Om du har gamla koksaltimplantat så är det relativt enkelt att märka om de går sönder eftersom bröstet brukar bli mindre på den sidan där rupturen sker. Det behöver dock inte "rinna ur" väldigt snabbt, utan kan minska successivt under några timmar eller något dygn eller så.
Om du har gamla silikonimplantat så är det dessvärre svårare att säga om de har gått sönder eller inte genom att göra en vanlig undersökning med händerna. Man kan göra magnetröntgen eller ultraljudsundersökning som en vägledning. Jag erbjuder ultraljudsundersökning av bröstimplantat på mottagningen, och det ger mycket bättre och säkrare information än om man bara känner med händerna utifrån. För att boka tid för ultraljudsundersökning av bröstimplantat så klicka här.
Ultraljud av bröstimplantat är också ett sätt att se om det finns vätska kring implantaten. Det är kan vara ett tidigt tecken på ALCL, och förekommer nästan bara med texturerade ("knottriga") bröstimplantat. Det är viktigt att påpeka att ALCL är extremt ovanligt och risken är väldigt liten.
Om man i samband med en mammografi eller ultraljudsundersökning av brösten på sjukhuset har fått svar att det finns tecken på att implantaten är trasiga så bör man kontakta sin plastikkirurg så att man kan göra ett kompletterande ultraljud på implantaten. Ibland förväxlas nämligen ett veck på implantatet med att det skulle vara trasigt fast det egentligen är helt.
I enstaka fall är det svårt att trots undersökningar avgöra om implantatet faktiskt är trasig och då är enda sättet att faktiskt öppna och titta efter. Skulle det vara så att du har gamla silikonimplantat och får problem med svullna lymfkörtlar under någon armhåla så ska du i första hand alltid vända dig till närmaste sjukhus / kirurgklinik / bröstmottagning så att man kan undersöka vad detta beror på.
© 2024 Plastikguiden