera önskan om att ta bort implantaten, tycker jag. Samtidigt tycker jag att man som patient som lever med bröstimplantat inte ska bli skrämd av det som skrivs om implantatkirurgi. Det gäller även kvinnor som går i tankarna att göra en operation med bröstimplantat.

Det är dock viktigt att som patient fundera igenom noga vad man vill göra innan man bestämmer sig för en operation och att diskutera detta med sin kirurg. Att enbart ta ur implantat är ett enklare ingrepp med små risker och få komplikationer. Men att dessutom ta bort kapselvävnad (’en bloc’ eller capsulectomy) är ett betydligt större ingrepp med större risker för allvarliga komplikationer och mer komplicerat läkningsförlopp.

Till sist, även om man givetvis måste lyssna på de kvinnor som hävdar att de har BII så är det också viktigt att tillägga att miljoner kvinnor i världen lever med bröstimplantat utan att må dåligt av dem. Om du funderar på att göra en operation med bröstimplantat och har frågor om detta, eller om du har implantat som du blir orolig över, då kan du givetvis maila mig (johan@plastikguiden.se).

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.