Jag har en liten ”finne” i mitt ärr som håller på att läka. Vad ska jag göra?

Jag har en liten ”finne” i mitt ärr som håller på att läka. Vad ska jag göra?

Plastikguiden svarar:

Det händer ibland att de trådar som jag jag sätter på insidan och som ska försvinna av sig själv kan irritera huden "inifrån" och skapa ett sår. Såret liknar då en "finne", kan ibland öppna sig spontant eller kvarstå som en liten hård kula. Ibland kommer det också små mängder var. Det blir sällan mer än 3-5mm stort. Om detta händer så uppstår det oftast 1-3 månader efter operationen, innan kroppen har hunnit bryta ner tråden helt och hållet. Vissa personer reagerar kraftigare än andra, och kan därför få fler småsår av denna typ. Vad kan du göra själv åt detta?

Om "finnen"/såret har öppnat sig så kan man ibland se en rest av en tråd eller en knut. Tråden kan vara vit, blå eller genomskinlig. Om det har gått minst 4 veckor efter operationen så är det ingen fara att ta bort tråden. Detta gör man genom att ta en vanlig pincett och dra försiktigt i tråden så att den kommer ut 3-4mm över huden. Ta sen en nagelsax med andra handen och klipp av så mycket som möjligt av tråden så att det som blir kvar sedan "faller tillbaka" djupare i såret. Om det skulle vara så att tråden lossnar när du drar i den, eller att du får med dig hela tråden när du klipper så gör det ingenting. Tänk på att du ska sprita av pincetten/saxen med handsprit innan du tar bort tråden.

Det sår som sedan blir kvar ska du sedan lägga om varje dag på det sätt som beskrivs i denna frågekategori. Det brukar då vara läkt inom några dagar. Precis som med alla småsår så ska du vara uppmärksam på om det blir en hudrodnad som breder ut sig eller försämras på något annat sätt under de dagar som följer.

Om "finnen" inte har öppnat sig utan det bara är en hårdare kula så är det vanligen bättre att lämna den kvar. Det kan vara bra att skydda den med en kompress från skav. Man ska absolut inte försöka pressa eller klämma på kulan/"finnen" eftersom du då riskerar att pressa var/bakterier in i vävnaden istället och därmed orsaka en större infektion.

Det är viktigt att tänka på att man INTE ska ärrtejpa över ett öppet sår eller en "finne" eftersom det nästan alltid förvärrar det hela. Lämna just detta område öppet när du ärretjpar, och sedan några dagar efter det har läkt helt och stabiliserat sig (vanligen minst 1 vecka) så kan du börja ärrtejpa igen.

Dela på sociala medier:

Facebook
Twitter

Fler frågor och svar inom "Ärr och sårläkning"

Jag vill att du bedömer min mage. Hur tar jag så bra bilder som möjligt magen?

Hur ska jag ta bra bilder på mina bröst efter operationen?

När ska jag börja tejpa mitt ärr?

Jag har ett par sår i mitt ärr som håller på att läka. Vad ska jag göra?

Det sticker ut en tråd vid sidan av såret. Vad ska jag göra?

Hur ska jag tejpa mitt ärr?

Varför har jag nedsatt känsel kring mitt ärr?

Varför får man ärr efter en operation?

Hur länge ska jag tejpa mitt ärr?

Mitt ärr är rött och irriterat trots att jag har tejpat och trots att det har gått lång tid sen operationen. Varför då?

Vill du ha hjälp?

Se tillgängliga tider och boka konsultation hos oss på bokadirekt.se

Öppna chatt
* AKUTA FRÅGOR FÖR NYOPERERADE PATIENTER HÄNVISAS TILL JOURTELEFONEN *
---------------------------
Hej
Kan vi hjälpa dig?
Vi delar aldrig ut dina uppgifter eller dränker dig i spam. När du godkänner att vi sparar din epostadress så kommer du ibland att få Plastikguidens nyhetsbrev. Du kan välja att lämna epostlistan när som helst.