Ultraljud visar delade magmuskler

Ultraljud visar delade magmuskler

kvinna som ska göra bukplastik pga rektusdiastas och delade magmuskler

Efter graviditet eller fetma så blir magens muskler ofta uttänjda. Detta leder till en delning av musklerna, så kallad rektusdiastas. Vid en bukplastik syr man ihop delade magmuskler. Genom att göra ultraljud på magen vid konsultationen så kan man få en bra bild av om det finns någon glipa och hur stor den är. Men du kan också genom ett enkelt test undersöka dig själv.

Undersökning av rektusdiastas

Delade magmuskler

Om magen har varit kraftigt utspänd så kan magmusklerna i mitten dela på sig. Det kallas för rektusdiastas på läkarspråk. När detta sker så är det oftast på grund av att man har varit gravid. Nästan alla kvinnor som har varit gravida har rektusdiastas i någon utsträckning. Det kan också inträffa hos män som har varit kraftigt överviktiga. I vissa fall visar det sig som en utbuktning i mitten av magen när man reser sig upp som om man gör en situp. En kraftig rektusdiastas kan göra att det blir obalans i bålens stabilitet vilket hos vissa kan bidra till ländryggsbesvär.

Känn på din egen mage

En mindre glipa kan vara svår att känna om man inte är utbildad och vet vad man ska känna efter, men man kan prova själv för att få en uppfattning om hur det är. Detta kan du göra genom att du lägger dig på golvet med knäna lätt uppdragna och placerar ena handens fingrar utom tummen på naveln. Tag ett djupt andetag, andas ut och pressa med fingrarna samtidigt som du slappnar av med magen under utandningen så att handen ”sjunker in” litegrann, och res dig sedan direkt upp som om du gör en situp. Om du en mjuk grop i mitten samtidigt som musklerna spänner sig så har du antagligen en glipa.

Ultraljudsundersökning

Du kan också få hjälp med att göra en undersökning av dina bukväggsmuskler. Detta gör jag med en ny ultraljudsapparat. Då känner jag samtidigt igenom magen och ser om det finns något som talar för att det finns något bråck eller liknande. I samband med besöket har du även möjlighet att diskutera vad det finns chanser att du ska förbättras av att man syr ihop magmusklerna. Oftast görs detta i samband med en bukplastik men kan också göras som ett separat ingrepp. Bokning av ultraljudsundersökning görs på BokaDirekt (klicka här).

Ultraljudstekniken

Ultraljud är en skonsam och ofarlig undersökningsmetod. Tekniken har funnits i många år och är väl beprövad på kroppen. Utraljudshandtaget (”proben”) skickar ut tusentals ljudvågor varje sekund som det mänskliga örat inte kan uppfatta. För att signalerna ska kunna bortledas från proben in i kroppen så lägger man en liten klick gel på huden. Ljudvågorna studsar sedan tillbaka till handtaget på olika sätt beroende på hur mycket vatten som finns i de olika vävnaderna. På så sätt kan man skapa en bild av hur det ser ut inne i kroppen där man håller proben. 

Magmuskler sys ihop

Under själva ingreppet när man gör en bukplastik så syns delningen av magmusklerna tydligt. Jag sätter då stygn i flera rader för att föra musklerna mot varandra igen. Genom att minska glipan så brukar också magen (bukväggen) kännas ”tightare” och bukomfånget minskar vanligen. Om man har haft problem med stabiliteten i bålen så kan denna förbättras av att man syr ihop bukväggsmusklerna och på så sätt behandlar rektusdiastasen.

Bukplastik i Linköping Norrköping

Jag utför all operationer på Plastikakademin i Linköping. Vi har patienter som kommer till oss från hela Östergötland och även större delar av södra Sverige. På Plastikakademin har vi två fullt utrustade, moderna operationssalar och vårdavdelning. Alla i hela teamet anstränger sig för att du ska känna dig väl omhändertagen när du kommer till oss som patient.

Mer om bukplastik

Vill du läsa mer om bukplastik? Då hittar du information i menyn under ”Ingrepp”. Du kan också läsa frågor som jag har fått av andra patienter i vår FAQ om bukplastik. Bokning av tid för konsultation sker alltid via BokaDirekt.se.

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.