Bröstoperation efter amning

Bröstoperation efter amning

gravid kvinna som undrar hur brösten ändras vid amning och graviditet och undrar om bröstförstoring med eller utan bröstlyft är ett alternativ

Att brösten ändras vid graviditet är helt normalt, och det finns många fördelar med att amma sitt barn. En bröstförstoring med eller utan bröstlyft kan återställa form och fyllnad när man har slutat att amma. Läs mer om vilka andra förändringar som kan vara bestående och vad man kan göra åt dem.

Graviditet och amning ändrar brösten

Under graviditeten ökar bröstens volym, huden tänjs ut, och vårtgårdarna blir mörkare och större. Efter förlossning och amning så ska kroppen anpassa sig till den nya situationen, vilket påverkar brösten igen.

Bröstens volym minskar

Ibland ökar brösten flera kupstorlekar under graviditeten och många kvinnor berättar att de trivs med den större storleken. Brösten känns också ofta fastare. Efter förlossningen minskar vanligen storleken även om man fortsätter att amma. När amningen är avslutad så minskar ofta storleken ganska mycket. I vissa fall blir storleken mindre än vad den var innan förlossningen.

För mycket hud leder till häng

När storleken ökar så tänjs huden ut. Detta leder i vissa fall till att det blir bristningar. Bristningarna uppstår om volymsökningen sker hastigt, och den påverkas också av om man har en ”hudtyp” som är mindre elastisk. När brösten blir mindre efter amningen så krymper huden olika mycket hos olika personer. Om man har mycket bristningar så blir det ofta mer lös hud, men även kvinnor som inte har bristningar kan drabbas av att det blir överskott av hud i brösten efter amning. Om man har mycket lös hud så kan man få ett ”häng” på brösten. Detta visar sig om att bröstvårtan och vårtgården är nedanför bröstvecket.

Bredare vårtgårdar och större bröstvårta

Till viss del så går den mörkare färgen tillbaka efter graviditet och amning, men i många fall så är hela vårtgården ändå mer framträdande eftersom den är större. Själva bröstvårtan brukar inte bli mindre när amningen avslutas.

Bröstförbättring

De förändringar som är kvar efter avslutad amning är helt normala. Många kvinnor gillar med all rätta sin nya mamma-kropp. Men vissa önskar också få tillbaka en del av det de hade innan amningen. Det går många gånger att avhjälpa med en operation, och det är ett mycket vanligt önskemål att ”jag vill bara ha tillbaka det jag hade innan barnen”. 

Bröstförstoring återställer volymen

Genom att lägga in ett implantat så kan man återge brösten den volym de hade innan graviditeten. Implantatet bidrar också till att ge brösten en rundare form och gör dem ofta mer fasta. Många gånger placeras implantatet bakom bröstmuskeln. Olika silikonimplantat har olika egenskaper och du kan läsa mer om olika bröstimplantat genom att klicka här.

Ett bröstlyft höjer vårtgården

Om vårtgården och bröstvårtan är lägre än bröstvecket så behöver man ofta göra ett lyft. Ett bröstlyft innebär att vårtgården förminskas om den är uttänjd och att den placeras högre upp på bröstet. Bröstlyftet kombineras vanligen med ett implantat, men kan utföras som en separat operation också. 

Hur ser det ut efter en bröstoperation?

Se mina före- och efterbilder på bröstlyft genom att klicka här, och du kan också läsa mer om  både bröstförstoring och bröstförstoring med lyft i vår FAQ under menyvalet ”Vanliga frågor”.

Boka konsultation för bröstoperation i Linköping Norrköping

För att du ska få en uppfattning om vad som passar ditt utgångsläge i kombination med dina önskemål så behöver du komma på en konsultation till mig. Det bokas enkelt online på BokaDirekt.se. Du kan också se vilka operationsdatum som är lediga och reservera en operationstid innan du kommer till ditt mottagningsbesök. Alla operationer sker på Plastikakademin i Linköping, vår mycket fina klinik där all personal är handplockad och vi alla arbetar för att du ska känna dig trygg och väl omhändertagen. På Plastikakademin finns även flera andra duktiga plastikkirurger som också tar emot dig om du vill. Välkommen!

Johan Thorfinn, plastikkirurg

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.