Frågor & Svar

Här samlar jag frågor och svar som kommer till Plastikguiden för att Du på ett enkelt sätt ska kunna få svaret på de vanligaste förekommande frågorna. Med tiden har det blivit ganska många, över 170 st. Klicka på någon av rubrikerna nedan för att expandera dem och se vilka frågor & svar som finns tillgängliga. För att läsa svaret på en fråga så klickar Du på frågan. För att gömma svaret på en öppen fråga så klickar Du på den.

Det läggs kontinuerligt till nya frågor och svar. Om Du anmäler Dig till Plastikguidens nyhetsbrev längst ned på Startsidan så kommer Du vara uppdaterad på detta och andra nyheter som publiceras på Plastikguiden.

NYHET: Titta också på Plastikguidens filmkanal genom att KLICKA HÄR.

Om Du saknar en fråga som Du vill ställa så skicka den genom att gå till sidan Ställ en fråga. Om Din fråga är av allmänintresse för Plastikguidens läsare så kan den komma att läggas till nedan, givetvis utan några personuppgifter eller annan information som kan härledas till frågeställaren.

All information som finns under Frågor & Svar baseras på mina kunskaper, mitt arbetssätt och mina åsikter. Det representerar inte officiella ståndpunkter från Region Östergötland eller Plastikakademin.

 • Bröstförstoring / bröstaugmentation

  • Hur bokar jag tid för bröstförstoring hos dig, Johan?

   Du bokar enkelt tid online. Läs mer på vår systersajt Plastikguiden.net om hur du bokar tid för konsultation och operation. Klistra in länken i din webläsare om det inte går att klicka direkt på den.


   Direktlänk: www.plastikguiden.net/tidbokning

  • Hur lång tid tar operationen när man gör en bröstförstoring?

   Att göra en bröstförstoringsoperation tar i vanliga fall 30-60 minuter. Tid för sövning och förberedelse är 10-20 minuter, och väckningen tar också cirka 3-5 minuter. Observera att det beroende på omständigheter kan gå både fortare och ta längre tid.

  • Hur blir min operationsdag när jag gör en bröstförstoring?

   Operationen sker vanligen på förmiddagen eller senast strax efter lunchtid. Efter att du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden på bröstkorgen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Det är särskilt viktigt att det är sterilt i operationsområdet när man ska lägga in implantat. Först när detta är klart kan själva operationen starta. När operationen är klar så väcks du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-3 timmar innan du har vaknat till, och när vi ser att förbandet sitter på som det ska och att du mår bra så kan du åka hem.

  • Hur går en bröstförstoring till?

   Operationen syftar till att göra det kvinnliga bröstet större genom att lägga in ett implantat (protes) under bröstkörteln. Implantatet kan läggas ovanpå eller under den stora bröstmuskeln (m. pectoralis major). Oftast sker detta via ett snitt i huden som är under bröstet, men man kan också lägga snittet i armhålan eller kring bröstvårtan. Implantatet är vanligen tillverkat av silikon (s k geléhallonproteser), men fortfarande förekommer implantat som innehåller saltvatten (koksalt-lösning).

  • Hur gör jag ristestet?

   För att skapa oss en uppfattning om vilken volym man måste tillföra med implantatet för att Du ska få den fyllnad som Du vill så ska Du göra det s k ristestet:

   1. Skaffa en BH som har den storlek som Du vill ha efter operationen. Det ska vara en mjuk BH utan inlägg, gärna av bomull och utan push-up, styva kupor, byglar eller liknande.

   2. Tag vanliga plastpåsar eller nylonstrumpor och fyll med okokt ris.

   3. Börja med att fylla 2,0 dl (dvs 200ml) i vardera plastpåse/nylonstrumpa.

   4. Lägg rispåsen som ett inlägg i Din nya BH och forma riset efter bröstet. Tag en tight tröja, gärna en ljus t-shirt, och granska resultatet i en spegel.

   5. Om det krävs mer ris för att fylla ut Din BH så lägger Du till 0,5dl (dvs 50 ml) ris i varje påse och upprepar steg 4.

   6. När Du känner att Du har fyllt påsen så mycket att Du ungefärligen får det resultat Du är ute efter så noterar Du hur många deciliter ris Du har lagt i varje påse.

   7. Om Du har en kraftig storleksskillnad på brösten (>0,5dl) så är det viktigt att Du noterar de olika volymerna för höger respektive vänster sida.

  • Hur gör jag en 3D-simulering med Crisalix?

   Jag använder programmet Crisalix för att skapa 3D-bilder. Att simulera resultatet efter en bröstförstoring är ett sätt att få en uppfattning om hur det kan bli efter en operation. Genom att skicka bilder till mig så kan jag hjälpa dig med en simulering som du sedan får ta del genom att du får ett användarkonto på Crisalix. Det är viktigt att bilderna som ligger till grund för simuleringen är tagna på exakt rätt sätt för att datorn ska kunna bearbeta dem. Gör så här:


   1) Du behöver ha 3st bilder som är tagna så exakt som möjligt såsom exemplet visar; det är viktigt att naveln och halsgropen syns. Ta bilderna mot en ljus och enkel bakgrund och undvik skuggor. Håll kameran i nivå med vårtgårdarna. Var noga med att inte vrida dig för mycket i sidobilderna. Ta bort hår på axlarna, och låt inte halssmycken eller liknande hänga ned framför. Ansiktet ska inte synas på bilderna.   3d simulering bröstförstoring crisalix plastikguiden johan thorfinn   2) Mät avstånd avståndet mellan bröstvårtorna med linjal eller måttband. Mät så noggrant som möjligt. Detta avstånd varierar från person till person men brukar vara mellan 19 - 23 cm


   3) Maila bilderna samt uppgift om avståndet mellan bröstvårtorna till mig (johan@plastikguiden.se) så återkommer jag sedan med en invite till dig att skapa ett konto där du kommer åt simuleringen.


   OBS: Det är viktigt att komma ihåg att simuleringen är ett hjälpmedel för att få ett exempel på hur det kan bli efteråt men att det inte är säkert att det exakta utfallet blir såsom datorn gissar att det ska bli.


   Om det skulle vara så att du måste göra ett lyft samtidigt som förstoringen så går det ofta inte att göra en simulering med Crisalix 3D som är tillförlitlig. Du får i så fall ett besked om detta per mail.

  • När måste jag komma på återbesök efter en bröstförstoringsoperation?

   Första återbesöket är efter en vecka. Då får Du träffa vår sköterska som tar av förbandet och BH:n som vi sätter på i samband med operationen, och gör en klinisk kontroll. Du ska fortsätta använda BH:n på natten och på dagen i 2 månader. Om du vill ha fler BH än den som ingår i samband med operationen så kan du köpa av oss. Om du köper en BH någon annanstans så är det viktigt att du väljer en BH som inte har byglar eller pushup, och det ska också vara en BH med riktigt kupor (dvs inte en vanlig sport-BH) så att läkningen inte påverkas negativt. Du är sedan välkommen att beställa tid för senare återbesök, och vi brukar rekommendera att Du kommer efter ca 6 månader, men Du kan givetvis komma tidigare om Du så önskar. Alla återbesök till mig är kostnadsfria.

  • Hur länge ska jag använda BH efter en bröstförstoring?

   Implantaten ”hittar” sin plats med hjälp av förbandet och den special-BH:n vi sätter på under operationen den första veckan. Både förbandet och BH:n ska sitta på dygnet runt utan att du tar av dem första veckan. Du får sedan komma på ett återbesök och ta av förbandet och en kontroll att allt läker som det ska. Sedan behöver de även fortsättningsvis hållas på ”rätt” plats med hjälp av BH. Jag rekommenderar att man ska ha BH dygnet runt de första två månaderna, och därefter så mycket som möjligt dagtid. Den BH som du får av oss i samband med operationen är specialanpassad för detta och vi rekommenderar att du fortsätter använda den (eller någon likadan som är gjord för att vara än läk-BH efter bröstförstoringsoperationer). Jag brukar rekommendera att Du går till en välsorterad underklädersaffär där Du kan få hjälp att prova ut en BH som passar just dig, eller så kan du skaffa ytterligare BH av oss på Plastikakademin. Om du köper en BH någon annanstans så är det viktigt att du väljer en BH som inte har byglar eller pushup, och det ska också vara en BH med riktigt kupor (dvs inte en vanlig sport-BH) så att läkningen inte påverkas negativt.


   När det har gått 2 månader så är det viktigt att även fortsättningsvis bära BH för att bevara resultatet så länge som möjligt. Men då kan du ha vilken BH du vill som känns bekväm för dig, även om den har byglar eller push-up.


   Det kan vara bra att tänka på att alltid bära en mycket stadig BH (t ex sport-BH) när du tränar eller idrottar eftersom alla aktiviteter som innebär att brösten "hoppar" upp och ned innebär en påfrestning på implantaten. Detta är egentligen ingen stor skillnad från kvinnor som har naturligt stora bröst som ju också behöver stadig BH i samband med träning.

  • Vad betyder det att det finns olika profil på implantaten?

   Ett implantats profil anger implantatets bredd i förhållande till höjden ("toppighet"). Två implantat med samma volym kan alltså vara olika stora, antingen bredare/plattare (=låg profil) eller smalare/högre (=hög profil). Om man har ett smalare bröst och/eller vill ha större volym så väljer man ofta en högre profil, och om man har ett bredare bröst och/eller vill ha mindre volym så väljer man ofta en lägre profil. Som patient behöver man inte välja vilken profil man ska ha. Det är ditt önskemål om volym i kombination med din bröstbredd som gör att jag sedan rekommenderar en viss profil till dig. Det är viktigt att säga att profilen inte har något att göra med var på bröstkorgen brösten hamnar efter operationen. Det är alltså inte så att om man väljer ett implantat med hög profil så sitter brösten högt efter operationen.


   Motiva implantat olika profil


   Mentor implantat olika profil

  • Smärta: Hur ont kommer jag att ha efter en bröstförstoring?
   Upplevelse av smärta är individuell. Att göra en bröstförstoring är vanligen relativt smärtsamt omedelbart efter operationen, framför allt om man lägger implantaten under bröstmuskeln. De flesta brukar beskriva det som att det är ett tryck över bröstkorgen, och i vissa fall att det svider under brösten där snitten är. Även om det gör ont så går det att lindra med de smärtstillande som du får av oss. De första dagarna efter operationen är värst, och sedan blir det bättre.
  • Träning: När kan jag börja träna igen efter en bröstförstoring?
   Exakt hur lång tid det tar innan Du kan vara tillbaka på samma nivå som Du var innan operationen och göra samma typ av övningar är individuellt. Du kan börja träna försiktigt efter 4-5 veckor. Då får Du börja med träning som inte innebär belastning på armar och bröstkorg, eller ”skumpar” för mycket. Jag brukar rekommendera att man börjar med att sitta på en motionscykel. Det är viktigt att komma ihåg att konditionen kommer vara sämre än innan operationen, och att det tar tid att återhämta sig. När det har gått 2-3 månader så kan man vanligen göra mer belastande träning, men man måste lyssna på kroppen och avstå från övningar som gör ont eller känns obehagliga på andra sätt eftersom det är kroppens signal att det ännu inte är läkt helt och hållet.
  • Sjukskrivning: Hur länge måste jag vara borta från jobbet när jag har gjort en bröstförstoring?
   Om Du har ett ansträngande arbete så är Du sjukskriven 4 veckor eller i extrema fall 5 veckor. Om Du har ett administrativt arbete så räcker det ofta med 3 veckor.
  • Läkemedel: Vilka slags läkemedel måste jag ta efter en bröstförstoring?
   Du får recept på antibiotika och 1-2 sorters smärtstillande mediciner. Du får också med dig 3 st morfintabletter som Du kan ta första dagen hemma eller inledningsvis t ex de första kvällarna när Du ska sova. Om Du är allergisk mot något läkemedel så kan Du få andra preparat. Du får alltid skriftlig information om vilka läkemedel just Du ska ta.
  • Smärta: Jag har ont i ryggen efter operationen, varför då?

   När man gör en bröstförstoring och lägger implantaten bakom muskeln så blir det en spänning i vävnaderna. Detta gäller både huden men också bröstmuskeln och muskelhinnorna. Detta är smärtsamt i början. Många gånger så förlägger man smärtan till brösten och framsidan av bröstkorgen, men för vissa så känns det mer på baksidan av bröstkorgen såsom en ryggsmärta. Det kan upplevas oväntat och obehagligt, men detbetyder inte att det är något fel som har hänt i ryggen utan brukar gå över efter något eller några dygn. Givetvis gäller för denna typ av smärta precis som för annan typ av smärta att om det inte blir bättre efter några dygb eller om det långsamt blir värre så behöver man följa upp det.

  • Förband: Vilket slags förband får jag efter en bröstförstoring?

   Jag sätter på ett tejpförband på operationsbordet och en specialanpassad BH. Detta skall sitta kvar cirka 1 vecka då Du får komma tillbaka på ett återbesök när vi tar av förbandet och kontrollerar att det ser ut att läka som det ska. Tejpförbandet kan inte bli blött så Du får duscha nedanför förbandet samt tvätta håret över handfatet eller badkaret fram till återbesöket. Du ska då fortsätta använda den BH vi satte på under operationen på natten och på dagen i 2 månader. Du kan om Du vill köpa fler BH av oss, eller så provar Du ut någon senare i en välsorterad underklädesbutik. Om du skaffar en själv så tänk på att den inte har byglar eller push-up, och att den har riktiga kupor. En vanlig sport-BH är vanligen inte att föredra eftersom den ofta plattar till bysten utan att ha några kupor.

  • Garanti: Vad finns det för garantier efter bröstoperationen?

   Implantaten från tillverkarna har vissa garantier, vilket ingår utan extra kostnad. Du kan läsa mer om dem under rubriken "Olika typer av implantat" eftersom de skiljer sig något åt mellan olika tillverkare. I samband med operationen så får du en garantisedel som är en originalhandling och som är viktig att hålla reda på eftersom det är ditt sätt att åberopa garantin om det skulle behövas i framtiden. I korthet innebär garantin att det är livstids garanti på materialet i implantatet samt att det finns en kapselförsäkring. Garantisedeln som du får med dig innehåller detaljerad information om villkoren för garantin. Vad det gäller själva resultatet efter operationen så har jag en policy att eventuella korrigeringar som man måste göra inom det första året räknat från operationsdagen ingår kostnadsfritt såvida vi inte kommit överens om något annat innan (läs mer om min garantipolicy under rubriken "Betalning / Priser").

 • Bröstförstoring med lyft (bröstaugmentation och mastopexi)

  • Hur bokar jag tid för bröstförstoring och lyft hos dig, Johan?

   Du bokar enkelt tid online. Läs mer på vår systersajt Plastikguiden.net om hur du bokar tid för konsultation och operation. Klistra in länken i din webläsare om det inte går att klicka direkt på den.


   Direktlänk: www.plastikguiden.net/tidbokning

  • Hur går bröstlyft med samtidig inläggning av implantat till?

   Precis som vid en vanlig bröstförstoring syftar operationen till att göra det kvinnliga bröstet större genom att lägga in ett implantat (protes) under bröstkörteln samt att forma bröstet runt implantatet och på så sätt ge det en rundare och mer ungdomlig form, men dessutom att lyfta (dvs flytta) vårtgården och bröstvårtan högre upp på kroppen. Hur mycket man flyttar upp bröstvårtan beror på hur långt ner den hänger före ingreppet samt en del andra faktorer. Implantatet kan läggas ovanpå eller under den stora bröstmuskeln (m. pectoralis major). Implantatet är vanligen tillverkat av silikon (s k geléhallonproteser), men fortfarande förekommer implantat som innehåller saltvatten (koksalt-lösning). Operationen ger ett ärr som går runt vårtgården och ner mot vecket som är under bröstet samt i flertalet fall även utmed bröstvecket. Detta är ett så kallat upp-och-nedvänt T-snitt.

  • Hur lång tid tar det att göra ett bröstlyft och lägga in implantat?

   Operationen tar vanligen mellan 1-2h. Det varierar beroende på utgångsläget och andra individuella förutsättningar. Tid för sövning och förberedelse är 10-20 minuter, och väckningen tar också cirka 3-5 minuter.

  • Hur blir min operationsdag när jag gör ett bröstlyft med protes?

   Operationen sker vanligen på förmiddagen eller senast strax efter lunchtid. Efter att Du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om Du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får Du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där Du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden på bröstkorgen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Det är särskilt viktigt att det är sterilt i operationsområdet när man ska lägga in implantat. Först när detta är klart kan själva operationen starta. När operationen är klar så väcks Du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-3 timmar innan Du har vaknat till, och när vi ser att förbandet sitter på som det ska och att Du mår bra så kan Du åka hem.

  • Hur gör jag ristestet?

   • För att skapa oss en uppfattning om vilken volym man måste tillföra för att Du ska få den fyllnad som Du vill så ska Du göra det s k ristestet:

    1. Skaffa en BH som har den storlek som Du vill ha efter operationen. Det ska vara en mjuk BH utan inlägg, gärna av bomull och utan push-up, styva kupor, byglar eller liknande.

    2. Tag vanliga plastpåsar eller nylonstrumpor och fyll med okokt ris.

    3. Börja med att fylla 2,0 dl (dvs 200ml) i vardera plastpåse/nylonstrumpa.

    4. Lägg rispåsen som ett inlägg i Din nya BH och forma riset efter bröstet. Tag en tight tröja, gärna en ljus t-shirt, och granska resultatet i en spegel.

    5. Om det krävs mer ris för att fylla ut Din BH så lägger Du till 0,5dl (dvs 50 ml) ris i varje påse och upprepar steg 4.

    6. När Du känner att Du har fyllt påsen så mycket att Du ungefärligen får det resultat Du är ute efter så noterar Du hur många deciliter ris Du har lagt i varje påse.

    7. Om Du har en kraftig storleksskillnad på brösten (>0,5dl) så är det viktigt att Du noterar de olika volymerna för höger respektive vänster sida.

  • Kan du hjälpa mig med en simulering med 3d för att se hur det blir efter operationen när jag gör bröstförstoring och lyft?

   Det är möjligt att göra en 3D-simulering även när man gör ett bröstlyft samtidigt som förstoringen. Men datorns förmåga att göra en simulering som är någorlunda tillförlitlig tycker jag inte är lika bra som om man enbart gör en bröstförstoring utan lyft. Du kan läsa mer om hur man gör en 3D-simulering genom att klicka här.

  • Jag vill egentligen bara ha en annan form på mina bröst med mindre häng. Varför rekommenderar många att man ska lägga in ett implantat då?
   Om man har ett häng på bröstet efter barnafödande/amning eller viktnedgång så har man också ofta mindre volym än vad man hade tidigare. När man i dessa situationer gör enbart ett bröstlyft så är det svårare att ge bröstet en ny form. Det som mest förändras vid enbart lyft är nivån på vårtgården och bröstvårtan i förhållande till övriga bröstvävnaden. Om man däremot kombinerar lyftet med ett implantat så kan man forma om bröstet och ge det mer fyllnad. Det innebär dock alltid att bröstet får en större volym, och vill man absolut inte ha en något större byst så får man i så fall välja enbart lyft. Men då måste man även vara beredd att acceptera de begränsningar som enbart ett bröstlyft innebär, dvs att möjligheten att ge bröstet en rundare form är mindre.
  • Vad betyder det att det finns olika profil på implantaten?

