ALCL och bröstimplantat

ALCL och bröstimplantat

Texturerade bröstimplantat kan ge ALCL som är en komplikation. Hur vanligt är detta egentligen?Är du orolig att du kan bli få cancer av bröstimplantat? Här kommer sista delen som tar upp frågan om man kan bli sjuk av sina bröstimplantat. De två andra delarna om BII och kapselkontraktur är publicerade i bloggen tidigare.

Den cancer som kan uppstå tack vare bröstimplantat heter Anaplastic Large-cell Lymphoma (ALCL). Det är alltså inte samma sak som den cancer som uppstår i bröstvävnaden (dvs bröstcancer).

Detta är en form av cancer (lymfom) som nästan helt och hållet är kopplat till texturerade implantat. Men det är en extremt ovanlig form av cancer – ja, så ovanlig att det tog flera år innan man blev säker på att det faktiskt fanns en koppling till bröstimplantat. Om man tänker på att det är ungefär 50 gånger större risk att få ett ”vanligt” lymfom (non-Hodkin) än ALCL, så förstår man att risken att få ALCL är väldigt liten.

Symptom på ALCL är att bröstet svullnar långt efter operationen (vanligtvis flera år) på grund av att det bildas en vätska runt implantatet. De som har fått diagnosen har i medeltal haft sina texturerade implantat i 7-8 år. Genom att skicka vätskan på analys så kan man ta reda på om vätskan innehåller lymfomceller.

Behandlingen är alltid att ta ur implantaten inklusive kapslarna, och ibland kan det krävas tilläggsbehandlingar beroende på hur länge sjukdomen har funnits. Medelåldern på dem som har drabbats är ca 46 år. Nästan alla har kunnat behandlats framgångsrikt (90-95%).

Uppgifterna hur många som har fått ALCL varierar men i Sverige fram tills idag finns 8-9st kända fall där patienter har drabbats av ALCL (nov 2019).

Eftersom släta implantat sannolikt inte orsakar ALCL så väljer fler och fler släta implantat idag. Man ska dock komma ihåg att de texturerade implantat som finns kvar på marknaden har en mycket låg risk. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon rekommendation att de som redan har texturerade implantat måste ta ut dem.

Jag tycker att det viktigaste är att tänka på att man alltid vara uppmärksam på förändringar i sina bröst, vilket gäller alla kvinnor oavsett om man har implantat eller inte. Risken att få ”vanlig” bröstcancer är tyvärr mångdubbelt större än att få ALCL, och det påverkas inte av bröstimplantaten.

Även om ALCL-risken är försvinnande liten jämfört med andra cancer-risker så kan man överväga att välja ett implantat med slät yta om man vet med sig att man är mycket orolig för ALCL. Då har man utifrån den vetenskap som finns hittills i princip eliminerat risken för detta. Å andra sidan utsätter vi oss i vardagen för många risker för andra saker (till exempel att skadas i en allvarlig trafikolycka) som är större, och därför kan det i vissa fall finnas skäl att överväga ett implantat med texturerad yta om man tror att det i det enskilda fallet kan bli ett bättre resultat. I slutändan är det du som bestämmer utifrån de förutsättningar som vi kommer fram till att du har och det resultat du är ute efter. 

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.