Jag undrar om jag har BII och vill ta ut mina implantat. Vad är dina synpunkter på detta?

Jag undrar om jag har BII och vill ta ut mina implantat. Vad är dina synpunkter på detta?

Plastikguiden svarar:

Min inställning är att vi läkare behöver vara ödmjuka inför önskemålet att ta ut implantaten om man upplever att man har BII, därför hjälper jag gärna till med det. Inför en sådan operation så är det viktigt att komma på en konsultation för att undersöka brösten och diskutera igenom vilka symptom man upplever så att vi kan göra en plan för operationen.

Det är viktigt att känna till att många av de symptom som hänförs till BII också kan bero på något annat. Man måste därför som patient även ta kontakt med till exempel sin vårdcentral för att förutsättningslöst undersöka att man inte har någon bakomliggande sjukdom som beror på något helt annat och som måste behandlas så att det inte blir en fördröjning av en sådan behandling.

Det finns definitivt flera kvinnor som vittnar om att de har blivit fria från olika symptom i och med att man tar bort bröstimplantat, och dessa berättelser måste vi ta på allvar och respektera. Men det är också så att vissa som tar bort implantat fortfarande har olika symptom efteråt. I dessa fall får man misstänka att symptomen beror på något annat.

Man ska absolut inte vifta bort BII som fenomen, men när man diskuterar BII så är det viktigt att skilja på vad som är bevisade fakta och vad som är teorier. Det måste vi ju göra i alla andra sammanhang när det gäller olika frågeställningar som rör hälsan, till exempel för hjärtinfarkt, diabetes eller cancersjukdomar. Jag tror ingen vill få sin hjärtinfarkt behandlad på ett sätt som man inte vet om det säkert är bra? Jag tror tvärtom att de flesta skulle vilja ha sin hjärtinfarkt behandlad med mediciner/metoder som har testats och visat sig vara effektiva. Detta är viktigt så att vi inte gör fel, och man behöver tänka på samma sätt kring nya fenomen som BII. Eftersom det ännu så länge inte finns några otvetydiga vetenskapliga bevis för BII är det därför viktigt att öka kunskaperna om BII genom att forska mer. Man måste också säga att den stora majoriteten av alla miljoner kvinnor som har bröstimplantat efter estetisk eller rekonstruktiv canceroperation i världen inte har några symptom - likväl som man ska ta dem på allvar som säger sig ha blivit bättre efter en operation.

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Fler frågor och svar inom "Urtag av implantat"

Jag är fundersam på grund av allt som skrivs i media om implantat. Måste jag ta ut dem och hur ska jag tänka?

Tar du ut kapslarna också om du tar ut implantat?

Vad är skillnad på 'en bloc' och capsulectomi (kapselektomi)?

Gör du 'en bloc'-explant?

Jag har läst på internet om kirurger i USA som säger att man alltid måste ta ut kapslarna 'en bloc'. Varför då?

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.