   Ett implantats profil anger implantatets bredd i förhållande till höjden ("toppighet"). Två implantat med samma volym kan alltså vara olika stora, antingen bredare/plattare (=låg profil) eller smalare/högre (=hög profil). Om man har ett smalare bröst och/eller vill ha större volym så väljer man ofta en högre profil, och om man har ett bredare bröst och/eller vill ha mindre volym så väljer man ofta en lägre profil. Som patient behöver man inte välja vilken profil man ska ha. Det är ditt önskemål om volym i kombination med din bröstbredd som gör att jag sedan rekommenderar en viss profil till dig. Det är viktigt att säga att profilen inte har något att göra med var på bröstkorgen brösten hamnar efter operationen. Det är alltså inte så att om man väljer ett implantat med hög profil så sitter brösten högt efter operationen.


   Motiva implantat olika profil


   Mentor implantat olika profil

  • Smärta: Hur ont kommer jag att ha efteråt?
   Upplevelse av smärta är individuell. Att göra ett bröstlyft och lägga in implantat är vanligen relativt smärtsamt omedelbart efter operationen om man lägger implantaten under bröstmuskeln. I de fall man lägger implantatet ovanpå bröstmuskeln så brukar det inte vara lika smärtsamt. De flesta brukar beskriva det som att det är ett tryck över bröstkorgen, och i vissa fall att det svider under brösten där snitten är. Även om det gör ont så går det att lindra med de smärtstillande som Du får av oss. De första dagarna efter operationen är värst, och sedan blir det bättre.
  • Träning: När kan jag börja träna igen?
   Exakt hur lång tid det tar innan Du kan vara tillbaka på samma nivå som Du var innan operationen och göra samma typ av övningar är individuellt. Du kan börja träna försiktigt efter 4-5 veckor. Då får Du börja med träning som inte innebär belastning på armar och bröstkorg, eller ”skumpar” för mycket. Jag brukar rekommendera att man börjar med att sitta på en motionscykel. Det är viktigt att komma ihåg att konditionen kommer vara sämre än innan operationen, och att det tar tid att återhämta sig. När det har gått 2-3 månader så kan man vanligen göra mer belastande träning, men man måste lyssna på kroppen och avstå från övningar som gör ont eller känns obehagliga på andra sätt eftersom det är kroppens signal att det ännu inte är läkt helt och hållet.
  • Sjukskrivning: Hur länge måste jag vara borta från jobbet när jag har gjort en bröstförstoring?
   Om Du har ett ansträngande arbete så är Du sjukskriven 4 veckor eller i extrema fall 5 veckor. Om Du har ett administrativt arbete så räcker det ofta med 3 veckor.
  • Smärta: Jag har ont i ryggen efter min operation, varför då?

   När man gör en bröstförstoring och lägger implantaten bakom muskeln så blir det en spänning i vävnaderna. Detta gäller både huden men också bröstmuskeln och muskelhinnorna. Detta är smärtsamt i början. Många gånger så förlägger man smärtan till brösten och framsidan av bröstkorgen, men för vissa så känns det mer på baksidan av bröstkorgen såsom en ryggsmärta. Det kan upplevas oväntat och obehagligt, men detbetyder inte att det är något fel som har hänt i ryggen utan brukar gå över efter något eller några dygn. Givetvis gäller för denna typ av smärta precis som för annan typ av smärta att om det inte blir bättre efter några dygb eller om det långsamt blir värre så behöver man följa upp det.

  • Återbesök: När måste jag komma på återbesök efter en bröstlyftsoperation när man även lagt in implantat?

   Första återbesöket är efter en vecka. Då får Du träffa vår sköterska som tar av förbandet och BH:n som vi sätter på i samband med operationen, och gör en klinisk kontroll. Du ska fortsätta använda BH:n på natten och på dagen i 2 månader. Om du vill ha fler BH än den som ingår i samband med operationen så kan du köpa av oss. Om du köper en BH någon annanstans så är det viktigt att du väljer en BH som inte har byglar eller pushup, och det ska också vara en BH med riktigt kupor (dvs inte en vanlig sport-BH) så att läkningen inte påverkas negativt. Du är sedan välkommen att beställa tid för senare återbesök, och vi brukar rekommendera att Du kommer efter ca 6 månader, men Du kan givetvis komma tidigare om Du så önskar. Alla återbesök till mig är kostnadsfria.

  • BH: Hur länge ska jag använda BH efter ett bröstlyft med implantat?

   Implantaten ”hittar” sin plats med hjälp av förbandet och den special-BH:n vi sätter på under operationen den första veckan. Både förbandet och BH:n ska sitta på dygnet runt utan att du tar av dem första veckan. Du får sedan komma på ett återbesök och ta av förbandet och en kontroll att allt läker som det ska. Sedan behöver de även fortsättningsvis hållas på ”rätt” plats med hjälp av BH. Jag rekommenderar att man ska ha BH dygnet runt de första två månaderna, och därefter så mycket som möjligt dagtid. Den BH som du får av oss i samband med operationen är specialanpassad för detta och vi rekommenderar att du fortsätter använda den (eller någon likadan som är gjord för att vara än läk-BH efter bröstförstoringsoperationer). Jag brukar rekommendera att Du går till en välsorterad underklädersaffär där Du kan få hjälp att prova ut en BH som passar just dig, eller så kan du skaffa ytterligare BH av oss på Plastikakademin. Om du köper en BH någon annanstans så är det viktigt att du väljer en BH som inte har byglar eller pushup, och det ska också vara en BH med riktigt kupor (dvs inte en vanlig sport-BH) så att läkningen inte påverkas negativt.


   När det har gått 2 månader så är det viktigt att även fortsättningsvis bära BH för att bevara resultatet så länge som möjligt. Men då kan du ha vilken BH du vill som känns bekväm för dig, även om den har byglar eller push-up.


   Det kan vara bra att tänka på att alltid bära en mycket stadig BH (t ex sport-BH) när du tränar eller idrottar eftersom alla aktiviteter som innebär att brösten "hoppar" upp och ned innebär en påfrestning på implantaten. Detta är egentligen ingen stor skillnad från kvinnor som har naturligt stora bröst som ju också behöver stadig BH i samband med träning.

  • Läkemedel: Vilka slags läkemedel måste jag ta efter ett bröstlyft med implantat?
   Du får recept på antibiotika och 1-2 sorters smärtstillande mediciner. Du får också med dig 3 st morfintabletter som Du kan ta första dagen hemma eller inledningsvis t ex de första kvällarna när Du ska sova. Om Du är allergisk mot något läkemedel så kan Du få andra preparat. Du får alltid skriftlig information om vilka läkemedel just Du ska ta.
  • Smärta: Jag har ont i ryggen efter min operation, varför då?

   När man gör ett bröstlyft med implantat och lägger implantaten bakom muskeln så blir det en spänning i vävnaderna. Detta gäller både huden men också bröstmuskeln och muskelhinnorna. Detta är smärtsamt i början. Många gånger så förlägger man smärtan till brösten och framsidan av bröstkorgen, men för vissa så känns det mer på baksidan av bröstkorgen såsom en ryggsmärta. Det kan upplevas oväntat och obehagligt, men detbetyder inte att det är något fel som har hänt i ryggen utan brukar gå över efter något eller några dygn. Givetvis gäller för denna typ av smärta precis som för annan typ av smärta att om det inte blir bättre efter några dygb eller om det långsamt blir värre så behöver man följa upp det.

  • Förband: Vilket slags förband får jag efter ett bröstlyft med implantat?

   Jag sätter på ett tejpförband på operationsbordet, och ibland en specialanpassad BH utanpå tejpförbandet. Detta skall sitta kvar cirka 1 vecka då Du får komma tillbaka på ett återbesök när vi tar av förbandet och kontrollerar att det ser ut att läka som det ska. Tejpförbandet kan inte bli blött så Du får duscha nedanför förbandet samt tvätta håret över handfatet eller badkaret fram till återbesöket. Du ska då byta till en BH som Du provar ut hos oss om du inte redan har fått den, och som Du får utan kostnad. Du ska då fortsätta använda den BH vi satte på under operationen på natten och på dagen i 2 månader. Du kan om Du vill köpa fler BH av oss, eller så provar Du ut någon senare i en välsorterad underklädesbutik. Om du skaffar en själv så tänk på att den inte har byglar eller push-up, och att den har riktiga kupor. En vanlig sport-BH är vanligen inte att föredra eftersom den ofta plattar till bysten utan att ha några kupor.

  • Garanti: Vad finns det för garantier på operationen?

   Implantaten från tillverkarna har vissa garantier, vilket ingår utan extra kostnad. Du kan läsa mer om dem under rubriken "Olika typer av implantat" eftersom de skiljer sig något åt mellan olika tillverkare. I samband med operationen så får du en garantisedel som är en originalhandling och som är viktig att hålla reda på eftersom det är ditt sätt att åberopa garantin om det skulle behövas i framtiden. I korthet innebär garantin att det är livstids garanti på materialet i implantatet samt att det finns en kapselförsäkring. Garantisedeln som du får med dig innehåller detaljerad information om villkoren för garantin. Vad det gäller själva resultatet efter operationen så har jag en policy att eventuella korrigeringar som man måste göra inom det första året räknat från operationsdagen ingår kostnadsfritt såvida vi inte kommit överens om något annat innan (läs mer om min garantipolicy under rubriken "Betalning / Priser").

 • Implantatbyte / byte av bröstproteser

  • Hur bokar jag tid för implantatbyte/urtag av bröstproteser hos dig?

   Du bokar enkelt tid online. Läs mer på vår systersajt Plastikguiden.net om hur du bokar tid för konsultation och operation. Klistra in länken i din webläsare om det inte går att klicka direkt på den.


   Direktlänk: www.plastikguiden.net/tidbokning

  • Hur vet jag om jag måste byta mina implantat?

   På nyare silikonimplantat som vi använder idag så finns inget bäst-före datum, vilket betyder att man kan ha dem hur länge som helst. Vissa äldre implantat kan dock ha en rekommenderad tidsperiod efter vilken man rekommenderade att byta ut implantaten. För att veta vad som gäller just i ditt fall så måste du höra med den klinik som du opererades på alternativt vända dig till tillverkaren för just dina implantat. Det kan också stå i den dokumentation/garantisedel som du sannolikt fick efter första operationen. Om det var väldigt länge sedan du fick implantaten så kan det vara idé att byta ut dem för att vara på den säkra sidan. Detta gäller framför allt äldre silikonimplantat (80/90-tal).

  • Vilken storlek ska jag välja när jag byter implantat?

   För att kunna svara på den frågan så är det viktigt att veta hur stor volym du har på dina nuvarande implantat. Det står sannolkikt på den dokumentation som du fick med dig efter operationen. Om kliniken som du opererades på fionns kvar så kan du höra med dem och be om en kopia på din journal om du är osäker.


   För att räkna ut storleken på de nya implantaten så gör man sedan ristestet som vanligt (se rubrik "Bröstförstoring"), och den mängd ris som du mäter upp är en ny lämplig storlek adderar man vi till den volym du har på dina gamla implantat. Räkneexempel: Du har 350ml sedan tidiagre och mäter upp 150ml med ristestet, vilket betyder att de nya implantaten bör ha en storlek kring 500ml (350+150ml).


   Om du inte med säkerhet vet hur stora implantat som du har nu så får man uppskatta volymen vilket brukar gå bra, men det är viktigt att förstå att då är det svårt att veta den slutgiltiga storleken exakt.

  • Har mitt implantat gått sönder?

   Om du har gamla koksaltimplantat så är det relativt enkelt att märka om de går sönder eftersom bröstet brukar bli mindre på den sidan där rupturen sker. Det behöver dock inte "rinna ur" väldigt snabbt, utan kan minska successivt under nrågra timmar eller något dygn eller så.


   Om du har gamla silikonimplantat så är det dessvärre svårare att säga om de har gått sönder eller inte. Man kan göra magnetröntgen eller ultraljudsundersökning som en vägledning men dessa undersökningar är inte helt exakta, och ibland får man ett svar att "det går inte att utesluta att implantatet är sönder". Då är det svårt att veta vad man ska göra och ibland är enda sättet att faktiskt öppna och titta efter. Skulle det vara så att du har gamla silikonimplantat och får problem med svullna lymfkörtlar under någon armhåla så ska du vända dig till närmaste sjukhus / kirurgklinik / bröstmottagning så att man kan undersöka vad detta beror på.

  • Hur vet jag om jag ska byta till silikon eller koksalt?

   I princip samtliga moderna implantat är av silikon idag oavsett vilken tillverkare man väljer. Därför är det vanliga att man byter till silikon oavsett vad man hade tidigare.

  • Ska jag byta till framför / bakom muskeln?

   Ofta har man kvar implantaten i samma ficka som tidigare såvida man inte har några problem med kapseln eller andra föruytsättningar som har ändrat sig. Om man har implantaten framför muskeln så är det enkelt att lägga dem bakom muskeln, men om man redan har dem bakom muskeln så är det ofta svårare att byta till framför muskeln eftersom muskeln många gånger är uttänjd.

  • Vad finns det för risker när man byter implantat?

   Riskerna är likartade som när man gör operationen första gången (bröstförstoring), dvs man kan få en infektion som gör att man måste ta ur implantaten, man kan få en blödning, känselnedsättning, ärrbildning mm. Det är också en risk att man påverkar amningsförmågan.


   I allmänhet så är operationen lindrigare och återhämtningen snabbare om man behåller samma ficka, även om man går upp något i storlek.

  • Måste jag nödvändigtvis byta till större implantat?

   Nej, det måste du inte. Men ofta har din egna bröstvävnad tänjts ut något med åren och vårtgården hamnat längre ned. Därför är det ofta bättre att öka storleken något för att få en bättre fyllnad.

  • Hur vet jag om det räcker att bara byta implantaten, eller måste jag göra ett lyft också?

   Det beror på hur dina bröst har ändrats sedan första operationen. Om du har genomgått graviditeter och/eller ändrat din vikt mycket så kan det vara så att din egen bröstvävnad har tänjts ut så pass mycket att det inte räcker att byta implantat utan att man måste kombinera med ett lyft också. I vissa fall kan man kompensera en uttänjd bröstvävnad genom att gå upp i storlek, men om vävnaden är väldigt uttänjd så räcker detta inte alltid. För att kunna svara definitivt på denna fråga som behöver man nästan alltid göra en undersökning på mottagningen, eller åtminstone titta på bilder.

  • Mina implantat/bröst har blivit hårda med åren, vad beror detta på?

   Det finns risk att du har drabbats av en kapselkontraktur. Ibland blir bröstet hårt och ömt, och implantatet känns som en hård rund kula. Det kan drabba ena sidan eller båda sidorna, och det tar vanligen många år och kommer smygande. Många gånger kan man med en vanlig undersökning på mottagningen få en bra uppfattning om det är en kapselkontraktur eller inte, och ibland så behöver man göra nån form av röntgen.


   Om du faktiskt har drabbats av en kapselkontraktur så räcker det inte att bara byta implantaten, utan man måste ofta kombinera med någon annan åtgärd också, t ex ta bort hela eller delar av kapseln. Detta är mer komplicerat än att bara byta implantaten vilket betyder att operationen är längre, återhämtningen längre och ingreppet också är dyrare. Denna typ av specialfall kräver ofta individanpassade åtgärder, och därför är det svårt att säga generellt vad som är den bästa behandlingen. I allmänhet så bör man åtgärda kapselkontraktur, dvs man ska inte gå rubt med detta år efter år. Vissa implantattillverkare har garantier om man drabbas av en kapselkontraktur, för att veta vad som gäller just i ditt fall så titta i dokumentationen som du fick efter första operationen eller vänd dig till tillverkaren/återförsäljaren.

 • Olika typer av bröstimplantat

  • Jag vill göra en simulering med 3D hur det blir efter operationen. Är det möjligt?

   Jag använder programmet Crisalix för att skapa 3D-bilder. Att simulera resultatet efter en bröstförstoring är ett sätt att få en uppfattning om hur det kan bli efter en operation. Genom att skicka bilder till mig så kan jag hjälpa dig med en simulering som du sedan får ta del genom att du får ett användarkonto på Crisalix. Det är viktigt att bilderna som ligger till grund för simuleringen är tagna på exakt rätt sätt för att datorn ska kunna bearbeta dem. Gör så här:


   1) Du behöver ha 3st bilder som är tagna så exakt som möjligt såsom exemplet visar; det är viktigt att naveln och halsgropen syns. Ta bilderna mot en ljus och enkel bakgrund och undvik skuggor. Håll kameran i nivå med vårtgårdarna. Var noga med att inte vrida dig för mycket i sidobilderna. Ta bort hår på axlarna, och låt inte halssmycken eller liknande hänga ned framför. Ansiktet ska inte synas på bilderna.   3d simulering bröstförstoring crisalix plastikguiden johan thorfinn   2) Mät avstånd avståndet mellan bröstvårtorna med linjal eller måttband. Mät så noggrant som möjligt. Detta avstånd varierar från person till person men brukar vara mellan 19 - 23 cm


   3) Maila bilderna samt uppgift om avståndet mellan bröstvårtorna till mig (johan@plastikguiden.se) så återkommer jag sedan med en invite till dig att skapa ett konto där du kommer åt simuleringen.


   OBS: Det är viktigt att komma ihåg att simuleringen är ett hjälpmedel för att få ett exempel på hur det kan bli efteråt men att det inte är säkert att det exakta utfallet blir såsom datorn gissar att det ska bli.


   Om det skulle vara så att du måste göra ett lyft samtidigt som förstoringen så går det ofta inte att göra en simulering med Crisalix 3D som är tillförlitlig. Du får i så fall ett besked om detta per mail.

  • Vilka fabrikat kan jag välja på?

   Vi har inte något speciellt samarbete med någon särskild tillverkare, så vi kan ta hem vilket implantat som helst om du har speciella önskemål. På mottagningen så visar jag dig implantat från Mentor och Motiva. Priserna på implantaten skiljer sig något åt. De priser som finns på Plastikakademins hemsida avser operation med Mentors standardimplantat. Mentor och Motiva har liknande garantiprogram vid ruptur och kapselkontraktur. Men på några andra punkter skiljer de sig också åt. Du får all information som du behöver för att kunna göra ett val som passar dig, och vill du läsa mer så kan du även titta på tillverkarnas hemsidor.


   Klicka här för Motiva (https://motivaimplants.com).


   Klicka här för Mentor (http://mentorimplants.se).


    

  • Vad är det för skillnad visuellt mellan Mentor och Motiva i just mitt fall?

