Dr Facebook kan allt om komplikationen

Dr Facebook kan allt om komplikationen

plastikkirurgi patient som ber om hjälp på patientforum istället för att ringa sin läkare

”Hej gänget! Gjorde OP för några dagar sedan och har fått hudutslag. Vad tycker ni?”

”Det är ett veck på magen efter fettsugningen, är det normalt? Är så ledsen men vill inte fråga kliniken. 😞”

Ovanstående inlägg är påhittade men skulle kunna vara hämtat från vilket patientforum som helst i sociala medier eller andra webbplatser. Många gånger illustrerat med en bild på en detalj från operationsområdet. 

 

Plastikforum: vem kan vad?

Jag följer ibland olika forum och ser ganska ofta att patienter ställer frågor till varandra som rör eftervård och hur man ska hantera olika typer av problem eller komplikationer. Många gånger är ”gänget” snällt och det kan ibland vara 15-20 kommentarer inom loppet av några timmar med allt från goda råd till heja-rop. Om du som läser det här är medlem i något patientforum så känner du säkert igen dig.

Det är förstås bra att det finns hjälpsamma personer som gärna säger vad de tycker och vill bidra till en god stämning i gruppen genom att stötta och komma med förslag. Ibland kan dessa förslag vara helt korrekta, och faktiskt leda till att den som frågar får ett bra råd. Men jag frågar mig alltid när jag läser dessa inlägg – vad vet de som uttalar sig egentligen om bakgrunden till problemet och vad har de för kompetens att tala om för någon annan som man bara har kontakt med i ett forum hur ett visst problem ska hanteras?

Fråga din plastikkirurg om råd

Missförstå mig inte; jag tycker att alla patientgrupper, forum och andra sammanslutningar på nätet i grunden är bra. 🤗 Det är viktigt att man som patient kan hämta stöd från andra som antingen ska genomgå samma operation eller redan har gjort det. Som kan dela med sig av sina erfarenheter och åsikter om kliniker, typer av implantat, eller plastikkirurger. Det är viktigt och bra. Det ska vi uppmuntra.

Men, det är viktigt att man som patient förstår att det kan vara en mindre bra idé – eller direkt olämpligt och farligt – att när det gäller hur vissa medicinska tillstånd ska hanteras förlita sig på råd från personer som egentligen inte vet så mycket om det specifika fallet. Om man ska kunna uttala sig om vad som är den bästa åtgärden bör man egentligen vara den som har gjort operationen. Eller så bör man ha samma kompetens/utbildning eller åtminstone vara läkare, men även då kan det vara svårt.

Det finns en anledning till att vi plastikkirurger behöver ha mycket information från journaler när vi gör ett utlåtande (så kallad second opinion) om ett visst resultat eller komplikation. Det finns också en anledning att det behövs erfarenhet och lång utbildning för att kunna värdera informationen.

Fråga dina kompisar?

Jag tycker att alla patienter ska fortsätta att fråga varandra om olika saker. Men mitt råd till dig som överväger att vända dig till ”dr Facebook” om ett visst problem eller komplikation är att du istället kontaktar din plastikkirurg eller klinik. De finns för dig och de är skyldiga att hjälpa dig. Om du har ett akut problem (t ex misstänkt infektion eller blödning) så ska du vända dig till 1177 eller i värsta fall närmaste akutmottagning om du inte får kontakt med din plastikkirurg.

Komplikation efter plastikkirurgi

Om du har råkat ut för vad du uppfattar vara en komplikation som inte är akut så ska du också i första hand vända dig till din plastikkirurg. Skulle det vara så att du inte är nöjd med det svar du får av honom/henne eller tror att bedömningen inte är korrekt så har du alltid möjlighet att vända dig till någon annan specialist i plastikkirurgi för att få en second opinion. Se då till att komma förberedd till ett sådant möte och ta med dig kopior på dina journaler från den första kliniken. Du har alltid rätt att begära ut alla journalhandlingar om som rör dig, inklusive fotografier.

Så sammanfattningsvis, fortsätt att nätverka i sociala medier ☺️, fråga dina kompisar och häng i forum. Men tänk på i vilka situationer det kan vara riskfyllt att be andra personer än riktiga specialister om råd och hjälp, och se till att du väljer en klinik för din operation där du kan känna dig trygg att de fortsätter att ta hand om dig om det uppstår ett problem. 

Johan Thorfinn
plastikkirurg

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.