Jag har läst på internet om kirurger i USA som säger att man alltid måste ta ut kapslarna ’en bloc’. Varför då?

Jag har läst på internet om kirurger i USA som säger att man alltid måste ta ut kapslarna ’en bloc’. Varför då?

Plastikguiden svarar:

Man måste komma ihåg att i andra länder (t ex USA) så finns det sedan tidigare en tradition hos plastikkirurger att marknadsföra sig mer aggressivt och det finns ett kommersiellt intresse att sälja sig själv som den enda som klarar av att göra en viss operation och att just den operationen är den enda rätta att göra.

Det sprids mycket information på internet i sociala medier och slutna forum som är baserat på olika teorier och inte på vetenskapliga data. För varje gång en teori upprepas så blir det mer och mer av en sanning. Som patient förstår jag att det är mycket svårt att värdera vad som är vetenskapligt bevisat och vad som inte är det.

Jag tror inte att någon seriös läkare i Sverige medvetet undanhåller fakta när det finns sådan. Det enda sättet att ta reda på vad som faktiskt är sant och inte är att forska mer. Tills dess att vi vet mer så måste vi skilja på vad vi säger är helt sant och bevisat, och vad vi tror är sant. Där har vi ett gemensamt ansvar, både läkare och patienter.

För min del innebär detta att jag respekterar dem som vill ta ut sina implantat och när det finns ett starkt skäl att ta ut vävnaden runt implantatet så gör jag givetvis det, samtidigt som man i andra fall måste rekommendera patienten att endast ta ut implantatet eftersom det utifrån vad vi vet ni är det säkraste sättet. Samtidigt så fortsätter jag att lägga in bröstimplantat på patienter som vill ha det eftersom de risker som man känner till med implantaten är mycket små, och jag informerar naturligtvis om detta så att man som patient involveras i beslutet innan man opereras.

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Fler frågor och svar inom "Urtag av implantat"

Jag är fundersam på grund av allt som skrivs i media om implantat. Måste jag ta ut dem och hur ska jag tänka?

Tar du ut kapslarna också om du tar ut implantat?

Vad är skillnad på 'en bloc' och capsulectomi (kapselektomi)?

Gör du 'en bloc'-explant?

Jag undrar om jag har BII och vill ta ut mina implantat. Vad är dina synpunkter på detta?

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.