   Det är väldigt svårt att säga vad skillnaden är visuellt mellan olika implantat utöver att själva volymen spelar roll.


   Det slutliga resultatet beror inte bara på vilket implantat som man lägger in utan också vad man som patient har för utgångsläge. Ju mer egen bröstvävnad man har desto mindre roll spelar implantatet - och tvärtom. För att kunna uttala sig om skillnaden mellan två olika implantat på samma patient så skulle man behöva lägga in en av varje sort på samma patient, och det har jag av naturliga skäl aldrig gjort.


   Jag tycker mer att man ska tänka i termer som "mjukare silikon -> mer naturlig sluttning upptill" eller "styvare silikon -> mer åt det rundare hållet". När man sedan ska välja mellan olika fabrikat så är det kanske andra parametrar som avgör det slutliga valet, t ex känslan när man tar i implantatet (svårt för många att sätta ord på vad som gör att man tycker att det ena 'känns' bättre än det andra), hur garantiprogrammet är utformat, pris, slät vs texturerad yta eller andra faktorer.

  • Vad är det för skillnad på Mentor standardimplantat och Mentor Xtra?

   Mentors standardimplantat finns i två olika mjukhetsgrader (cohesive 1 = mjukare; cohesive 2 = hårdare), och de finns både med texturerad yta (Siltex) och slät yta (Smooth). Mentors implantatserie Xtra finns också med slät eller texturerad yta, och är ett överfyllt implantat som har mjukare gel (cohesive 1) för att ge en annan känsla när man tar i det. Mentors Xtra-implantat är något dyrare än standardimplantatet. När vi ses på konsultationen så får du exakt prisuppgift beroende på vad du väljer för implantat.

  • Vilken yta har implantaten som du använder?

   Mentor har implantat som är helt släta (Smooth) och som är texturerade (Siltex). Både Mentors standardimplantat och deras nya implantatserie Xtra finns med slät eller texturerad yta.


   Motiva har implantat (SilkSurface) som räknas som släta men som har en mycket liten texturering (nanotexturering). Det är alltså vad man skulle kunna säga "mittemellan". Motivas implantat har liknande egenskaper som andra släta implantat.


  • Ska jag välja texturerade eller släta implantat?

   Det är i slutänden upp till dig som patient att välja. Min uppgift som din plastikkirurg är att informera om vad man vet om fördelar och risker med olika typer av implantat. Man är i de flesta undersökningar överens om att texturerade implantat har en mindre risk för kapselkontraktur än släta implantat, framför allt om de läggs bakom muskeln, och därför har många valt dessa. Detta har inte ändrat sig men på senare tid har det uppkommit en diskussion om texturerade implantat i mycket ovanliga fall kan orsaka sjukdomen breast implant induced-anaplastic large cell lymphoma (BIA-ALCL). Risken för ALCL är mycket låg. I en undersökning*) som presenterades 2017 i världens största vetenskapliga tidskrift om plastikkirurgi kom man fram till att av en miljon patienter med texturerade implantat så kommer 33st få ALCL (0,0033%).


   *) Doren EL et al. U.S. Epidemiology of Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma. Plast Reconstr Surg. 2017 May;139(5):1042-1050.

  • Ska jag välja mjukare eller styvare silikon?

   Alla implantat som jag använder mig av som är runda finns med både ett mjukare och ett styvare silikon. Det mjukare silikonet ska man välja om man vill ha ett mer naturligt utseende på brösten med antydan till droppform. Detta åstadkoms genom att det mjukare silikonet "faller ner" lite mer på ovansidan av bröstet när man står upp. Det styvare silikonet behåller sin rundning upptill när man står upp och ger därmed mer fyllnad i övre delen av bröstet och en rundare form. Observera att implantaten fortfarande är runda och inte droppformade. Mentors olika hårdhetsgrader på silikonet kallas för cohesive 1 (=mjukare) och cohesive 2 (=styvare). Motivas heter Ergonomix (=mjukare) och Round (=styvare).

  • Vad är geléhallonproteser?

   Geléhallonproteser är en benämning på dagens moderna silikonimplantat. Det innebär att de innehåller en slags gel som är helt stabil, det vill säga att OM implantatet skulle gå sönder så finns det inget flytande silikon inuti som kan rinna ut.


   Så här ser en geléhallonprotes ut när den är uppskuren:


  • Vad är det för skillnad på silikonimplantat och koksaltimplantat?

   Alla implantat oavsett om det är silikon eller koksalt har ett hölje, ungefär som en påse eller ballong. Det som skiljer dem åt är vad vilket material som fyller ut påsen. Dagens moderna silikonimplantat består oftast av så kallad cohesive-gel. Det betyder att det inte finns något flytande silikon i imlpantatet. Om man skulle skära upp det så påminner snittytan om den som blir om man delar ett geléhallon eller ett vingummi. De kallas därför också i dagligt tal för geléhallonproteser. Om geléhallonprotesen går sönder så finns inget som kan rinna ut och bröstet behåller sin form. Koksaltimplantat är fyllda med saltvatten som har liknande sammansättning som kroppens egna vätskor. Om ett koksaltimplantat går sönder så rinner saltvattnet ut i vävnaderna, tas upp av kroppen och sedan gör kroppen sig av med det i urinen. Saltvattnet är helt ofarligt eftersom det är kroppseget, och därför vill en del ha detta. Det finns inget som talar för att moderna silikonimplantat är farliga även om de innehåller silikon som till skillnad från koksalt inte är ett kroppseget material.

  • Hur vet jag vilken storlek vi ska välja på implantaten?

   Det är Du och jag som tillsammans bestämmer storleken på implantaten. Det beror dels på Dina önskemål samt bredden på Din bröstkorg och Dina bröst. För att jag ska kunna ge Dig bra råd avseende storleken så är det viktigt att Du har en uppfattning själv om ungefär hur Du tänker avseende storleken. För att kunna göra det så ska Du göra det s k ristestet hemma i lugn och ro. Det är bra om Du redan har gjort ristestet innan Du kommer på den första konsultationen, men det går också bra att vänta med det till senare. Så här gör Du ristestet:


   1. Skaffa en BH som har den storlek som Du vill ha efter operationen. Det ska vara en mjuk BH utan inlägg, gärna av bomull och utan push-up, styva kupor, byglar eller liknande.

   2. Tag vanliga plastpåsar eller nylonstrumpor och full med okokt ris.

   3. Börja med att fylla 2,0 dl (dvs 200ml) i vardera plastpåse/nylonstrumpa.

   4. Lägg rispåsen som ett inlägg i Din nya BH och forma riset efter bröstet. Tag en tight tröja, gärna en ljus t-shirt, och granska resultatet i en spegel.

   5. Om det krävs mer ris för att fylla ut Din BH så lägger Du till 0,5dl (dvs 50 ml) ris i varje påse och upprepar steg 4.

   6. När Du känner att Du har fyllt påsen så mycket att Du ungefärligen får det resultat Du är ute efter så noterar Du hur många deciliter ris Du har lagt i varje påse.

   7. Om Du har en kraftig storleksskillnad på brösten (>0,5dl) så är det viktigt att Du noterar de olika volymerna för höger respektive vänster sida.

  • Vad betyder det att det finns olika profiler på implantaten?

   Ett implantats profil anger implantatets bredd i förhållande till höjden ("toppighet"). Två implantat med samma volym kan alltså vara olika stora, antingen bredare/plattare (=låg profil) eller smalare/högre (=hög profil). Om man har ett smalare bröst och/eller vill ha större volym så väljer man ofta en högre profil, och om man har ett bredare bröst och/eller vill ha mindre volym så väljer man ofta en lägre profil. Som patient behöver man inte välja vilken profil man ska ha. Det är ditt önskemål om volym i kombination med din bröstbredd som gör att jag sedan rekommenderar en viss profil till dig. Det är viktigt att säga att profilen inte har något att göra med var på bröstkorgen brösten hamnar efter operationen. Det är alltså inte så att om man väljer ett implantat med hög profil så sitter brösten högt efter operationen.


   Motiva implantat olika profil


   Mentor implantat olika profil

  • Måste man byta sina implantat regelbundet med vissa intervaller?
   Nej, det måste man inte med Mentors implantat om man bara ser till materialet i sig. Det är inte så att implantatet har ett bäst-före datum. Däremot så kan det vara så att man behöver göra någon mer operation senare i livet eftersom kroppen fortsätter att förändras med tiden, viktförändring, graviditeter eller andra förändringar. Vad man i så fall behöver göra för operation varierar med dels vad man har för önskemål, men också vad det är som har förändrats med brösten. Det enklaste alternativet är att man tar ut implantaten, men sedan kan man också byta till en annan storlek eventuellt i kombination med ett bröstlyft.

  • Jag har varit på konsultation hos en annan plastikkirurg som ger annan information om bröstimplantat än vad Du gör, Johan. Vad beror det på?
   Jag ger de råd till mina patienter som jag tycker fungerar bäst baserat på mina kunskaper och det jag tar till mig på internationella konferenser och från vetenskapliga tidskrifter. Det är dock så att det inte i alla lägen finns några absoluta sanningar. Av den anledningen är det inte alls omöjligt att nån av mina kollegor på någon annan klinik tycker annorlunda än jag. Det behöver inte vara fel för den skull. Eftersom det finns olika arbetssätt och åsikter även bland plastikkirurger så kan det vara bra att gå till flera olika på sin första konsultation. Man ska sedan välja en plastikkirurg som arbetar på det sätt som man själv känner sig trygg med.
  • Vem tillverkar implantaten du använder, Johan?

   Jag är inte sponsrad av någon tillverkare. Det finns många olika implantat på marknaden varav några har funnits lång tid och några har funnits kortare tid. Eftersom vi inte är bundna till någon speciell tillverkare så kan vi tar fram vilket implantat som helst som är godkänt för användning i Sverige. På mottagningen så har jag två olika tillverkares implantat: Mentor och Motiva. Du kommer få möjlighet att känna på båda och få information om vad som skiljer dem åt gällande priser, garanti och storlekar mm.

  • Finns det garantier för implantaten?

   Ja, implantaten från de tillverkare som vi använder har vissa garantier,  vilket ingår utan extra kostnad. I samband med operationen så får du en garantisedel som är en originalhandling och som är viktig att hålla reda på eftersom det är ditt sätt att åberopa garantin om det skulle behövas i framtiden.


   Mentor*):   • Vid ruptur (pga fabrikationsfel): nya implantat (livstid) samt €1000 ersättning upp till 10 år från operationsdatum

   • Vid svår kapselbildning: nya implantat (upp till 10 år efter operationsdatum)   Motiva*):   • Vid ruptur (pga fabrikationsfel): nya implantat (livstid)

   • Vid svår kapselbildning: nya implantat (livstid) och upp till €2500 (gäller upp till 1 år från operationsdatum, kan mot en avgift på €200 till Motiva förlängas till 5 år)

   • Här hittar du mer om Motivas garantiinformation och annan information (https://professional.motivaimagine.com/support/breast-implants/?ref=screening). 


    


   *) Tillverkarnas garantier ändras ibland varför dessa uppgifter ska ses som vägledande och inte juridiskt bindande. Det betyder att om du har inplantat som lagts in tidigare så kanske ovanstående uppgifter inte stämmer med just dina implantat. Den garantisedeln som du har fått i samband med operationen beskriver i så fall vad som gäller just i ditt fall. Du kan alltid få exakt information om du vänder dIg direkt respektive återförsäljare för Mentor (Promeduc, Uppsala) eller Motiva (Motiva Nordica, Stockholm). 


    


    


    

  • Bör man ha runda eller droppformade implantat?
   Valet mellan runda och droppformade implantat är upp till den som skall genomgå bröstförstoringen, och plastikkirurgen. Jag brukar personligen föredra runda implantat. Man har i en vetenskaplig undersökning för ett drygt år sedan kunnat bevisa att det inte går att se skillnad på det opererade bröstet om man använt runt eller droppformat implantat, inte ens för plastikkirurger. Alla implantat riskerar att med tiden rotera i bröstet. Eftersom det ändå inte är någon skillnad utseendemässigt på runda eller droppformade implantat så tycker jag därför att det är bättre att välja ett runt implantat än ett droppformat implantat. Om det runda implantat skulle rotera så märker man inte det, men om det droppformade implantatet roterar så kan det innebära att formen på bröstet riskerar att påverkas negativt. Det är dock viktigt att komma ihåg att vissa plastikkirurger tycker precis tvärtom. Man ska välja en plastikkirurg som arbetar på det sätt som man själv känner sig trygg med.
  • Kan man bli sjuk av implantaten? Vad är Breast Implant Illness?

   Det lever tiotals miljoner kvinnor i världen med bröstimplantat som har satts in antingen av estetiska skäl eller som rekonstruktioner efter cancer. De allra flesta har inga problem med sina implantat utan trivs med dem. Men det finns vissa kvinnor som har symptom som de upplever är orsakade av deras bröstimplantat. Symptomen kan till exempel vara trötthet, huvudvärk, håravfall, depression, ledvärk, hudutslag, oro mm mm. Detta har fått samlingsnamnet Breast Implant Illness (BII) och diskuteras flitigt i media och på internet.


   Trots att det idag inte finns några säkra vetenskapliga bevis på att bröstimplantat faktiskt orsakar dessa symptom så finns det exempel på patienter som säger att de har blivit fria från sina symptom så snart de tog ur implantaten. Man ska därför vara ödmjuk inför dessa kvinnors upplevelser och respektera önskan om att ta bort implantaten. Av dem som tar bort sina implantat så är det ungefär hälften som fortfarande upplever samma symptom även efter en operation, varför man hos just dem måste fundera på om symptomen berodde på något annat än implantaten.


   BII är inte cancer och skall således inte blandas ihop med ALCL (se separata frågor/svar om ALCL).

  • Vad är ALCL? Är det farligt?

   ALCL är en förkortning för anaplastic large cell lymphoma och är en form av cancer. Ja, det är en farlig sjukdom som i ovanliga fall kan orsaka dödsfall om man inte kommer under behandling. Det "riktiga" namnet är breast implant associated anaplastic large cell lymphoma eller BIA-ALCL, och visar sig som en förändring intill implantatet/kapseln med eller utan vätska kring implantatet. Fram till 1 feb 2017 har man i USA upptäckt 359st fall varav den stora majoriteten hade texturerade implantat. Man måste komma ihåg att detta är i ett land där det sedan 1997 har gjorts mer än 4 miljoner bröstoperationer, så det är väldigt få patienter som drabbats med tanke på hur många som har opererats. I Australien har man beräknat risken att drabbas av BIA-ALCL till mellan en på tusen till en på tio tusen patienter, det är alltså en väldigt låg risk. Sannolikt är risken dessutom beroende på vilken typ av texturering som olika tillverkare har valt. För Mentors implantat är risken enligt de siffror som Mentor har presenterat mindre än med vissa andra tillverkares (för mer info och uppdaterade siffror, kontakta Mentor http://www.mentorwwllc.eu). Motiva har inte haft något känt fall av ALCL sedan produkten introducerades 2010 (enligt den svenska leverantören, muntlig kommunikation dec 2021).

  • Hur visar sig ALCL?

   I de få fall ALCL har uppkommit så har det visat sig om en kvarstående svullnad i bröstet, oftast flera år efter operationen. Svullnaden beror på att det långsamt samlats vätska kring implantatet. Vissa kvinnor har även kunnat känna en förtjockad kapsel och haft en del smärta. För att definitivt bekräfta (eller utesluta) diagnosen behöver man ta prov på den vätska som finns runt implantatet, eller den förhårdnad som eventuellt kan kännas. Det är viktigt att komma ihåg att ALCL är extremt ovanligt och att det allra vanligaste om man känner en förtjockad kapsel är att det fråga om en så kallad kapselkontraktur som inte har någon koppling till ALCL eller cancer.

  • Vad ska jag göra om jag tror att jag har ALCL?

   Alla kvinnor oavsett om man har gjort en bröstoperation eller inte som känner något nytt i bröstet såsom en svullnad eller ojämnheter som inte försvinner av sig självt på några veckor eller t ex varierar med menscykeln skall kontakta sjukvården. I första hand till vårdcentralen eller till kirurgmottagningen på närmaste sjukhus. Om svullnaden har uppkommit efter en operation med bröstimplantat så kan du också kontakta den plastikkirurg som har opererat dig. Lyckas du inte få kontakt med den kliniken så behöver du vända dig till din vårdcentral eller kirurgmottagning.

  • Var hittar jag mer information om ALCL?

   Det finns mycket information på nätet. När man läser är det viktigt att man försäkrar sig om att den som skriver har rätt information och vet vad man talar om. Det skrivs mycket på forum och i bloggar, och ibland är det svårt att sortera ut det som är verkliga fakta och från det som är gissningar eller felaktigheter. Oftast är det bästa att läsa vad olika myndigheter skriver och den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) har samlat information riktad till patienter. Den är riktigt bra även om den är på engelska. Du hittar den här: http://bit.ly/FDA-ALCL (klistra in länken i din webläsare om den inte går att klicka på)

  • Jag har texturerade implantat sedan tidigare. Med tanke på ALCL, måste jag ta ut dem för säkerhets skull?

   Nej, inte om du inte själv vill. I USA rekommendererar Food and Drug Administration (FDA) för närvarande (2017-08-30) att kvinnor som har läkt bra efter sin operation och inte har några problem med svullnad som kommit efter lång tid eller liknande besvär INTE behöver ta ut sina implantat för säkerhets skull.

 • Bröstförminskning / bröstreduktion

  • Hur bokar jag tid för bröstförstoring hos dig, Johan?

   Du bokar enkelt tid online. Läs mer på vår systersajt Plastikguiden.net om hur du bokar tid för konsultation och operation. Klistra in länken i din webläsare om det inte går att klicka direkt på den.


   Direktlänk: www.plastikguiden.net/tidbokning

  • Vad kan jag förvänta mig långsiktigt av formen på bröstet efter en bröstförminskning?

   Det finns väldigt många olika kirurgiska tekniker för att göra en bröstförminskning, men alla har gemensamt att man förminskar vårtgårdens diameter och flyttar upp vårtgården högre upp på bröstet samt avlägsnar vävnad från bröstet för att minska volymen.


   Form och fyllnad i bröstets övre halva brukar inte ändras nämnvärt efter operationen. Det kan vara så att det under första 6-12 månaderna är en viss fyllnad på övre halvan, men den brukar "sätta sig" under det första året. (Detta kan vara viktigt att tänka på om du tittar på före- och efterbilder eftersom det är viktigt att veta hur lång tid efter operationen som man tog efterbilderna - om det har gått mindre än ett halvår så har det oftast inte hunnit nå sin slutliga form).


   Vidare så minskar bröstets bredd inte heller i någon större utsträckning. Till viss del "rundar man till" undersidan när man avlägsnar vävnaden här, men den övre delen brukar ha ungefär samma bredd som innan operationen. Man kan givetvis lägga till en fettsugning av bröstets utsida (under armhålan, dvs det s k "BH-bandet") för att öka definitionen av bröstet och minska intrycket av att det fortsätter ut åt sidan.


