Ska jag välja texturerade eller släta implantat?

Ska jag välja texturerade eller släta implantat?

Plastikguiden svarar:

Olika typer av implantat från Motiva, Mentor och Polytech som läggs in av Johan Thorfinn

Det är i slutänden upp till dig som patient att välja. Min uppgift som din plastikkirurg är att informera om vad man vet om fördelar och risker med olika typer av implantat. För att sammanfatta skillnaden mellan texturerade och släta bröstimplantat av silikon så kan man säga att:

  • texturerade bröstimplantat har en något tjockare bindvävskapsel och sitter lättare kvar på den plats man har lagt dem, men har å andra sidan en viss risk för att orsaka cancern ALCL och man rekommenderar i USA att man som patient ska kontrollera dem med ett par års mellanrum på grund av cancerrisken (2023)
  • släta bröstimplantat har en tunnare bindvävskapsel som inte är lika tight runt implantatet vilket gör att de kan bli något rörliga inne i bröstet, men de har å andra sidan vad vi vet idag (2023) en i det närmaste obefintlig risk för cancern ALCL

 

Läs vidare så ska jag förklara:

Man är i de flesta undersökningar överens om att texturerade implantat har en mindre risk för kapselkontraktur än släta implantat, framför allt om de läggs bakom muskeln, och därför har många valt dessa. Å andra sidan så har dagens moderna implantat med slät yta en mycket låg frekvens av kapselkontraktur generellt.

En fördel med texturerade implantat är att den tunna hinna av bindväv (dvs normal kapselvävnad) bildas lite fortare när man har lagt in dem och även sitter tightare runt implantatet. Det gör att ett texturerat implantat har lättare att fastna på den plats i bröstet som man sätter in det, och det har mindre risk att sänka sig över tid. Detta gäller framför allt om man sätter det bakom muskeln.

Som jämförelse med ett implantat som har en slät yta så bildas den tunna bindvävskapseln runt implantatet långsammare, och den är något tunnare samt sitter inte riktigt lika tight runt implantatet. Detta kan medföra att ett implantat med slät yta blir något mer rörligt i fickan, vilket kan visa sig som att implantatet till exempel kan glida litegrann utåt om man lägger sig på rygg. Denna effekt är oftast större om man väljer en större volym. Det behöver inte vara något som man som patient märker av, men man ska vara medveten om att detta är en egenskap som släta implantat i vissa fall kan ha och det beror alltså på hur den släta ytan är mot kroppens egna vävnader.

Om man väljer texturerade implantat så är det viktigt att man är medveten om att textureringen i mycket ovanliga fall kan orsaka sjukdomen breast implant induced-anaplastic large cell lymphoma (BIA-ALCL). Det kan vara bra att väga in detta i sitt val av implantat. Vet man med sig att man är orolig för cancer så kan det vara ett skäl att välja släta implantat istället. Samtidigt är det viktigt att påpeka att risken för ALCL är mycket låg. I en undersökning*) som presenterades 2017 i världens största vetenskapliga tidskrift om plastikkirurgi kom man fram till att av en miljon patienter med texturerade implantat så kommer 33st få ALCL (0,0033%).

De texturerade implantat som jag använder är antingen Mentor Siltex eller Polytech Microthane, och de implantat som jag använder som har en slät yta är antingen Mentor Smooth eller Motiva (dec 2023).

*) Doren EL et al. U.S. Epidemiology of Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma. Plast Reconstr Surg. 2017 May;139(5):1042-1050.

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Fler frågor och svar inom "Olika typer av bröstimplantat, Bröst"

Kan fettsugning kombineras med andra kirurgiska ingrepp?

Hur gör jag ristestet när jag ska göra implantatbyte?

Hur ska jag ta bra bilder på mina bröst efter operationen?

Ska jag välja ett runt bröstimplantat eller ett som är droppformat?

Vad är bröstimplantat från Polytech Microthane?

Erbjuder ni Motiva JOY? Vad innebär detta?

Jag har gjort en bröstförstoring för många år sedan. Hur påverkas formen av mina bröst när jag byter bröstimplantat?

Hur bokar jag tid för bröstförstoring?

Hur lång tid tar operationen när man gör en bröstförstoring?

Hur blir min operationsdag när jag gör en bröstförstoring?

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.