Intimkirurgi för kvinnor: Återfå känslighet och förbättrat välbefinnande

Intimkirurgi för kvinnor: Återfå känslighet och förbättrat välbefinnande

Introduktion:

Anledningarna till varför människor överväger intim plastikkirurgi kan vara komplexa och mångfacetterade och ofta är det en kombination av medicinska, estetiska och psykologiska skäl. För de flesta handlar det dock om att komma till rätta med ett fysiskt obehag, som till exempel obehag vid sex eller svårighet att ha tighta kläder till exempel vid träning. Intimkirurgi kan också handla om att problem som uppkommit i samband med graviditet och förlossning, eller åldrande. Intimkirurgi ett personligt val som utgår från de egna behoven och är en operation som man utför i syfte att få en bättre livskvalitet. Tyvärr så är det många kvinnor som lider i det tysta och som antingen inte vet att det finns hjälp att få eller drar sig för att söka eftersom det är tabubelagt.

Vanliga intimkirurgiska ingrepp för kvinnor:

Inre blygläppsplastik (Labiaplastik)

Labiaplastik är ett ingrepp som utförs för att minska storleken på de inre blygdläpparna för att minska de problem som många kvinnor som har stora blygdläppar upplever. När blygläpparna blir mindre så är det också mindre risk att de fastnar i troskanten eller dras in i slidan vid sex. Vissa kvinnor lider också av att det finns en uttalad sidoskillnad, och då är labiaplastik ett sätt att göra det mer sidlikt.

Minskning av venusberget

Vissa kvinnor har en ansamling av underhudsfett på venusberget eller så har man ett överskott av hud som gör att venusberget hänger. Ibland är det ett resultat av övervikt eller graviditeten, men det kan också vara medfött. Detta kan resultera i att man drar sig för att visa sig i bikini på stranden, tycker att det är jobbigt med offentliga omklädningsrum eller känner sig obekväm med sin partner i intima situationer. Genom att göra en fettsugning av venusberget eller att göra en uppstramning av huden (lyft) så kan man minska överskottet av hud och underhudsfett vilket gör att man kan skapa en form på venusberget som är mindre framträdande.

Slidförsnävning (vaginoplasik)

Efter vaginal förlossning så blir slidan uttänjd och tröskeln till slidmynningen (mellangården) blir ofta sänkt. Vaginoplastik utförs därför för att göra slidan snävare vilket man uppnår genom att minska diametern i den nedre delen samt att höja tröskeln vid slidmynningen. En slidförsnävning kan göra att både kvinnan själv och hennes partner får en  bättre känsla i samband med samlag.

Välj rätt kirurg

Att välja en skicklig och erfaren plastikkirurg är absolut avgörande när det gäller intim plastikkirurgi för kvinnor som tänker genomgå intimkirurgi. Som patient kan det vara bra att välja en plastikkirurg som kan göra en ordentlig analys av de individuella behoven och problemställningarna så att behandlingen blir individanpassad. Att läsa recensioner, kontrollera legitimationer och gå på konsultationer kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Återhämtning

Efter ett kirurgiskt ingrepp är återhämtningen en mycket viktig fas som kräver att man tar hand om sig själv och ger kroppen tid att läka. Patienten måste följa de råd och riktlinjer som plastikkirurgen ger efteråt. Det kan innebära till exempel att de behöver avstå från ansträngande aktiviteter eller ta hand om operationssåret. Det är också viktigt att patienten kontaktar plastikkirurgen om det uppstår frågor så att man kan lösa eventuella problem tidigt.

Sammanfattning:

Sammanfattningsvis, smärta och obehag från underlivetär ett i många fall förbisett problem och det är inte ovanligt att kvinnor drar sig för att söka hjälp. Intimkirurgi har mycket låga risker för svåra komplikationer, och de flesta patienterna ger uttryck för en hög nöjdhetsfaktor efteråt. Man ska se det som ett ingrepp som bidrar till ökad livskvalitet vilket gör att många kvinnor kan komma ifrån från obehag och smärta i samband med intima situationer till att fokusera på det positiva i samlivet. Det gör att många upplever att de kan ha ett mer avslappnat förhållande till sex. Det är viktigt att vi fortsätter att prata om intimkirurgi och avdramatiserar detta så att fler kvinnor kan få den hjälp de behöver.

Läs mer:

Dela gärna inlägget

Kategorier

Plastikkirurgi
Ögonlocksplastik
Manlig kirurgi
Liposuction
Komplikation
Intimkirurgi
Fettsugning
Bukplastik
Bröstoperation
Allmänt

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.