   Om man önskar en rundare form och mer fyllnad upptill i bröstet så får man överväga att komplettera med ett implantat. Men detta leder i så fall vanligen till en större total volym, vilket man i så fall måste vara medveten om och vara beredd att acceptera. Eftersom den största anledningen till att man önskar göra operationen från början är att man önskar en mindre volym så är detta vanligen inte något alternativ för de flesta.

  • Hur blir min operationsdag när jag gör en bröstförminskning?

   Operationen sker vanligen på morgonen eller på förmiddagen. Efter att Du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om Du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får Du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där Du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden på bröstkorgen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Först när detta är klart kan själva operationen starta. När operationen är klar så väcks Du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-3 timmar innan Du har vaknat till, och när vi ser att förbandet sitter på som det ska och att Du mår bra så kan Du åka hem.

  • Hur går en bröstförminskningsoperation till?

   Operationen syftar till att göra det kvinnliga bröstet mindre och flytta bröstvårtan/vårtgården till en högre och mer naturlig position i de fall den sitter lågt. Hur mycket man flyttar upp bröstvårtan/vårtgården beror på hur långt ner den hänger före ingreppet samt en del andra faktorer. Om brösten är olika stora innan operationen så är målsättningen att de skall vara mer lika i storlek efter operationen. Operationen ger ett ärr som går runt vårtgården och ner mot vecket som är under bröstet samt i flertalet fall även utmed bröstvecket. Detta är ett så kallat upp-och-nedvänt T-snitt.

  • Hur lång tid tar en bröstförminskning?

   Operationen tar vanligen mellan 2-2,5h. Det varierar beroende på utgångsläget och andra individuella förutsättningar. Tid för sövning och förberedelse är 10-20 minuter, och väckningen tar också cirka 3-5 minuter.

  • BH: Hur länge måste jag använda BH efter en bröstförminskning?

   Jag rekommenderar att man ska ha BH dygnet runt de första två månaderna, och därefter så mycket som möjligt dagtid. Den första tiden är det viktigt Du har en BH utan byglar eller pushup, gärna en sport-BH eller en BH som är specialanpassad för att bäras efter plastikkirurgiska bröstoperationer. Jag brukar rekommendera att Du går till en välsorterad underklädersaffär där Du kan få hjälp att prova ut en BH som passar just dig.

  • Smärta: Hur ont kommer jag att ha efter en bröstförminskning?

   Vanligen upplever man en del sveda i snittet när bedövningen har gått ur, men starka smärtstillande behövs vanligen endast första 1-2 dygnen. Därefter räcker det med vanliga Panodil eventuellt med tillägg av av NSAID (till exempel Diklofenak).

  • Läkemedel: Vilken slags läkemedel behöver jag ta efter en bröstförminskning?

   Du får recept på antibiotika och 1-2 sorters smärtstillande mediciner. Du får också med dig 3 st morfintabletter som Du kan ta första dagen hemma eller inledningsvis t ex de första kvällarna när Du ska sova. Om Du är allergisk mot något läkemedel så kan Du få andra preparat. Du får alltid skriftlig information om vilka läkemedel just Du ska ta.

  • Förband: Vilken typ av förband ska jag ha efter en bröstförminskning?

   Jag sätter på ett tejpförband på operationsbordet innan Du väcks. Detta skall sitta kvar cirka 1 vecka då Du får komma tillbaka på ett återbesök när vi tar av förbandet och kontrollerar att det ser ut att läka som det ska. Tejpförbandet kan inte bli blött så Du får duscha nedanför förbandet samt tvätta håret över handfatet eller badkaret fram till återbesöket. Du ska då byta till en BH som Du provar ut hos oss och som Du får utan kostnad. Du kan om Du vill köpa fler BH av oss, eller så provar Du ut någon senare i en välsorterad underklädesbutik.sbutik.

  • Sjukskrivning: Hur länge måste jag vara borta från jobbet efter en bröstförminskning?

   Om Du har ett administrativt arbete som är stillasittande så behöver Du vara sjukskriven ungefär 3 veckor, och om Du har ett tungt arbete som innebär kraftig fysisk ansträngning, tunga lyft mm, så kan Du behöva vara sjukskriven ungefär 5 veckor.

  • Återbesök: När ska jag på återbesök efter en bröstförminskning?

   Första återbesöket är efter en vecka. Då får Du träffa vår sköterska som tar av förbandet och gör en klinisk kontroll så att man ser att allt ser ut som det ska, och Du ska då börja använda den BH som Du har provat ut i förväg. Du är sedan välkommen att beställa tid för senare återbesök. Jag brukar rekommendera att Du kommer efter ca 6 månader, men Du kan givetvis komma tidigare om Du så önskar. Alla återbesök till mig är kostnadsfria.

  • Träning: När kan jag börja träna igen efter en bröstförminskningsoperation?

   Du kan börja träna igen efter 4-6 veckor beroende på vilken aktivitet som Du ägnar Dig åt. Det är viktigt att alltid använda en stadig BH som ger ett bra stöd när Du tränar. Övningar som innebär att man hoppar eller rör sig så att bysten påverkas bör man vänta med lite längre. I början kan det vara lämpligt att i första hand träna underkroppen, till exempel genom motionscykling.

 • Bukplastik

  • Hur bokar jag tid för bukplastik?

   Du bokar enkelt tid online. Läs mer på vår systersajt Plastikguiden.net om hur du bokar tid för konsultation och operation. Klistra in länken i din webläsare om det inte går att klicka direkt på den.


   Direktlänk: www.plastikguiden.net/tidbokning

  • Hur lång tid tar en bukplastik?

   Operationen tar vanligen mellan 2-2,5h. Det varierar beroende på utgångsläget och andra individuella förutsättningar. Tid för sövning och förberedelse är 10-20 minuter, och väckningen tar också cirka 3-5 minuter.

  • Hur blir min operationsdag när jag gör en bukplastik?

   Operationen sker vanligen på morgonen eller på förmiddagen. Efter att Du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om Du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får Du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där Du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden på bröstkorgen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Först när detta är klart kan själva operationen starta. Jag lägger vanligen in en dränageslang så att det blod som eventuellt kommer i sårfickan under huden kan rinna ut. När operationen är klar så väcks Du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-3 timmar innan Du har vaknat till, och när vi ser att förbandet sitter på som det ska och att Du mår bra så kan Du åka hem. Vanligtvis tas dränaget bort efter ett par timmar på uppvakningsavdelningen.

  • Hur länge måste jag använda gördel efter en bukplastik?

   Efter att Du har kommit på återbesöket och avlägsnat tejpförbandet så ska Du ha kvar gördeln ca 4-6 veckor. Du kan givetvis ta av den i samband med dusch, men bortsett från detta bör Du använda gördeln så mycket som möjligt.

  • Hur går en bukplastik till?

   En stor bukplastik innebär att man avlägsnar överflödig hud och underhudsfett på magen i ett område som är som en oval med nedre delen strax ovanför venusberget och övre delen strax ovanför naveln. Den övre hudkanten dras sedan ner och sys mot den nedre hudkanten. Själva naveln sparas, och man gör ett nytt hål för den. Dessutom sys de raka bukmusklerna ihop eftersom de väldigt ofta glipar en del efter graviditeter. En liten bukplastik går till på samma sätt förutom att hudområdet som tas bort är mindre, vilket innebär att den övre hudkanten är nedanför naveln. Naveln behöver därmed inte tas ut genom ett nytt hål i huden utan kan sitta kvar.

  • Vad är det för skillnad på en liten och stor bukplastik?

   STOR bukplastik: Vid en stor bukplastik tas huden från strax ovan naveln och ner till venusberget bort i en oval med spetsarna ut mot höfterna. Man gör också ett snitt runt själva naveln så att den blir kvar på bukväggen. Huden som blir kvar ovanför naveln måste lyftas från underlaget/bukväggen upp mot revbensbågarna för att kunna dras ner mot venusberget, och man gör sedan ett nytt hål där naveln tas ut. Dessutom syr man nästan alltid den glipa som uppstått mellan de raka bukmusklerna efter graviditet, och detta gör man både nedanför och ovanför naveln.


   LITEN bukplastik: Vid en liten bukplastik tas huden bort nedanför naveln och venusberget. Naveln får därmed sitta kvar orörd, och man lossar inte heller på huden upp mot revbensbågen. De raka bukväggsmusklerna kan sys, men ofta endast den del som man kommer åt nedanför naveln.


   Titta på Plastikguidens filmkanal där det finns en kort film om skillnaderna mellan stor och liten bukplastik (klicka här).

  • Läkemedel: Vilka mediciner ska jag ta efter en bukplastik?
   Du får recept på antibiotika och 1-2 sorters smärtstillande mediciner. Du får också med dig 3 st morfintabletter som Du kan ta första dagen hemma eller inledningsvis t ex de första kvällarna när Du ska sova. Om Du är allergisk mot något läkemedel så kan Du få andra preparat. Du får alltid skriftlig information om vilka läkemedel just Du ska ta.
  • Återbesök: När måste jag komma på återbesök efter en bukplastik?
   Första återbesöket är efter en vecka. Då får Du träffa vår sköterska som tar av förbandet och gör en klinisk kontroll så att man ser att allt ser ut som det ska. Du ska sedan fortsätta använda gördeln så mycket som möjligt dygnet runt under 4-6 veckor. Du är sedan välkommen att beställa tid för senare återbesök. Jag brukar rekommendera att Du kommer efter ca 6 månader, men Du kan givetvis komma tidigare om Du så önskar. Alla återbesök till mig är kostnadsfria.
  • Förband: Vilken typ av förband får man efter en bukplastik?
   Jag sätter på ett tejpförband med kompresser på operationsbordet innan Du väcks. Utanpå detta förband sätter vi på en gördel som fästs med kardborrband. Syftet med gördeln är att pressa ihop sårfickan under huden och minska utrymmet för blod eller sårvätska att samla sig efteråt. Förbandet och gördeln skall sitta kvar cirka 1 vecka då Du får komma tillbaka på ett återbesök när vi tar av förbandet och kontrollerar att det ser ut att läka som det ska. Det är dock viktigt att placera om gördeln om den halkar ur läge innan återbesöket. Gördeln ska sitta lågt på buken, annars gör den ingen nytta. Tejpförbandet kan inte bli blött så Du får duscha nedanför förbandet samt tvätta håret över handfatet eller badkaret fram till återbesöket. Efter att Du har kommit på återbesöket och avlägsnat tejpförbandet så ska Du ha kvar gördeln ca 4-6 veckor. Du kan sedan ta av den i samband med dusch.
  • Sjukskrivning: Hur länge måste jag vara borta från jobbet efter en bukplastik?

   Om Du gör en stor bukplastik då den raka bukmuskulaturen sys ihop så behöver Du vara sjukskriven ungefär 3 veckor om Du har ett administrativt arbete som är stillasittande, och om Du har ett tungt arbete som innebär kraftig fysisk ansträngning, tunga lyft mm, så kan Du behöva vara sjukskriven ungefär 5 veckor. Om du har möjlighet att jobba hemifrån så krävs inte lika lång sjukskrivningstid. Även för en liten bukplastik är sjukskrivningstiden vanligen något kortare.

  • Träning: När kan jag börja träna igen efter en bukplastik?
   Du kan börja träna igen efter 4-6 veckor beroende på vilken aktivitet som Du ägnar Dig åt. Det är viktigt att om möjligt använda gördeln de första månderna efter operationen eftersom den ger ett bra stöd när Du tränar. Övningar som innebär att man anstränger magen eller bålen (till exempel situps) bör man vänta med lite längre. I början kan det vara lämpligt att i första hand träna underkroppen, till exempel genom motionscykling.
  • Smärta: Hur ont kommer jag att ha efter en bukplastik?
   Vanligen upplever man en del sveda i snittet när bedövningen har gått ur, men starka smärtstillande behövs vanligen endast första 1-2 dygnen. Därefter räcker det med vanliga Panodil eventuellt med tillägg av av NSAID (till exempel Diklofenak). Man får räkna med att vara lite ”krum” i ryggen de första dagarna efter en bukplastik, framför allt om de raka bukmusklerna har sytts ihop eftersom det då stramar lite mer än annars.
  • Vad måste man tänka på om man ska göra en bukplastik efter en viktminskningsoperation?
   För att kunna göra en stor bukplastik efter GBP så är det vissa faktorer som man måste ta hänsyn till. Bl a måste man vara viktstabil sedan ca 6 mån, ha bra blodvärden och vara utan några kvarstående komplikationer efter sin GBP, samt ha ett BMI som inte är för högt (upp till ca 30 är acceptabelt, men en bedömning görs i det enskilda fallet). Det bör också ha gått minst ca 1 år efter GBP:n, och man kan inte vara rökare eller använda tobak. När du kommer på konsultation så går jag igenom vad som gäller just dig och dina förutsättningar.
  • Jag har gått ner kraftigt i vikt och fått överskott av hud på magen. Måste jag verkligen betala själv för en bukplastik?
   Vissa landsting erbjuder bukplastik efter kraftig viktminskning utan att man behöver betala själv. Kriterierna som man måste uppfylla är tyvärr olika i olika landsting. Vanligen har man ett krav på att man måste ha ett visst överhäng av huden på magen, och man måste ha ett normalt eller nästan normalt BMI. Exakt hur det är i ditt landsting kan du ta reda på om du diskuterar detta med kirurgkliniken på ditt närmaste sjukhus. Du kan antingen be din vårdcentral skriva remiss dit eller så kan du skriva en egenremiss själv. Läs mer på sidan www.plastikguiden.se/tidbokning om hur man skriver egenremiss.
  • Jag har gjort en viktförminskningsoperation. Kan jag göra en bukplastik?
   Efter en stor bukplastik får man en bättre situation avseende det hudöverskott som vanligen kommer på framsidan av magen efter GBP. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte har någon stor effekt på sidorna/höfterna. Om man ska åtgärda även detta krävs vanligen ett helt kroppslyft där man även tar bort överflödig hud på ryggen ovan rumpan. Detta är en mycket större operation som både kostar mer och har något större komplikationsrisk än en stor bukplastik.
 • Intimkirurgi

  • Hur bokar jag tid för intimkirurgi hos dig?

   Du bokar enkelt tid online. Läs mer på vår systersajt Plastikguiden.net om hur du bokar tid för konsultation och operation. Klistra in länken i din webläsare om det inte går att klicka direkt på den.


   Direktlänk: www.plastikguiden.net/tidbokning

  • Vad innebär vaginalförsnävning?

   Vaginan blir alltid uttöjd i samband med vaginala förlossningar. Till viss del går detta tillbaka under det första året efter förlossningen, men för vissa kvinnor kvarstår en vidgning. Detta är vanligare om man har fått barn flera gånger, men kan uppstå även efter en förlossning. Om man har drabbats av detta så kan man försöka göra det bättre genom att göra s k knipövningar. Emellanåt räcker inte knipövningar, och då kan man göra det bättre med en operation. Genom att ta bort slemhinna och strama musklerna i slidans bakvägg minskar slidans diameter och kanalen blir snävare. Operationen utförs i lokalbedövning och man går hem samma dag. Efteråt får man vara i stillhet under första veckan, och man måste avstå från samlag  5-6 veckor.

  • Vad innebär blygläppsplastik?

   De inre blygdläpparna kan ge besvär om de av någon anledning blir för stora. Detta kan visa sig som t ex skav om man har trånga kläder, tränar eller i samband med sex. Anledningen till att de inre blygdläpparna är stora kan vara flera, men det är inte ovanligt att detta inträffar efter barnafödande men det finns också kvinnor som inte har fått barn som har denna typ av besvär. Genom att minska den delen av de inre blygläpparna som är störst och spara den delen som är närmast slidmynningen så blir dessa besvär vanligen bättre. Operationen görs i lokalbedövning, och man går hem samma dag. Efteråt får man hålla sig i stillhet några dagar upp till en vecka.

  • Vad finns för risker med intimkirurgi?

   I samband med alla operationer kan man få en blödning eller en infektion. Stora blödningar efter intimkirurgi är mycket ovanligt, men det är ganska vanligt att det blöder litegrann de första dagarna. Det är då viktigt att man har en binda (inte tampong), och att man använder kläder som inte är alltför tätt åtsittande. Infektioner är väldigt ovanligt, och för att minska risken för detta ger vi antibiotika i förebyggande syfte. Det blir också ärr efter operationerna, även om de vanligen inte blir särskilt framträdande. Vidare är underlivet ett känsligt område. Både vaginalförsnävning och inre blygdläppsplastik utförs långt ifrån klitoris, men man kan inte helt utesluta att man efter intimkirurgi får påverkan på den sexuella känseln även om detta är extremt ovanligt. I samband med din konsultation så går jag igenom detta mer i detalj utifrån just dina förutsättningar.

  • Hur länge måste jag vara sjukskriven efter intimkirurgi?

   De allra flesta behöver vara hemma under första veckan och hålla sig i stillhet. Det är vanligt att det blöder litegrann från operationsområdet, och då är det viktigt att inte röra sig för mycket eller anstränga sig fysiskt. Har man ett tungt arbete med tätt åtsittande kläder eller arbetsuppgifter som innebär att man riskerar att skava mot operationsområdet så kan man totalt behöva vara hemma ca 3v. Om man har ett lättare arbete, t ex adminisitrativt, så kan man ofta återgå till jobbet efter totalt ca 1-2 veckors sjukfrånvaro. Man får en sjukskrivning som gäller precis som vanligt.

  • Jag är inte nöjd med mina yttre blygläppar. Vad ska jag göra?

   Operationer på de yttre blygdläpparna  är ovanligt, men man kan göra fettransplantation för att ge dem mer volym eller så kan man ta bort hud om det är hudöverskott som är problemet. Vid fettransplantation så suger man fett från någon annan del av kroppen och lägger in med en tunn kanyl under huden. Precis som vid alla fettransplantationer så är det svårt att säga hur mycket av fettet som stannar kvar på sikt, och man kan ibland behöva behandla en andra gång efter några månader.

  • Är inte intimkirurgi en form av könsstympning?!

   Nej, det tycker jag inte. Det handlar om vuxna människor som själva bestämmer vad de vill göra, och utgår från riktiga besvär som de har. Jag möter ibland kvinnor som har lidit under lång tid, och som inte har vågat att tala om de besvär som de har. Det tycker jag är fel, och då ska man inte behöva skämmas för att söka den hjälp som finns att få. Självklart opererar jag inte någon där jag tycker att ingreppet är obefogat, och givetvis aldrig någon som inte är myndig. Naturligtvis är jag också emot alla former av könsstympning, och det är något helt annat - vidriga övergrepp på flickor eller pojkar som inte kan värja sig.

  • Kan män göra intimkirurgi?

