Vad är skillnad på ’en bloc’ och capsulectomi (kapselektomi)?

Vad är skillnad på ’en bloc’ och capsulectomi (kapselektomi)?

Plastikguiden svarar:

'En bloc' är en medicinsk term som används i många olika sammanhang och det betyder att man opererar ut nånting i ett enda stycke utan att det går sönder eller delas under operationen. I samband med urtag av bröstimplantat så innebär termen 'en bloc' att man tar ur implantatet och vävnaden som omger implantatet i ett enda stycke.

Kapselektomi (engelska 'capsulectomy') betyder också att man tar bort implantatet och vävnaden som omger implantatet men att man gör det i delar istället för ett enda stycke. I praktiken är det ingen skillnad eftersom resultatet är detsamma, dvs att man tar bort vävnaden som omger implantatet.

Det är tekniskt mycket mer komplicerat att göra 'en bloc' om kapselvävnaden är normal och tunn, och det kan visa sig att det inte är möjligt trots att man försöker. I så fall tar man ut kapseln i delar, dvs utför en kapsulektomi.

Den enda situation där experterna är överens om att det är bättre med 'en bloc' istället för kapsulektomi är om man har en bekräftad ALCL (se separata frågor/svar om detta). ALCL är ett mycket ovanligt tillstånd som det finns 8st bekräftade fall av i Sverige av alla tiotusentals kvinnor som lever med bröstimplantat (nov 2019). ALCL visar sig som att bröstet svullnar och omges med vätska, och de som har drabbats har fått det först efter flera år. Diagnos ställs genom att man tar prov på vätskan. Vissa texturerade implantat har visat sig ha en något högre risk för ALCL (tillverkade av Allergan), och de är nu säljstoppade. Riskerna är dock mycket små, och om man inte har något problem med ett svullet bröst som kommer utan anledning långt efter en operation så ska man inte oroa sig.

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Fler frågor och svar inom "Urtag av implantat"

Jag är fundersam på grund av allt som skrivs i media om implantat. Måste jag ta ut dem och hur ska jag tänka?

Tar du ut kapslarna också om du tar ut implantat?

Gör du 'en bloc'-explant?

Jag undrar om jag har BII och vill ta ut mina implantat. Vad är dina synpunkter på detta?

Jag har läst på internet om kirurger i USA som säger att man alltid måste ta ut kapslarna 'en bloc'. Varför då?

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se