Träna efter bröstförstoring

Träna efter bröstförstoring

två kvinnor som tränar efter plastikkirurgi

Hur ska jag träna efter mina bröstförstoring? Faktorer som implantatens storlek, om de ligger fram eller bakom muskeln, och vad du vill träna påverkar. Sen finns det en annan viktig sak som man alltid ska tänka på. Jag förklarar varför.

Träning efter bröstförstoring

Det är viktigt att låta implantaten ligga still i sin ficka på insidan i början. Annars ökar risken att fickan på insidan blir för stor och implantaten hamnar på fel ställe. Har man gjort ett bröstlyft samtidigt som man la in implantaten så får man vänta längre med träning eftersom det är mer som ska läka jämfört med om man ”bara” har gjort en förstoring. 

Implantatet påverkar

Släta implantat behöver lite längre tid att ”läka in” än texturerade implantat, och riktigt stora implantat tar längre tid att läka än mindre implantat. Om man dessutom har lagt implantaten bakom muskeln så måste man vara försiktig med träning som involverar bröstmusklerna så att inte muskeln i sig ”pressar iväg” implantaten.

Ta det lugnt i början

När kan man börja träna då? Det första man ska tänka på är att det ska vara läkt i huden utan småsår, annars finns risk för infektion. Det betyder att man vanligen måste vänta ca 3 veckor innan man börjar med någon träning. 

Övningar att börja med

Man ska börja försiktigt och välja aktiviteter där brösten/implantaten inte hoppar upp och ned. Det betyder att man kan börja med att t ex sitta i en maskin på gymmet och träna benen, eller kanske sitta på en motionscykel för att göra cardio. Nästa steg blir att efter någon månad eller så försiktig börja med situps, eller andra övningar för bål och ben. Övningar för överkropp (axlar, armar, bröstmuskler) måste man vänta som längst med, liksom löpträning, aerobics, dans, ridning, mm. Riktigt kraftig träning kan man behöva avstå ifrån minst 2 månader.

Lyssna på kroppen

Det finns ett par saker till att tänka. För det första så ska man alltid lyssna på kroppen. Om man gör någon träningsövning som känns obehaglig/smärtsam antingen medan man gör den eller efteråt så är det kroppens signal att man har tagit i för hårt eller gjort fel övning. Då får man avvakta lite till eller minska på belastningen.  

Mitt viktigaste tips

För det andra ska man alltid ha maximalt stöd i BH. Det är mitt viktigaste tips gällande träning efter ett genomgått en operation med bröstimplantat. Använd alltid läk-BH:n i början såsom ordinerat från kliniken,  och sedan i all framtid alltid sport-BH när du tränar.

Ett sista ord på vägen

En sista sak som är viktig att komma ihåg när det gäller träning är att det finns inga generella råd som gäller för alla. Detta eftersom det både kan skilja sig åt hur operationen är utförd och vad man som patient ser som ”träning och fysisk aktivitet” (för en del att gå en lugn promenad, för andra att träna stenhårt på gymmet). Därför tycker jag att man som patient ska ha fått information av sin plastikkirurg om eftervården inklusive just detta. Men, jag delar gärna med mig av vad jag tycker.

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.