   Ja, det förekommer penisförlängning och penisförtjockning på män. Penisförlängning betyder att man gör penisen längre i slakt tillstånd, och vid penisförtjockning gör man en fetttransplantation. Fettet sugs som en vanlig fettsugning från någon annan del av kroppen och läggs med en tunn kanyl under huden på penis. Precis som vid alla fettransplantationer så är det svårt att säga hur mycket av fettet som stannar kvar på sikt, och man kan ibland behöva behandla en andra gång efter några månader.

 • Ögonlocksplastik – övre och undre ögonlock

  • Hur bokar jag tid för ögonlocksplastik hos dig?

   Du bokar enkelt tid online. Läs mer på vår systersajt Plastikguiden.net om hur du bokar tid för konsultation och operation. Klistra in länken i din webläsare om det inte går att klicka direkt på den.


   Direktlänk: www.plastikguiden.net/tidbokning

  • Vad är skillnad mellan en övre och en undre ögonlocksplastik?

   Med stigande ålder är det vanligt att det bildas ett veck på det övre ögonlocket. I vissa fall kan vecket bli så stort att det hänger ned mot ögonlocksfransen, och i extrema fall även framför själva ögat med skymd sikt som följd. Dessutom kan fett som ligger under huden men över ögongloben emellanåt bukta fram och även och om själva pannan/ögonbrynen också med stigande ålder har sänkts så bidrar detta också till att det övre ögonlocket ser ”hängigt” ut, men det är alltså i första hand ett överskott av hud som ger besvären. Undre ögonlock kan bli ”puffiga” med åren eftersom den vägg/”hinna” som håller tillbaka fettet som ligger under ögongloben töjs ut, vilket resulterar att huden också töjs ut. Det är alltså till skillnad från det övre ögonlocket INTE i första hand fråga om att det är ett överskott av hud som ger ”puffigheten” på det undre ögonlocket.

  • Hur går en övre ögonlocksplastik till?

   En övre ögonlocksplastik innebär att man tar bort hudvecket, och i vissa fall även en liten del av underliggande muskel och minskar det buktande fettet. Man brukar alltid vara försiktig med hur mycket fett man tar bort eftersom det annars kan bli ett hålögt utseende med åren.

  • Hur "öppet" blir ögat av en övre ögonlocksplastik?

   Det är svårt att säga. Jag tar alltid vårt så mycket hud som möjligt, men man måste lämna litegrann kvar så att det går att stänga ögat. De första veckorna efter operationen så faller alltid litegrann av den kvarvarande huden "ner" igen även om man under operationen har tagit bort så mycket som möjligt. Detta beror på att huden inte är riktigt elastisk. Det går inte att i förväg förutsäga hur uttalat detta blir i det enskilda fallet. I allmänhet gäller att ju mer hudöverskott man har innan operationen (t ex att huden ligger an mot övre ögonfransen eller att man har synfältsinskränkning), desto större skillnad märker man efter operationen.

  • Hur går en undre ögonlocksplastik till?

   En undre ögonlocksplastik innebär i första hand att man antingen minskar eller omformar det fett som buktar fram under ögat och gör att det blir en ”kudde” under ögat. Man tar också bort lite hud, men det är mycket små mängder. När fettet som buktar är reducerat så är det meningen att huden på det undre ögonlocket så småningom kommer att dra ihop sig. Anledningen att man inte kan ta bort så mycket hud är att det då finns en risk att det undre ögonlocket hänger ut sig (s k ektropion), vilket är en komplikation som ger mycket besvär och är svår att åtgärda på ett bra sätt.

  • Hur lång tid tar en ögonlocksplastik?

   Operationen utförs i lokalbedövning och tar ca 45 min till 1,5 timme beroende på om man opererar både övre och nedre samtidigt eller bara det ena.

  • Hur blir min operationsdag när jag gör en ögonlocksplastik?

   Operationen sker vanligen efter lunch eller senare på eftermiddagen. Om Du normalt använder linser så är det viktigt att Du har tagit ut dem och istället använder Dina glasögon. Efter att Du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp och går igenom om Du har några frågor. Därefter får Du träffa en narkossköterska som ger Dig ett par smärtstillande tabletter som ska lindra värk/obehag efteråt. Du tas sedan till operationssalen där operationssköterskan tvättar huden i ansiktet med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Jag börjar med att lägga bedövning på båda ögonlocken, och ofta måste man vänta några minuter så att adrenalinet som finns i bedövningsmedlet hinner börja ha effekt. Anledningen är att adrenalin gör att de små blodkärlen drar ihop sig och det för den skull blöder mindre under själva ingreppet. Först när detta är klart kan operationen starta. För att stygnen ska sitta bra så måste jag sätta en del tunna, vita tejpar kring ögonen och näsryggen. När operationen är klar så förs Du över till en sjukhussäng på uppvakningsvdelningen. Du får ligga kvar ungefär 1 timme med en kylmask så att svullnaden ska lägga sig något innan Du kan gå hem. Det är viktigt att tänka på att Du inte kan köra bil efteråt eftersom ögonen kan svullna igen ganska kraftigt i vissa fall, och Du bör därför ha någon som hämtar Dig.

  • Smärta: Hur ont kommer jag att ha efteråt en övre ögonlocksplastik?

   Smärtan efter en ögonlocksplastik brukar inte vara värre än att det räcker med vanliga Panodil/Alvedon några dagar. Smärtan och framför allt svullnaden blir lindrigare om Du har ett par extra kuddar under huvudet när Du sover de första dygnen så att Du aldrig ligger helt plant.

  • Träning: När kan jag börja träna igen efter en ögonlocksplastik?

   Efter en ögonlocksplastik kan Du börja träna försiktigt efter ca 2 veckor.

  • Sjukskrivning: Hur länge måste jag vara borta från jobbet?

   Om man gör både övre och undre ögonlock samtidigt så får man räkna med att det blir ganska svullet under den första veckan efteråt. Det är därför bra att vara hemma och hålla sig i stillhet. Om man gör enbart undre eller nedre ögonlock och har ett stillasittande jobb så kan man vanligen börja jobba efter 2-4 dagar. Det kan dock vara så att man inte kan köra bil så länge som svullnaden kvarstår, vilket är individuellt. Det är också viktigt att tänka på att man kan ha relativt stora blåmärken dagarna efteråt, och i vissa fall kvarstår blåmärkena efter 7-10 dagar.

  • Läkemedel: Måste jag ta några mediciner i samband med en ögonlocksplastik?

   För att lindra smärtan efter en ögonlocksplastik så räcker det vanligen med Panodil eller Alvedon. Jag brukar också skriva ut recept på en ögonsalva som Du kan ta om det blir irriterat inuti ögat, men det är inte alltid det behövs.

  • När måste jag komma på återbesök efter en ögonlocksplastik?

   Du blir kallad till återbesök efter ca 1 vecka. Då träffar Du en sköterska som tar bort Dina stygn och tejparna kring ögonen.

  • Jag gjorde en ögonlocksplastik för ett par veckor sedan men jag tycker inte att jag ser så stor skillnad. Varför då?

   Efter en ögonlocksplastik blir det ofta ganska svullet i början. Man måste vänta 2-3 månader innan man kan utvärdera resultatet.

  • Jag har så många små rynkor kring ögonen. Rekommenderar Du att jag gör en ögonlocksplastik, Johan?

   Ögonlocksplastik åtgärdar inte de små fina rynkorna i huden kring ögonen eller på ögonlocken i någon stor utsträckning. På de övre ögonlocken så blir man av med det hudöverskott som finns och till viss del får en skarpare markering av själva ögonlocket. Hur mycket skarpare denna definition av ögonlocket blir är beroende av individuella faktorer såsom hur mycket fett man har över ögat och om pannan/ögonbrynen har sänkts såsom ett led i normalt åldrande mm. En undre ögonlocksplastik åtgärdar i första hand bara ”puffigheten” under ögat vilket nästan inte har någon effekt alls på de fina rynkorna om man har många sådana.

 • Hudförändringar

  • Var ska jag vända mig för att ta bort en hudförändring?

   Du är givetvis välkommen att boka en tid för att ta bort hudförändringar hos oss på privata kliniken. För detta betalar du en operationskostnad som omfattar själva ingreppet och ofta även kostnad för mikroskopisk undersökning. Du kan också vända dig till den offentliga vården. För att ta reda på om en hudförändring är godartad eller om det finns risk för hudcancer så bör du vända dig till en hudläkare eller din vårdcentral. Du kan prova att skriva egenremiss till din närmaste hudklinik. Det är viktigt att du utöver allmän information om ditt hälsotillstånd tar med följande uppgifter i egenremissen: hur länge förändringen funnits, hur stor den är, om den ändrats över tid och på vilket sätt, och var på kroppen den sitter. Ta gärna en bra närbild också och skicka med din egenremiss. Det är viktigt att du även även frågar om hudförändringen kan vara en cancertumör/elakartad. Du kommer sedan få ett svar om hudkliniken accepterar din egenremiss eller om du behöver gå via din vårdcentral.

  • Hur går operationen till när man tar bort en hudförändring?

   Man kan nästan alltid med väldigt få undantag ta bort hudförändringar i lokalbedövning. Man går hem ca 30 min efter operationen, och man får alltid ett ärr efteråt. Även om det läker perfekt kommer ärret alltid att vara mer eller mindre synligt. Ibland blir ärret brett, och om man har otur och får en infektion i såret så kan ärret bli sämre än vad det skulle bli annars. För att ärret ska bli så bra so möljigt bör man under 6 mån efter operationen tejpa det eller använda någon silikonprodukt (se Ärr). Bortsett från att man också kan få ett blåmärke som kan sitta kvar i upp till 7-10 dagar efteråt, så är riskerna små med operationen.

  • Hur stort ärr får jag när jag tar bort en hudförändring?

   När man tar bort en hudförändring så blir ärret alltid lite längre än hudförändringen. Det beror dels på att man måste lägga snittet utanför själva hudförändringen för att minska risken att det blir någon rest kvar efter operationen, och dels på att man ofta behöver lägga snittet i form av en oval för att kunna sy ihop såret och få ett finare ärr. Ärret blir lika långt som ovalen, och ett riktmärke för att kunna skapa sig en uppfattning om hur långt ärret blir så kan man lägga till minst 2mm till hudförändringens diameter, och sedan multiplicera detta med ca 2,5 eller 3 (se skiss). Givetvis är detta bara är ett grovt mått, och snittet kan läggas på lite olika sätt beroende på var förändringen sitter på kroppen. Detta är en av de saker som vi plastikkirurger är bra på, och därför kan det vara en fördel att gå till en specialist i plastikkirurgi även för små operationer. Att skära med en skalpell kan alla doktorer göra, men att skära på rätt ställe för att det ska bli så fint ärr som möjligt som döljs så bra som möjligt, det krävs ofta det specialkunskaper för.


    

  • Varför skickar man hudförändringen till mikroskopisk undersökning ibland?

   De flesta hudförändringar är godartade, men det finns också hudförändringar som är cancertumörer. Exempel på detta är malignt melanom och basalcellscancer, men det finns också väldigt många andra typer av hudcancertyper. En del av dem är farliga och har hög risk att sprida sig till andra delar av kroppen, och andra växer långsamt och sprider sig aldrig. Genom att skicka den hudförändring som man tar bort på mikroskopisk undersökning får man ett kvitto på vilken hudförändring som det har rört sig om samt att hela förändringen är borttagen. Det är den läkare som tar bort hudförändringen som avgör om man ska skicka hudförändringen på undersökning eller inte, och på de flesta privata kliniker så medför detta en extra kostnad eftersom den mikroskopiska undersökningen kostar pengar. Svaret på undersökningen får man vanligen inom 3-6 veckor. 

  • Är min hudförändring farlig eller inte?

   Tecken som man kan vara uppmärksam på är om det uppstår en ny hudförändring på ett ställe där man inte har haft något tidigare eller en hudförändring som man har haft länge plötsligt ändrar sig (blöder ibland, kliar, blir större eller mörkare eller ojämn i kanterna eller i färgen). Vissa hudcancertyper är relativt lätta att känna igen, medan andra kan vara lömska och svåra att känna igen enbart på utseendet. Ibland är enda sättet att säkert ta reda på vilken typ av hudförändring man har att ta bort den och skicka den på mikroskopisk undersökning.

  • Kan du kolla på mitt födelsemärke och se om det behöver tas bort?

   Vi plastikkirurger träffar ganska ofta patienter med hudcancer, men de som har högst kompetens att bedöma om en hudförändring ser ut att vara farlig är oftast hudläkare (dermatologer). Om du är osäker på om en hudförändring du har kan vara farlig så bör du kontakta en hudläkare. Du kan ofta skriva egenremiss till din närmaste hudklinik för detta (klicka här för information om hur du skriver egenremiss). Om du skriver egenremiss till en hudklinik för att få en bedömning av en hudförändring så är det viktigt att du utöver allmän information om ditt hälsotillstånd tar med följande uppgifter: hur länge förändringen funnits, hur stor den är, om den ändrats över tid och på vilket sätt, och var på kroppen den sitter. Ta gärna en bra närbild också och skicka med din egenremiss. Vissa hudkliniker accepterar inte egenremisser utan kräver att man går via sin vårdcentral.

 • Utstående öron / örontillbakasättning

  • Hur bokar jag tid för att operera mina öron, Johan?

   Du bokar enkelt tid online. Läs mer på vår systersajt Plastikguiden.net om hur du bokar tid för konsultation och operation. Klistra in länken i din webläsare om det inte går att klicka direkt på den.


   Direktlänk: www.plastikguiden.net/tidbokning

  • Hur går operationen till?
   Det finns många metoder för att göra öronen mindre utåtstående. Valet av metod grundar sig på orsaken till att de står ut. Den vanligaste orsaken är att ett av örats veck (antehelixvecket) saknas eller är för svagt. För att återskapa detta veck så går man in på baksidan av örat och sätter 3-4 stygn som gör att örat får ett veck på rätt ställe. Om örat är styvt kan man också behöva slipa på brosket för att göra det mjukare så att det viker sig lättare. Efter operationen så är öronen vanligen något svullna, och det kan också vara små blåmärken. Slutresultatet kan man bedöma efter 1-2 månader.
  • Ska jag vara sövd när jag gör en öronoperation?

   Nej, man kan som vuxen nästan alltid göra en örontillbakasättning i lokalbedövning. Jag lägger bedövning på örats fram- och baksida, och när det är gjort så är smärtan/obehaget i det närmaste obefintligt. Precis som med andra operationer i lokalbedövning så kan man gå hem snabbare efteråt än om man gör det i narkos, vilket är en fördel.

  • Hur lång tid tar en örontillbakasättning?
   Att göra en örontillbakasättning tar vanligen ca 1 timme om man opererar båda öronen.
  • Hur blir min operationsdag när jag gör en örontillbakasättning?
   En örontillbakasättning kan göras antingen i lokalbedövning eller i narkos. Ingreppet sker vanligen på eftermiddagen. Efter att Du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom hur det hela går till och Du får en möjlighet att ta upp ytterligare frågor. Därefter får Du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen (om Du valt narkos) genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig narkosmedel genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Om ingreppet sker i lokalbedövning så behöver vi inte sätta någon ”nål” i armen. Du tas sedan till operationssalen där operationssköterskan tvättar huden i och bakom öronen med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Först när detta är klart kan själva operationen starta. Om Du har valt narkos så sker sövningen innan steriltvätten och inklädningen. När operationen är klar så sätter vi på ett förband på huvudet som hjälper till att hålla in öronen under den första läkningsperioden. Efter operationen så får Du vila på uppvakningsavdelningen, och när Du känner Dig tillräckligt pigg så får Du åka hem. Om man har blivit sövd så kan man vanligen åka hem efter 1-2 timmar, och efter lokalbedövning något snabbare.
  • Vad får jag för förband på huvudet när jag har gjort en öronoperation?
   Jag sätter på ett huvudförband som består av en slags självklistrande bandage som lindas runt huvudet. För att det ska sitta bra så kan det ibland krävas att förbandet blir ganska stort. Det är viktigt att förbandet får sitta på hela veckan tills dess att Du kommer på första återbesöket. Därefter så ska Du använda ett brett pannband som Du kan köpa på någon sportaffär. Pannbandet skall Du använda dag och natt ytterligare 5 veckor. Det hjälper till att hålla in öronen under den första läkningsperioden. När det har gått 6 veckor kan det vara bra att använda pannbandet i samband med olika aktiviteter som kan innebära risk för slag på öronen, t ex vid användning av hjälm eller olika idrotter.
  • När kan jag börja tvätta håret efter en örontillbakasättning?
   Förbandet som jag sätter på direkt efter operationen skall sitta kvar 1 vecka, och under den tiden kan man inte tvätta håret. Om Du har långt hår så är det fint om Du sätter upp det med en fläta som börjar så högt upp på huvudet som möjligt. Då är Ditt hår mindre i vägen för förbandet, och det håller sig också fräschare under den första veckan.
  • Smärta: Hur ont kommer jag att ha efteråt?
   Efter en örontillbakasättning så kan det ibland bli en del molvärk när bedövningen har släppt efter några timmar. Det är dock inte värre än att det går att lindra med vanliga Panodil/Alvedon med tillägg av en starkare morfintablett. Du får med Dig tabletter så att det räcker tills dagen efter, och sedan finns elektroniska recept utskrivna så att Du kan hämta ut resterande på något apotek. Man kan också ha ett par extra kuddar när man lägger sig eftersom det ofta gör mer ont om man ligger plant i sängen.
  • Träning: När kan jag börja träna igen efter att jag opererat öronen?
   Du kan börja träna försiktigt efter 2-3 veckor, t ex med motionscykling. Det är dock viktigt att tänka på att Du absolut inte skall göra några aktiviteter som innebär att Du riskerar att få ett slag eller drag i öronen. Det kan t ex röra sig om olika kampsporter eller idrotter där man måste han en hjälm på sig. Om det blir ett drag i örat så kan det vika ut sig igen.
  • Sjukskrivning: Hur länge måste jag vara borta från jobbet?
   Det är bra att vara hemma första veckan oavsett vad man arbetar med eftersom Du då har ett stort förband på huvudet. Om Du har ett tungt jobb med fysisk ansträngning och ökad risk för infektion så kan det krävas ytterligare en veckas sjukskrivning.
  • Vilka mediciner ska jag ta efter en öronoperation, Johan?
   Mot smärtan räcker det vanligen med Panodil/Alvedon med tillägg av en starkare morfintablett de första dagarna. I vissa fall kan man kombinera Panodil/Alvedon med en så kallad NSAID-tablett (t ex Diklofenak) under någon vecka. Du får med Dig tabletter så att det räcker till dagen efter operationen, och därefter kan Du hämta ut recept på Apoteket.
  • Förband: Vilken typ av förband får jag efter en ögonlocksplastik?

   Jag sätter alltid stygn som måste tas bort. Det är eftersom jag tycker att jag får bättre precision i läkningen, och att det resulterar i ett finare ärr. Stygnen tejpas med små vita tejpar kring ögonen. Du får komma på återbesök efter ca 1 vecka och ta bort tejparna och stygnen.

  • Måste jag komma på återbesök efter en öronoperation?
   Ja, det är lämpligt att komma på återbesök när man har gjort en örontillbakasättning pga utstående öron. Jag sätter på ett ganska stort förband, och det tar vi av efter ca 1 vecka. Även om man kan avlägsna förbandet själv så kontrollerar vi också i samband med återbesöket efter 1 vecka att allt ser ut som det ska efter operationen. För den som inte är van så kan det vara svårt att avgöra, och därför ser vi helst att Du kommer på återbesöket.
 • Urtag av implantat

  • Jag är fundersam på grund av allt som skrivs i media om implantat. Måste jag ta ut dem och hur ska jag tänka?

   Det är givetvis upp till var och en att bestämma hur man vill göra med sina implantat. Om man har moderna silikonproteser så finns det inget "bäst före"-datum på dem då man senast måste ta bort dem som det var förr i tiden. Exakt hur det är med dina implantat framgår av den dokumentation som du fick i samband med operationen. De implantat som jag använder har alla livstids garanti och måste alltså inte bytas ut om det känns bra.


   Men om man är orolig för implantaten så kan man givetvis ta ut dem. Jag rekommenderar att man gör operationen i narkos. Jag tittar då på vävnaderna som omger implantaten så att allt ser bra ut. Skulle det mot förmodan vara något som ser avvikande ut så tar jag för säkerhets skull ett vävnadsprov. Jag har dock aldrig under hela min karriär fått ett svar tillbaka på ett sådant vävnadsprov att det finns något farligt i vävnaden som omger implantaten.

  • Tar du ut kapslarna också om du tar ut implantat?

   Både ja och nej, det beror helt på omständigheterna.


   Om man har fått en kapselkontraktur vilket visar sig som en förhårdnad av bröstet som kommer långsamt så tar jag alltid ut den förtjockade kapseln tillsammans med implantatet. Det vanliga är då att man byter till ett nytt implantat. Som tur är så är kapselkontraktur ovanligt med moderna implantat. De kapselkontrakturer som jag har stött på har i princip alltid varit orsakade av implantat som opererades in för länge sedan.


   Om man har helt normal kapselvävnad så är det en komplicerad operation att ta ut kapslarna, framför allt om man har släta implantat eftersom kapseln kring den vanligen är mycket tunn. Man måste vanligen göra ett större snitt i huden än då man la in implantaten, och det finns en del risker för blödning, infektion och ärrbildning. Jag tycker därför inte att det är bra att ta ut normal kapselvävnad om det inte finns särskilda skäl. Då är det i så fall bättre att enbart ta ut implantaten om man som patient vill vara utan implantat. Särskilda skäl kan i sammanhanget vara bekräftad ALCL eller om man har haft ett implantat med ökad risk för ALCL och känner en stark oro för att utveckla ALCL senare. ALCL är dock extremt ovanligt - i Sverige finns det 8st bekräftade fall (nov 2019) av alla tiotusentals kvinnor som lever med bröstimplantat.

  • Vad är skillnad på 'en bloc' och capsulectomi (kapselektomi)?

   'En bloc' är en medicinsk term som används i många olika sammanhang och det betyder att man opererar ut nånting i ett enda stycke utan att det går sönder eller delas under operationen. I samband med urtag av bröstimplantat så innebär termen 'en bloc' att man tar ur implantatet och vävnaden som omger implantatet i ett enda stycke.


   Kapselektomi (engelska 'capsulectomy') betyder också att man tar bort implantatet och vävnaden som omger implantatet men att man gör det i delar istället för ett enda stycke. I praktiken är det ingen skillnad eftersom resultatet är detsamma, dvs att man tar bort vävnaden som omger implantatet.


   Det är tekniskt mycket mer komplicerat att göra 'en bloc' om kapselvävnaden är normal och tunn, och det kan visa sig att det inte är möjligt trots att man försöker. I så fall tar man ut kapseln i delar, dvs utför en kapsulektomi.


   Den enda situation där experterna är överens om att det är bättre med 'en bloc' istället för kapsulektomi är om man har en bekräftad ALCL (se separata frågor/svar om detta). ALCL är ett mycket ovanligt tillstånd som det finns 8st bekräftade fall av i Sverige av alla tiotusentals kvinnor som lever med bröstimplantat (nov 2019). ALCL visar sig som att bröstet svullnar och omges med vätska, och de som har drabbats har fått det först efter flera år. Diagnos ställs genom att man tar prov på vätskan. Vissa texturerade implantat har visat sig ha en något högre risk för ALCL (tillverkade av Allergan), och de är nu säljstoppade. Riskerna är dock mycket små, och om man inte har något problem med ett svullet bröst som kommer utan anledning långt efter en operation så ska man inte oroa sig.

  • Gör du 'en bloc'-explant?

   Ja, det har jag gjort. 'En bloc' är en medicinsk term för att operera ut något i ett enda stycke utan att det går sönder. Med 'en bloc'-explant menas att man tar ut ett implantat och hela vävnaden som omger implantatet.


   Om man skulle ha fått en kapselkontraktur, vilket visar sig som att bröstet blir klotformat och hårt och är ovanligt, då behöver man ta ut kapslarna tillsammans med implantatet. Eftersom kapseln är hård så är det enklare att följa den än om kapselvävnaden är normal och tunn.


   Att göra 'en bloc'-explant om man har normal kapselvävnad är en komplicerad operation och jag tycker inte att man skall göra den i onödan eftersom det finns risker för komplikationer såsom blödningar, serom, ärrbildning eller pneumothorax för att nämna några. Om det ändå skulle vara så att man vill ta ur sin kapselvävnad 'en bloc' så måste man vara inställd på att det inte är säkert att det går att göra, dvs man kanske måste ta ut kapselvävnaden i delar, vilket man inte vet förrän man har börjat att operera.

  • Jag undrar om jag har BII och vill ta ut mina implantat. Vad är dina synpunkter på detta?

   Min inställning är att vi läkare behöver vara ödmjuka inför önskemålet att ta ut implantaten om man upplever att man har BII, därför hjälper jag gärna till med det. Inför en sådan operation så är det viktigt att komma på en konsultation för att undersöka brösten och diskutera igenom vilka symptom man upplever så att vi kan göra en plan för operationen.


   Det är viktigt att känna till att många av de symptom som hänförs till BII också kan bero på något annat. Man måste därför som patient även ta kontakt med till exempel sin vårdcentral för att förutsättningslöst undersöka att man inte har någon bakomliggande sjukdom som beror på något helt annat och som måste behandlas så att det inte blir en fördröjning av en sådan behandling.


   Det finns definitivt flera kvinnor som vittnar om att de har blivit fria från olika symptom i och med att man tar bort bröstimplantat, och dessa berättelser måste vi ta på allvar och respektera. Men det är också så att vissa som tar bort implantat fortfarande har olika symptom efteråt. I dessa fall får man misstänka att symptomen beror på något annat. 


   Man ska absolut inte vifta bort BII som fenomen, men när man diskuterar BII så är det viktigt att skilja på vad som är bevisade fakta och vad som är teorier. Det måste vi ju göra i alla andra sammanhang när det gäller olika frågeställningar som rör hälsan, till exempel för hjärtinfarkt, diabetes eller cancersjukdomar. Jag tror ingen vill få sin hjärtinfarkt behandlad på ett sätt som man inte vet om det säkert är bra? Jag tror tvärtom att de flesta skulle vilja ha sin hjärtinfarkt behandlad med mediciner/metoder som har testats och visat sig vara effektiva. Detta är viktigt så att vi inte gör fel, och man behöver tänka på samma sätt kring nya fenomen som BII. Eftersom det ännu så länge inte finns några otvetydiga vetenskapliga bevis för BII är det därför viktigt att öka kunskaperna om BII genom att forska mer. Man måste också säga att den stora majoriteten av alla miljoner kvinnor som har bröstimplantat efter estetisk eller rekonstruktiv canceroperation i världen inte har några symptom - likväl som man ska ta dem på allvar som säger sig ha blivit bättre efter en operation.

  • Jag har läst på internet om kirurger i USA som säger att man alltid måste ta ut kapslarna 'en bloc'. Varför då?

   Man måste komma ihåg att i andra länder (t ex USA) så finns det sedan tidigare en tradition hos plastikkirurger att marknadsföra sig mer aggressivt och det finns ett kommersiellt intresse att sälja sig själv som den enda som klarar av att göra en viss operation och att just den operationen är den enda rätta att göra.


   Det sprids mycket information på internet i sociala medier och slutna forum som är baserat på olika teorier och inte på vetenskapliga data. För varje gång en teori upprepas så blir det mer och mer av en sanning. Som patient förstår jag att det är mycket svårt att värdera vad som är vetenskapligt bevisat och vad som inte är det. 


   Jag tror inte att någon seriös läkare i Sverige medvetet undanhåller fakta när det finns sådan. Det enda sättet att ta reda på vad som faktiskt är sant och inte är att forska mer. Tills dess att vi vet mer så måste vi skilja på vad vi säger är helt sant och bevisat, och vad vi tror är sant. Där har vi ett gemensamt ansvar, både läkare och patienter.


   För min del innebär detta att jag respekterar dem som vill ta ut sina implantat och när det finns ett starkt skäl att ta ut vävnaden runt implantatet så gör jag givetvis det, samtidigt som man i andra fall måste rekommendera patienten att endast ta ut implantatet eftersom det utifrån vad vi vet ni är det säkraste sättet. Samtidigt så fortsätter jag att lägga in bröstimplantat på patienter som vill ha det eftersom de risker som man känner till med implantaten är mycket små, och jag informerar naturligtvis om detta så att man som patient involveras i beslutet innan man opereras. 

 • Injektionsbehandling (botox)

  • För vilken typ av rynkor är botox lämpligt?
   Botulinumtoxin lämpar sig för områden i ansiktet där man har muskler som antingen hela tiden kan ha en viss spänning (t ex bekymmersrynka mellan ögonbrynen), eller områden som när man spänner musklerna så blir det mycket rynkor (t ex kråksparkar vid sidan om ögonvrån ut mot hårfästet eller pannan). Botox kan nästan aldrig förbättra de tunna rynkorna som ligger mycket ytligt i huden t ex nedanför ögonen eller på överläppen.
  • Har botoxinjektioner några biverkningar eller risker?
   Alla behandlingar kan ha biverkningar och medföra vissa risker. Det är viktigt att du vänder till någon som har rätt utbildning och erfarenhet av botox för din behandling. Precis som för andra injektionsbehandlingar så kan man få ett blåmärke som vanligen försvinner inom ca 1v, och i sällsynta fall även en lokal hudinfektion. För att minska risken för hudinfektion så bör man dagen efter injektionen undvika att sminka sig i det område man har fått injektionerna. Det finns också en liten risk att man får mer eller mindre effekt än vad man har tänkt sig av injektionen eftersom man inte kan se förrän efter ca 2 veckor vad effekten verkligen blir av injektionen. Om man får för mycket effekt av behandling av bekymmersrynkan eller pannan så kan det t ex påverka så ögonlocket tillfälligt blir slappare, det är dock övergående. Om man får för lite effekt så kan muskelaktiviteten fortfarande vara för effektiv, och om så är fallet då det gått ca 4v efter injektionen så kan man behöva fylla på med ytterligare en mindre mängd botulinumtoxin.
  • Du behandlade mig med botox förra veckan men det syns ingenting. Är det nåt som har gått fel?
   Effekten av botox dröjer vanligen upp till ca 2v och i enstaka fall något längre. Om det fortfarande inte är tillräcklig effekt efter 4v så kan man behöva fylla på med en liten mängd till.
  • Hur fungerar botox?
   Huden kan få rynkor i och med att de små muskler som drar ihop huden t ex när man höjer pannan eller kisar med ögonen tillräckligt många gånger. Det blir helt enkelt med tiden små permanenta veck i huden eftersom musklerna drar ihop sig flera gånger varje dag. Botox (botulinumtoxin) är ett nervgift som försvagar musklernas förmåga att dra ihop sig. När man injicerar botox i mycket små mängder i ”rätt” muskler så minskar eller försvinner deras förmåga att dra ihop sig. Det gör att huden inte längre kan fortsätta att dra ihop sig, vilket gör att den upplevs som slätare.
  • Jag har läst att botox är ett av de giftigaste ämnena som finns. Stämmer det?
   Botox (eller botulinumtoxin som det egentligen heter) är ett mycket kraftigt nervgift. Om kroppen får i sig för stora mängder så är det livsfarligt. Det är därför viktigt att man för botoxinjektioner precis som för alla andra behandlingar/ingrepp vänder sig till någon som man är säker på har rätt utbildning för att utföra behandlingen, annars riskerar man att det blir fel.
  • När måste jag upprepa min botoxbehandling?
   Det varierar, men man får räkna med att effekten av botox sitter i mellan 3-6 månader. När man upprepar behandlingen så kan det vara så att man har bättre/längre effekt efterföljande gånger jämfört med första gången. Enstaka personer har sämre effekt när man upprepar behandlingarna.
 • Preliminär operationstid

  • Hur gör jag för att boka en preliminär operationstid?

   Så här gör du:   1. Titta vilka datum som finns lediga för operation operation på vår systersajt Plastikguiden.net (öppnas i nytt fönster)

   2. Boka sedan tid för din konsultation hos mig via Plastikakademins online-bokning på BokaDirekt (öppnas i nytt fönster).

   3. Skicka slutligen ett mail till op@plastikguiden.se och skriv vilken dag du har tid för konsultation, vilket ingrepp som du vill boka, och vilket datum du skulle vilja bli opererad.


   Om du är osäker på om din hälsa tillåter att du bokar en preliminär operationstid så kan du även skriva kort om ditt hälsotillstånd och om du tar några läkemedel regelbundet eller vid behov, och du kan också skicka bilder. Du får sedan ett svar med en bekräftelse att du har fått en preliminär operationstid samt vilket datum det blir.

  • Vilka kan boka en preliminär operationstid?

   För att boka en preliminär operationstid krävs det att du är frisk i hjärta och lungor samt inte har några andra allvarliga sjukdomar, inte använder blodförtunnande medicin eller läkemedel som sätter ner immunförsvaret. Vissa operationer såsom till exempel bröstlyft (med eller utan implantat), bukplastik, och öronoperation kräver också att du inte använder tobak/nikotin 1 månad innan och 1 månad efter ingreppet. Om du är osäker på om din hälsa tillåter att du bokar en preliminär operationstid så kan du skriva ett meddelande till oss (klicka här) med kort information om ditt hälsotillstånd och om du tar några läkemedel regelbundet eller vid behov, och du kan också skicka bilder.

  • Hur förbereder jag mig inför min konsultation med dig, Johan?

   Du kan läsa mer om det ingrepp som du är intresserad av här på Frågor & Svar. Här finns också mycket annan information såsom till exempel om olika implantat, hur man tar hand om ärr och särläkning efter operationen, och praktisk information hur det går till under operationsdagen. Om din operation gäller bröstimplantat så kan du även göra det s k ristestet för att vi ska få en bättre uppfattning om hur stora implantat vi ska välja till dig. Information om hur man gör ristestet finns på sidan Frågor & Svar under både ”Bröstförstoring” och ”Bröstförstoring med lyft”.

  • När får jag veta att min preliminära tid är bekräftad?

   I samband med din konsultation på mottagningen så får du definitivt besked. Anledningen är att man på första besöket behöver stämma av att det ingrepp som du har bokat dig för verkligen är det som passar just dina förutsättningar, och att det inte finns några andra hinder gällande din hälsa. Du får då även veta vad din operation kostar.

  • Om jag har en preliminär operationstid, är jag bunden att ta den om jag ångrar mig?

   Nej, det är du inte. Men det är många patienter som vill komma till Plastikakademin. Därför är vi tacksamma om du inte bokar en preliminär operationstid om du inte är säker på att du vill ha den. Efter konsultationen så får du din tid bekräftad förutsatt att det inte finns något som hindrar att du genomgår operationen. När din operationstid är bekräftad gäller Plastikakademins avbokningsregler precis som vanligt.

 • Inför operationsdagen - att tänka på

  • När kommer min kallelse?

   Kallelsen till din operation skickas vanligen 2-3v innan operationsdagen. Om det är långhelg (t ex jul) precis innan så kan den komma med kortare framförhållning ändå. Kallelsen skickas oftast med vanlig post till den adress som du har uppgivit till oss. Det betyder att om du har bytt adress så måste du meddela Plastikakademin (plastikakademin@plastikakademin.se)

  • När får jag min faktura?

   Fakturan skickas vanligen ut senast 2-3v innan din operation. Ibland skickas den i samma kuvert som din kallelse, och ibland kommer den separat. Om fakturan kommer separat så kan den skickas per mail till den adress som du har uppgivit för oss.

  • När ska jag infinna mig operationsdagen?

   Du får ett klockslag i din kallelse, och du ska inte komma senare än detta. Såvida inte din tid är först på morgonen (kl 06:30 eller kl 07:00) så gör det inget om du kommer en halvtimme tidigare.   Vi gör alltid vad vi kan för att hålla vårt tidsschema så att du ska kunna bli omhändertagen vid det klockslag som du har fått på din kallelse. Men det kan ibland bli förseningar, vilket vi i så fall ber om överseende med.

  • När får jag mina recept?

   Jag skriver dina recept ungefär 3 dagar innan din operation. Du får ett SMS till den mobiltelefon som du har angivit till oss med ett meddelande om att recepten finns på apoteket samt vilka preparat som du ska hämta ut.


   Om du behöver ha recepten med längre framförhållning än så så meddela mig med ett mail till johan@plastikguiden.se i god tid innan du behöver ha dina recept klara.

  • Jag har fått ett klockslag när jag ska vara hos dig för operation. När kan jag räkna med att jag är klar att åka hem?

   I vanliga fall kan Du gå hem 2-3 timmar efter att Du har gjort en operation i narkos, men man måste vara beredd på att det under vissa omständigheter kan ta lite längre tid. Det är därför olämpligt att i förväg planera med hämtning alltför snabbt efteråt. Om man gör sin operation i lokalbedövning kan man vanligen gå hem efter ca 1 timme.

  • Jag ska göra en bröstoperation med implantat. Vad är "ristestet"?

   För att jag ska få en uppfattning om hur stora implantat vi ska välja till Dig så ska Du göra det s k ristestet hemma i lugn och ro. Antingen så gör Du det efter Din första konsultation när vi redan har hunnit gå igenom vilken typ av ingrepp som passar just Dig, eller så kan Du göra ristestet innan vi ses första gången. Genom att göra ristestet så kan Du själv mäta ungefär hur stor volym på bröstimplantat som ger den förstoring som just Du är ute efter. När vi sedan tillsammans bestämmer vilken storlek det blir på just Ditt implantat så ligger bland annat ristestet till grund för vad vi kommer fram till. Andra faktorer som kan påverka storleksvalet är till exempel bredden på Dina bröst och om vi ska lägga implantatet framför eller bakom bröstmuskeln.

  • Får jag äta mat eller dricka innan operationen?

   Du får information i din kallelse om vad som gäller just i ditt fall. I normalfallet så behöver man inte vara fastande inför operationer i lokalbedövning. Men om du ska opereras i narkos så måste du alltid vara fastande innan, annars kan man inte söva dig. Det betyder att:   • 6h innan den tid du ska vara på kliniken får du inte äta fast föda

   • 3h innan du ska vara på kliniken så kan du dricka två glas (ca 4-5dl) vanlig, söt saft med vanligt socker (det får inte innehålla kolsyra, mjölkprodukter, fruktkött och liknande)


   Om din tid som du ska vara på kliniken är efter kl 11 så rekommenderar jag att du 6h innan dess äter en vanlig frukost, även om det innebär att du måste gå upp tidigt strax innan kl 05. Det är nämligen inte bra om man är helt utan fast föda ända sedan dagen innan om man blir

  • Läkemedel: Kan jag ta mina vanliga mediciner inför operationen?

   Det beror på vad du tar för läkemedel. Det vanligaste är att man tar sina mediciner som vanligt fram till operationsdagen, och även på operationsdagen morgon med ett halvt glas vatten. Men det finns vissa undantag, t ex om du tar blodförtunnande preparat. Om du har frågor om några specifika läkemedel så ska du kontakta mig i god tid innan din operation genom att maila till johan@plastikguiden.se. Ange ditt operationsdatum, vilket ingrepp du ska göra, samt vilka läkemedel som du använder.

  • Läkemedel: Kan jag ta värktabletter innan operationen?

   Vissa värktabletter som är inflammationsdämpande (t ex Ipren, Naproxen, Diklofenak, Ibuprofen) gör att blödningsrisken ökar under en operation. Om det är så att du kan vara utan dessa mediciner inför en operation så ska du därför endast ta antingen Panodil eller Alvedon (dvs läkemedel som bara innehåller paracetamol) inför operationen. Observera att detta gäller 10 dagar innan ingreppet.


   Sen kan det vara bra att känna till att om man av någon anledning på grund av ett medicinskt tillstånd måste ta inflammationsdämpande värktablett så kan man göra det även under 10 dagars perioden innan operationen. Men försök att minimera det.

  • Vad gäller rökning och snusning innan ingreppet?

   Alla former av nikotininnehållande produkter (cigaretter, snus, e-cigaretter, plåster, tuggummi, vapeing etc) påverkar förutsättningarna för läkning negativt. Det ökar risk för sårbildning och infektion. Det är därför bäst att helt avstå från detta ett par veckor innan ingreppet, och sedan under hela läkningsperioden efteråt.

  • Får jag dricka alkohol innan operationen?

   Man ska inte dricka alkohol alls dagen innan en operation. Det finns då risk att man kan ha en vätskebrist när vi opererar. Sen råder det  delade meningar om alkoholkonsumtion under längre tid innan en operation påverkar läkningen och risk för komplikationer efteråt. Vissa läkare rekommenderar sina patienter att helt göra uppehåll med alkohol ett par veckor innan en operation. De studier som finns som visar på en riskökning omfattar oftast personer som konsumerar stora mängder alkohol därför är det svårt att säga hur stor risk ett måttligt intag av alkohol faktikst påverkar läkningen och riskerna.


   Vill man vara säker så ska man undvika alkoholkonsumtion under ett par veckor innan, och givetvis även avstå alkohol helt under första tiden efter operationen så att man inte får någon oönskad effekt på de läkemedel som vi ger efteråt som i värsta fall kan bli allvarlig.

  • Får jag ta med mig en anhörig under operationen?

   Din anhöriga kan vara med under förberedelsesamtalet och medan Du väntar i din säng innan operationen. När Du åker in på operationssalen så kan man inte ta med anhöriga. Efter din operation så kan Du ringa till din anhöriga när Du känner att Du har vaknat till ordentligt, och då kan vederbörande vara med vid din säng på uppvakningsavdelningen. Medan operationen pågår så är kan hen givetvis välkommen att sitta i vårt väntrum.

  • Hur blir min operationsdag när jag blir opererad av dig, Johan?

   Operationer i narkos sker vanligen på förmiddagen eller senast strax efter lunchtid. Efter att Du har bytt om till operationskläder och morgonrock så ses vi och går igenom vad vi ska göra för ingrepp, om Du har några frågor, samt så ritar jag och mäter upp var snitten skall läggas. Därefter får Du träffa en narkossköterska som förbereder sövningen genom att sätta en ”nål” som man sedan ska ge dig läkemedel (antibiotika och narkosmedel) genom i armen. Du får också ta några tabletter, bland annat smärtstillande och mot illamående efter operationen. Du tas sedan till operationssalen där Du sövs, varefter operationssköterskan tvättar huden med en slags sprit för att minska antalet hudbakterier och klär in dig med sterila dukar. Det är särskilt viktigt att det är sterilt i operationsområdet om man ska lägga in implantat. Först när detta är klart kan själva operationen starta. När operationen är klar så väcks Du på operationsbordet och förs över till en sjukhussäng, men man brukar inte ha något minne av detta utan komma ihåg att man vaknar på uppvakningsvdelningen. Du får räkna med att det tar 2-3 timmar innan Du har vaknat till, och när vi ser att förbandet sitter på som det ska och att Du mår bra så kan Du åka hem.

  • Hur får jag tag i dig Johan om det uppstår något problem efteråt?

   Du får mitt mobilnummer med dig hem, och jag vill att du hör av dig om du har några frågor. Om det är en fråga som kan vänta över dagen så brukar det vara enklast att skicka ett SMS. Om du ringer och jag inte har möjlighet att svara så ringer jag alltid tillbaka lite senare. Du kan också ta kontakt med kliniken dagtid på vardagar. Telefontider och telefonnummer hittar du på hemsidan under fliken Tidbokning.

 • Efter operationen - att tänka på

  • I vilka situationer ska jag höra av mig till dig omedelbart?

   Du ska alltid ringa mig om det uppstår tecken på akut infektion. Det kan visa sig som feber (vanligen över 38,5 grader), sjukdomskänsla, nytillkommen/förvärrad smärta, hudrodnad eller sår som avger en grumlig eller trögflytande vätska (dvs var). Det är inte säkert att alla tecken visar sig på en gång. Givetvis kan du alltid kontakta mig om du har några andra frågor eller om det är något som är oklart också. I så fall är det oftare lättast att skicka ett SMS.

  • Hur får jag ut mina mediciner?

   Innan du lämnar kliniken så får du läkemedel med dig så att det räcker till dagen efter. Det är vanligen smärtstillande och ofta antibiotika. Jag skriver elektroniska recept som du sedan hämtar ut på vilket apotek som helst. Tänk på att om någon annan än du själv ska hämta ut dina mediciner så måste den personen ha skriftlig fullmakt.

  • Vilka läkemedel ska jag ta efteråt?

   Det är individuellt vilka läkemedel du ska ta efter operationen, och det beror på vilket ingrepp som du har gjort och om du t ex har några allergier. Nästan alltid så skriver jag recept på Alvedon/Panodil samt Diklofenak och många gånger på antibiotika i förebyggande syfte, vilket är viktigt t ex om man lägger in implantat men även i andra situationer. Om du har gjort ett stort ingrepp som tar lång tid så brukar jag också skriva recept på en proppförebyggande spruta som du tar varje kväll under en vecka efter operationen.

  • Jag gick till apoteket men de sa att det inte fanns några recept. Varför då?

   Alla recept skriver jag elektroniskt, och det görs vanligen under operationsdagen senast innan du lämnar kliniken. Vid enstaka tillfällen har det av någon anledning inte fungerat som det är tänkt, och om det visar sig att du står på apoteket och inte får ut dina läkemedel så ring mig medan du är där så försöker vi lösa det direkt så att du inte behöver åka hem och sedan tillbaka.

  • Jag har fått tid för återbesök veckan efter operationen. Måste jag verkligen komma?

   Jag rekommenderar alltid att man kommer på sitt återbesök, men det är givetvis frivilligt att göra så. I enstaka fall om man har väldigt långt att resa så kan vi ibland lösa det så att man tar av sitt förband hemma, antingen själv eller med hjälp av vårdcentralen. Om det är så att du har en återbesökstid men väljer att inte komma så uppskattar vi om du hör av dig och avbokar tiden.

  • Vad händer på det första återbesöket efter operationen?

   Du får träffa vår sköterska som tar av förband och även tar stygn (om det finns sådana att ta bort). Ofta sker återbesöket efter ca 7 dagar. Vår sköterska är mycket van att träffa nyopererade patienter, och om det skulle vara något som hon tycker är oklart så kan hon alltid ta kontakt med mig. Eftersom vår personal jobbar med patienter från flera olika plastikkirurger så är det viktigt att tänka på att de skötselråd som du får av mig innan du går hem efter din operation är de som gäller i första hand.

  • Får jag ett vanligt sjukintyg från dig precis som från sjukhuset eller vårdcentralen?

   Ja, du får ett vanligt intyg på papper (ej elektroniskt), och du hanterar det precis som vilken sjukskrivning som helst. På sjukintyget står det vilken operation du gjort, operationsdatum mm. Man måste dock inte vara sjukskriven om man inte vill, en del väljer att t ex ta semester eller andra ledigheter om man av någon anledning inte vill lämna ett sjukintyg till sin arbetsgivare.

  • Hur länge måste jag vara sjukskriven efter min operation?

   Det varierar beroende på vad du arbetar med och vad vi har gjort för operation. Vanliga sjukskrivningstider för bröstoperationer är ca 3-4 veckor, och för bukplastiker ca 4-5 veckor. Det är viktigt att låta kroppen läka ordentligt och inte återgå till jobbet alltför tidigt även om man tycker att man har lätta arbetsuppgifter. Man måste tänka på att även om man har ett lugnt jobb så innebär det att man på jobbet rör sig i en miljö med ökad risk för infektion, och man måste kunna ta sig till jobbet på ett bra sätt utan att överanstränga sig.

  • När får jag duscha?

   Du får information om dusch innan du går hem. Vanligen kan man inte duscha direkt på de förband vi sätter på efter operationen, men det går ofta bra att tvätta håret i handfatet samt duscha nedanför förbandet om man vill. Efter förbandet är avlägsnat vilket sker i samband med ditt återbesök så kan du duscha som vanligt såvida du inte har fått andra instruktioner.

  • Förbandet är borta men det sitter några vita tejpar kvar över såren, vad ska jag göra med dem?

   Jag brukar sätta på s k Steristrips (små vita, korta tejpar) över såret efter operationen. Vanligen låter vi dem sitta kvar även efter förbandet är avlägsnat, och de kan sitta kvar upp till 2v efter operationsdagen. De tål en snabb dusch, och brukar torka på 10-15 min efteråt. Det är dock viktigt att veta att OM de börjar lossna eller om det skulle börja vätska sig under nån av tejparna trots att det inte har gått 2v efter operationen så är det bra att avlägsna just de lösa tejparna försiktigt (övriga kan sitta kvar). Det är enklare att ta bort dem direkt efter man har duschat så att de är fuktiga, och man får ta bort dem försiktigt så att man inte river upp några sår på huden.

  • Jag har tagit bort mina vita tejpar, men det är ett par mindre sår i huden. Vad ska jag göra åt det?

   Ibland kan en knut som ska sitta på insidan vända sig utåt och irritera huden underifrån, eller så kan man få en ytlig hudinfektion. Om du är osäker hur du ska sköta detta så ska du givetvis höra av dig, men allmänt gäller att man inte ska stänga in några sår under tejpar eller täta förband .


   Det är bättre att duscha som vanligt, tvätta försiktigt med en sårtvätt (t ex Alsollösning), och sedan lägga om med en luftig kompress eller liknande som inte fastnar i såret (köps på Apoteket). Omläggningen upprepas varje dag till dess att det är läkt. Om kringliggande hud är rodnad eller om det kommer var från såret så ska du höra av dig till mig eller till kliniken eftersom man kan behöva byta antibiotika eller något annat.


   När såret är helt läkt så kan du börja tejpa det. Vanligen så behöver man vänta 2-3 veckor efter operationen innan det är helt läkt. Om det 'är något ställe som tar lite längre tid på sig att läka så kan man lämna det öppet och tejpa det som är läkt runt omkring.


   tejpa inte in småsår efter plastikkirurgi

  • När får jag komma på kontroll till dig efter min operation?

   Svaret är – du får komma när du vill! Vi kallar inte automatiskt till några kontroller, utan du får själv kontakta oss så att du får en tid som passar dig. Det är vanligen svårt att utvärdera slutresultatet innan det har gått 3 månader, och för vissa ingrepp 6 månader. Anledningen är att det många gånger måste svullna av och läka även på insidan, och det tar tid. Återbesöken ingår givetvis i vad du redan har betalat, och kostar inget extra.

 • Ärr och sårläkning

  • Jag har ett par sår i mitt ärr som håller på att läka. Vad ska jag göra?

   Det är inte ovanligt att man 2-3 veckor efter operationen har kvar ett par små sår eller torra sårskorpor i ärret som håller på att läka när man har tagit av de innersta tejparna. Dessa brukar lossna och läka efter 1-2 veckor, och för att underlätta denna process så ska du:


   1) duscha som vanligt varje dag och tvätta med en mild tvål


   2) klapptorka försiktigt (gnugga inte) och lufta området ett par minuter efter duschen


   3) badda såret/sårskorpan med nån form av sårtvätt, t ex Alsollösning eller Klorhexidin (köps receptfritt)


   4) skydda såret/sårskorpan med en kompress som inte fastnar, t ex Solvaline (fråga på ditt apotek vad de har)


   5) byt kompressen nästa dag i samband med att du duschar, låt den gärna bli blöt i duschen och lossa försiktigt så att du inte river upp såret


   6) om det vätskar sig litegrann så kan man behöva byta kompressen två gånger om dagen, upprepa då steg 3 och 4 på kvällen


   7) du ska höra av dig om: såret inte läker på ca 1 v, om det blir en rodnad i huden runt omrkring som sprider sig, eller om såret ökar i storlek eller vätskar sig mer dag för dag


   Det är viktigt att man INTE tejpar in små sår eller torra sårskorpor, då tar de längre tid på sig att läka och om man har otur så stänger man in bakterier och får en ytligt sårinfektion. Det finns då alltid en liten risk att den ytliga sårinfektionen går in på djupet, vilket är allvarligt framför allt om man har implantat under.

  • Det sticker ut en tråd vid sidan av såret. Vad ska jag göra?

   Man kan sy ihop såret på olika sätt. Nästan alltid sätter jag alla trådar på insidan, och de försvinner av sig självt under den första tiden efter operationen. Det finns dock olika sätt att sy trådarna som sitter på insidan.


   En av metoderna innebär att ändarna på tråden som sitter på insidan sticker ut litegrann utanför huden, vilket du ser när du tar bort de vita tejparna närmast huden 2v efter operationen. Det visar sig i så fall som att det ca 1-2 cm från sårets ände finns en genomskinlig tråd som sticker ut 1-2 cm, det ser nästan ut som en fiskelina.


   Men om trådarna sticker ut genom huden när du tar bort tejpen så ska du klippa bort den delen av tråden som sticker ut. Det gör du genom att försiktigt dra i den med tummen-pekfingret, och sedan ta en väl rengjord nagelsax och klippa utmed hudplanet.


   Om det blir ett litet hål i huden där tråden satt eller vätskar sig litegrann så badda med Alsol eller Klorhexidin och sätt en kompress över. Hålet brukar sluta sig nästan omedelbart, och om det skulle vätska så brukar det också sluta inom någon dag eller så. 


   Om du inte ser några trådar som sticker ut när du tar bort tejpen så sitter allt på insidan, och då behöver du inte göra nånting.

  • Jag har en liten "finne" i mitt ärr som håller på att läka. Vad ska jag göra?

   Det händer ibland att de trådar som jag jag sätter på insidan och som ska försvinna av sig själv kan irritera huden "inifrån" och skapa ett sår. Såret liknar då en "finne", kan ibland öppna sig spontant eller kvarstå som en liten hård kula. Ibland kommer det också små mängder var. Det blir sällan mer än 3-5mm stort. Om detta händer så uppstår det oftast 1-3 månader efter operationen, innan kroppen har hunnit bryta ner tråden helt och hållet. Vissa personer reagerar kraftigare än andra, och kan därför få fler småsår av denna typ. Vad kan du göra själv åt detta?


   Om "finnen"/såret har öppnat sig så kan man ibland se en rest av en tråd eller en knut. Tråden kan vara vit, blå eller genomskinlig. Om det har gått minst 4 veckor efter operationen så är det ingen fara att ta bort tråden. Detta gör man genom att ta en vanlig pincett och dra försiktigt i tråden så att den kommer ut 3-4mm över huden. Ta sen en nagelsax med andra handen och klipp av så mycket som möjligt av tråden så att det som blir kvar sedan "faller tillbaka" djupare i såret. Om det skulle vara så att tråden lossnar när du drar i den, eller att du får med dig hela tråden när du klipper så gör det ingenting. Tänk på att du ska sprita av pincetten/saxen med handsprit innan du tar bort tråden.


   Det sår som sedan blir kvar ska du sedan lägga om varje dag på det sätt som beskrivs i denna frågekategori. Det brukar då vara läkt inom några dagar. Precis som med alla småsår så ska du vara uppmärksam på om det blir en hudrodnad som breder ut sig eller försämras på något annat sätt under de dagar som följer. 


   Om "finnen" inte har öppnat sig utan det bara är en hårdare kula så är det vanligen bättre att lämna den kvar. Det kan vara bra att skydda den med en kompress från skav. Man ska absolut inte försöka pressa eller klämma på kulan/"finnen" eftersom du då riskerar att pressa var/bakterier in i vävnaden istället och därmed orsaka en större infektion.


   Det är viktigt att tänka på att man INTE ska ärrtejpa över ett öppet sår eller en "finne" eftersom det nästan alltid förvärrar det hela. Lämna just detta område öppet när du ärretjpar, och sedan några dagar efter det har läkt helt och stabiliserat sig (vanligen minst 1 vecka) så kan du börja ärrtejpa igen.

  • När ska jag börja tejpa mitt ärr?

   Man ska inte tejpa ärret förrän det är helt läkt. Det betyder att man INTE ska tejpa in eventuella småsår eller torra sårskorpor. Om du har några småsår eller torra sårskorpor så låt detta läka först innan du börjar tejpa. Det är inte ovanligt att man behöver vänta 2-3 veckor efter operationen innan det är dags att börja med tejpen. Om det är något ställe som tar lite längre tid på sig att läka så kan man lämna det öppet och tejpa mellan.


   små sår ska inte tejpas in efter plastikkirurgi


   När hela ärret är läkt så kan man tejpa längs med snittet.


   tejpa längs med ärret efter plastikkirurgi när det är helt läkt

  • Hur länge ska jag tejpa mitt ärr?

   Vanligen har man mest nytta av tejpningen upp till 6 månader efter operationen, men om ärret är rött, kliar eller hårt så kan man även efter detta ha viss nytta av tejpning. Börja tejpningen när såret är helt läkt.

  • Mitt ärr är rött och irriterat trots att jag har tejpat och trots att det har gått lång tid sen operationen. Varför då?

   Den normala ärrbildningen i huden pågår under 1-1,5 år efter operationen, och ärret blir då mjukare, blekare och bredare. Ibland kan denna process störas, och ärret blir kvarstående hårt rött och ibland kliande. Detta kallas för hypertrof ärrbildning. Om Du råkar ut för detta så ska Du höra av dig till mig så att vi kan se om det går att göra nånting för att förbättra ärrsituationen. Utöver tejpning så kan man i vissa fall med en tunn nål spruta in kortison i ärret för att få det att mjukna, eller så kan man prova att i lokalbedövning skära bort ärret och sy ihop huden igen. Läkningsprocessen börjar då om och man hoppas på att det ska läka bättre än vad det gjorde första gången. Det finns dock inga garantier för att så blir fallet. Det finns också en värre variant av överdriven ärrbildning som kallas för keloid. Keloid behandlas med kortisoninjektioner, men till skillnad mot hypertrofa ärr så ska man försöka undvika att skära bort keloider eftersom de med stor sannolikhet kommer komma tillbaka, fast värre. För att veta om Du har en keloid eller ett hypertroft ärr, eller om din ärrbildning är helt normal efter ditt ingrepp, så behöver Du troligen komma på ett återbesök till mig eller åtminstone ta några bra foton och maila.

  • Varför har jag nedsatt känsel kring mitt ärr?

   Det är vanligt att man har en känselnedsättning kring ärren/snitten. Detta är normalt vid all typ av kirurgi och beror vanligen på att nerverna blir "påverkade" på grund av svullnad eller annat första tiden efter operationen. Det kan i vissa fall dock också orsakas av att tunna känselnerver som är så små att de inte syns för ögat i huden kapas när man opererar. Nerver som är hela men "påverkade" av svullnad brukar återhämta sig till normal funktion, och nerver som är kapade kan ibland läka men brukar inte nå riktigt normal funktion. Direkt efter en operation är det svårt att säga om en känselnedsättningen beror på "påverkade" nerver eller inte. 


   Känselnedsättning kring ärren känns oftast mest första tiden och det brukar bli bättre successivt i takt med att nerverna "hämtar sig". Det är dock en långsam process som tar många månader. I vissa fall får man en viss bestående känselnedsättning, men detta brukar kroppen ”lära” sig hantera, dvs obehagskänslan av att känseln inte riktigt är som vanligt kopplar hjärnan bort och man upplever det inte som konstigt.

  • Varför får man ärr efter en operation?

   Alla sår på kroppen, även sådana som orsakas på grund av en operation, läker med ärrbildning. Ärret är kroppens sätt att reparera huden efter operationen/skadan. Ett ärr genomgår en mognadsfas som tar 1-1,5 år. I början är ärret hårt och rött, och kan klia. När ärret har mognat ut och nått sitt slutstadium är det vanligen betydligt blekare och mjukare, och det blir vanligen lite bredare. Att det blir bredare beror på att huden är starkare och mer elastisk än ärrvävnaden som därmed inte orkar ”hålla emot” utan istället dras ut en aning. Alla ärr är alltid mer eller mindre synliga, även om de läker perfekt.

  • Jag har ett mycket snyggt ärr efter en tidigare operation, så därför borde jag väl få ett lika snyggt ärr om jag gör en plastikkirurgisk operation?

   Graden av ärrbildning beror på många olika faktorer. Den kan variera hos samma person vid olika tillfällen eftersom det som avgör är under hur stor spänning huden sys. Ett ärr efter ett kejsarsnitt blir ofta mycket smalt och fint, men det beror på att man inte har tagit bort någon hud och att det efter ”gravidmagen” funnits ett överskott av hud som gör att läkningen har skett under i princip ingen spänning alls. Däremot så ska huden efter en bukplastik då man tar bort en hel del hud på magen läka under mycket stor spänning vilket vanligen leder till ett bredare och mer synligt ärr. Desutom påverkas ärret av andra faktorer såsom om man har oturen att få en infektion (ger fulare ärr), eller var på kroppen ärret sitter (t ex ärr mitt på framsidan av bröstkorgen eller på öronen riskerar att bli sämre än på andra ställen).

  • Är silikonprodukter såsom silikonsalva eller silikontejp bättre än vanlig kirurgtejp efter operationen?

   Silikonprodukter är många gånger enklare att använda än papperstejp, framför allt på ställen på kroppen som kan vara svåra att få en tejp av fastna och sitta fast under dagliga aktiviteter. Silikonprdukter är också många gånger skonsammare mot huden än vanlig papperstejp. Det är dock viktigt att komma ihåg att vanlig papperstejp fungerar alldeles utmärkt i många fall förutsatt att man inte har överkänslig hud, och att den oftast är betydligt billigare än silikonprodukterna.

  • Varför har mitt ärr blivit brett?

   De första veckorna efter en operation är ärret ofta smalt, vanligen ligger hudkanterna precis mot varandra. Detta beror på att trådarna som sitter under huden håller vävnaderna intill varandra. Ärret som bildas mellan hudkanterna är kroppens sätt att laga "hålet" och skapa en slags fog. Fogen (dvs ärret) är inte lika stark och elastisk som huden, och i takt med att trådarna som sitter på insidan försvinner av sig självt under de första månaderna efter operationen som kommer hudkanterna dra isär sig. Kroppen fyller då på med mer "fogmassa", och successivt blir ärret bredare medan det mognar under första 6-12 månaderna. Hur mycket som hudkanterna drar isär sig beror på under hur stor spänning hudkanterna är sydda mot varandra. Om man "bara" har gjort ett snitt i huden utan att ta bort någon hud, t ex efter en bröstförstoring, så är spänningen mindre och därför blir ärret ofta smalt även när det har gått 1 år. Men om man har gjort en bukplastik och tagit bort väldigt mycket hud och dragit ihop hudkanterna, ja då läker huden under en kraftigare spänning och ärret blir följdaktligen bredare.

 • Könsstympning

  • Var utförs operationer för att återställa kvinnor som blivit omskurna?

   Vi gör normalt dessa ingrepp på Hand- och plastikkirurgiska kliniken Universitetssjukhuset i Linköping, och det kostar inte mer än vilken operation/läkarbesök som helst inom den offentliga vården. Det finns förstås också möjlighet att göra på en privat klinik för den som av någon anledning inte vill söka sig till ett sjukhus, men ofta måste man då ta betalt för att täcka omkostnaderna och vi rekommenderar därför i första hand att man vänder sig till Universitetssjukhuset i Linköping.

  • Hur kommer jag i kontakt med er på Universitetssjukhuset för att få hjälp efter kvinnlig omskärelse?

   Om du vill komma till oss på mottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping för att få information om hur du kan bli hjälpt så kan du antingen be din vårdcentral eller skolläkare skriva en remiss. En del tycker att det är jobbigt att behöva vända sig till någon annan först för att prata om sina problem, och i så fall så kan du också skriva en egenremiss direkt till oss. Du kan läsa mer här om hur man skriver egenremisser. Tänk på att för att kunna ge dig korrekt information om hur man kan hjälpa just dig utifrån dina förutsättningar så måste man vid besöket göra en kort undersökning. Även om det kan kännas jobbigt så är vi väldigt vana vid detta och det utförs på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt. Ta gärna med dig en anhörig eller bekant vid besöket.

  • Vad är kvinnlig könsstympning?

   Det är ofta delar av de inre blygdläpparna och ibland också hela eller delar av klitoris som tas bort, och emellanåt minskar man också slidöppningen så att det bara kvarstår ett litet hål för mensblod och urin att komma ut. Ingreppen utförs ofta av icke-utbildade personer, utan bedövning och i miljöer som inte är avsedda för att operera i. Tyvärr så har man senaste åren sett en ökning av denna typ av ingrepp som utförs av medicinsk personal på sjukvårdsinrättningar. Det må så vara att man därmed kan undvika blödningar och infektioner, men stympningen av flickan blir inte desto mindre allvarlig.

  • Jag har hört att det bara är inom islam man gör omskärelser. Stämmer det?

   Nej, det stämmer inte. Kvinnlig omskärelse har förekommit i flera tusen år och inom många kulturer och religioner, även bland katoliker och protestanter. Man hänvisar många gånger till religionen när man gör detta men det finns ingen religiös skrift som uppmanar till omskärelse på flickor. Det är en sociala tradition som ärvts från generation till generation.

  • Kan man bli normal igen om man har blivit omskuren i underlivet?

   Ja och nej. Man kan aldrig bli precis som man var innan. Men man kan definitivt få hjälp genom att genomgå en mindre operation. Det innebär att man försöker lyfta fram den del av klitoris som nästan alltid finns kvar under ärret och återskapa hudveck för att efterlikna inre blygdläppar. Man öppnar också slidmynningen i de fall den är igensydd. Kvinnor som blir opererade upplever ofta en stor förbättring, både vad det gäller det sexuella välbefinnandet men även saker såsom smärta/obehag etc.

  • Vad är det för skillnad mellan kvinnlig och manlig omskärelse?

   I båda fallen tar man bort helt frisk vävnad utan några egentliga medicinska skäl på ett barn som inte har möjlighet att vara med och bestämma. I båda fallen så kan det leda till infektioner, smärta och problem efteråt för barnet. Kvinnlig omskärelse är som tur är förbjuden i Sverige och även av FN, och den som mot förmodan utför detta i vårt land kan bli dömd till flera års fängelse. Omskärelse på pojkar är däremot tillåten i Sverige och svenska myndigheter ålägger till och med den offentliga vården att erbjuda manlig omskärelse. Många tycker att detta är väldigt ologiskt eftersom även pojkar borde ha rätt att inte bli omskurna förrän de är tillräckligt gamla att själva kunna bestämma.

 • Träning

  • När kan jag börja träna igen efter min operation?

   Exakt hur lång tid det tar innan Du kan vara tillbaka på samma nivå som Du var innan operationen och göra samma typ av övningar är individuellt och beror också på vilken typ av operation Du har gjort. Du kan t ex börja träna försiktigt efter 4-5 veckor efter en bröstoperation eller bukplastik, medan Du efter en ögonlocksplastik kan börja träna redan efter ca 2 veckor. Efter en bröstoperation får Du börja med träning som inte innebär belastning på armar och bröstkorg, eller ”skumpar” för mycket. Det är viktigt att komma ihåg att konditionen kommer vara sämre än innan operationen, och att det tar tid att återhämta sig. Om man har gjort större operationer såsom bröstingrepp eller bukplastik så kan man vanligen göra mer belastande träning när det har gått 2-3 månader, men man måste lyssna på kroppen och avstå från övningar som gör ont eller känns obehagliga på andra sätt eftersom det är kroppens signal att det ännu inte är läkt helt och hållet.

  • Vilken träningsform är bäst att börja med efter bröstoperation?

   Lämpligaste träningsform beror på vilket ingrepp du har genomgått. Om jag har lagt in bröstimplantat så är det viktigt att de får ligga still i sin ficka så att de hittar sin plats, och alla rörelser som innebär att kroppen hoppar upp och ner riskerar att resultera i at timplantaten ruckas på insidan. I värsta fall kan detta leda till en så kallad dubbelkapsel. Om implantaten ligger under/bakom bröstmuskeln så kan även överdriven muskelaktivitet göra att implantatet pressas nedåt i och med att muskeln drar ihop sig. Jag brukar rekommendera att man försiktigt börjar med motionscykling som första träningsform efter bröstkirurgi. Det är då viktigt att man sitter ner på sadeln under hela träningspasset och låter benen arbeta i första hand. Man kan vanligen börja med detta försiktigt efter ca 5-6 veckor. Det är dock viktigt att helt avstå från träning som innebär att kroppen "skumpar" eller att bröstmuskeln (dvs överarmar/axlar) belastas under minst 8 veckor. Man måste också lyssna på kroppen, så om du gör en rörelse eller övning som gör ont eller känns obehaglig så kan det innebära att det inte har läkt klart på insidan och att du behöver vänta lite till. Läs mer här om mina tankar kring motion och cykling.

 • Narkos och lokalbedövning

  • Kan jag själv bestämma om jag ska bli sövd eller bli opererad i lokalbedövning?
   Vissa ingrepp rekommenderar vi att alltid göra i narkos och andra ingrepp rekommenderar vi att alltid göra i lokalbedövning. Om Du har önskemål som avviker från detta så diskuterar vi det på konsultationen. Många gånger så kan vi då reda ut eventuella frågetecken, och det är ovanligt att vi måste söva någon för en operation som vi normalt gör i lokalbedövning eller tvärtom. Men givetvis så ska vi ta hänsyn till just Dina önskemål och förutsättningar.
  • Jag har mått mycket illa efter en sövning tidigare. Kommer jag göra det igen?
   Det finns alltid en risk att man mår illa efter att man har varit sövd. Med dagens moderna narkosmetoder som vi använder så är dock risken mindre än vad den var tidigare. Det är också så att även om man har mått illa i samband med tidigare operationer så är det inte säkert att man gör det igen eftersom det är olika faktorer som påverkar utöver själva narkosen. Det är dock viktigt att Du berättar för mig och för narkospersonalen om Du har mått illa i samband med tidigare sövningar så att man i så fall om det behövs kan anpassa den medicinering som Du alltid får innan sövningen.
 • Om privat kirurgi

  • Jag vet inte vilken plastikkirurg eller klinik jag ska välja. Hur ska jag tänka?

   Att göra en plastikkirurgisk operation är ett stort beslut. Det är därför viktigt att man låter beslutsprocessen ta lite tid. Välj en klinik och en plastikkirurg som Du känner förtroende för, och som jobbar på det sätt som Du tycker är bra. Tänk på helheten, och prata gärna med andra som redan har varit där innan. Om man väljer en klinik som ligger långt ifrån där man bor så måste man tänka på att det kan bli besvärligare att resa tillbaka till kliniken om man om det skulle inträffa någon komplikation.

  • Får jag vara sjukskriven fast jag gör ett estetiskt ingrepp?

   Ja, man får vara sjukskriven efter ett estetiskt ingrepp på samma sätt som efter vilken annan operation som helst. En förutsättning är givetvis att man måste ha ett sjukintyg, och det skriver jag till dig så att Du antingen får med dig det innan Du åker hem eller så skickas det per post efteråt. Sjukintyget skrivs på papper, och Du måste sedan kontakta den arbetsgivare och Försäkringskassan på samma sätt som vanligt.

 • Din plastikkirurg

  • Kompetens: Vilken kompetens har du, Johan?
   Jag är överläkare och docent i plastikkirurgi. Min kliniska utbildning har jag fått i Linköping, och jag har arbetat med plastikkirurgi sedan år 2000. Jag är specialist inom plastikkirurgi, och även inom handkirurgi. Att vara docent betyder att man har forskat och gjort en avhandling (disputerat), och sedan fortsatt att forska efter det (postdoc). Min postdoc gjorde jag på Stanford University i USA. Jag har publicerat ett 15-tal vetenskapliga artiklar, skrivit flera bokkapitel (bland annat i en av de mest ansedda verken inom plastikkirurgi), och står också som författare till ett flertal behandlingsöversikter på Internetmedicin.se.
  • Specialområden: Johan, har du några specialområden?

   I min rekonstruktiva verksamhet på universitetssjukhuset ägnar jag mig mest åt könskorrigerande kirurgi, urinrörsmissbildningar på barn samt svåra brännskador. Inom den estetiska kirurgin så har jag inriktat mig bland annat på bröstoperationer (bröstförstoring, bröstlyft och bröstförminskningar), bukplastik och intimkirurgi, men jag utför även förstås andra ingrepp.

  • Rätt kompetens: Hur vet jag om den läkare jag vänder mig till för mitt plastikkirurgiska ingrepp har rätt kompetens?
   Om man ska göra ett skönhetsingrepp så tycker jag att det är viktigt att man i första hand vänder sig till en läkare som är plastikkirurg. I Sverige är det tillåtet för alla som har läkarlegitimation att utöva vilken del av sjukvården som helst, vilket betyder att det inte är någon garanti att den läkare som driver en skönhetsklinik nödvändigtvis är specialist i plastikkirurgi. Du kan genom att skriva till Socialstyrelsen (www.socialstyrelsen.se) ta reda på om en viss läkare har läkarlegitimation och innehar specialistkompetens inom plastikkirurgi.
  • Forskning: Har det någon betydelse om den plastikkirurg jag vänder mig till har forskat och har fina titlar?
   Att ha en fin titel är ingen automatisk garanti för att man är en duktig plastikkirurg. Jag är själv docent och har forskat under flera år om mikrocirkulation i huden, och jag har också erfarenhet av forskning (tissue engineering) av senor. Visserligen är det mycket hårt arbete att forska, och den som lyckas göra en avhandling samt få fina titlar har ju visat att man har en bra förmåga att ta reda på och tillgodogöra sig information, men det avgörande för att bli duktig på att operera är ju vilken träning och erfarenhet man har på just detta - inte hur fina titlar man har. För att undersöka om den plastikkirurg man väljer är duktig så bör man försöka försäkra sig om att vederbörande faktiskt är specialist inom plastikkirurgi, samt att han eller hon har erfarenhet och kunskap gällande det ingrepp som man önskar få utfört. Det kan också vara idé att prata med patienter som redan har blivit opererade av den man vänder sig till och även läsa på olika internetforum om vilka resultat vederbörande har haft tidigare, men man måste samtidigt komma ihåg att varje person är unik och förutsättningarna olika. Därför behöver inte vare sig ett väldigt lyckat eller ett mindre lyckat ingrepp på nån annan automatiskt betyda att resultatet blir det samma på dig.
  • Vilken klinik ska jag välja för min operation?
   Att göra en plastikkirurgisk operation är ett stort beslut. Det är därför viktigt att man låter beslutsprocessen ta lite tid. Om det finns minsta osäkerhet hos mina patienter om de verkligen vill bli opererade av mig så brukar jag rekommendera att man även går till någon annan på en konsultation innan man bestämmer sig. Det är viktigt för mig att Du känner stort förtroende för att det är just jag som ska ge Dig Din behandling.
   Välj alltså en klinik och en plastikkirurg som Du känner förtroende för, och som jobbar på det sätt som Du tycker är bra. Tänk på helheten, och prata gärna med andra som redan har varit där innan. Om man väljer en klinik som ligger långt ifrån där man bor så måste man tänka på att det kan bli besvärligare att resa tillbaka till kliniken om man om det skulle inträffa någon komplikation.
  • Hur får jag kontakt med min plastikkirurg om det händer någonting akut?
   Oavsett vilken klinik Du är opererad på så ska Du se till att Du får information om på vilket sätt Du når just din plastikkirurg om det skulle uppstå frågor efter operationen. Det är viktigt att veta var man ska vända sig för att man ska känna sig trygg. Landstingspatienter som jag har opererat kan alltid få kontakt via Sjukvårdsupplysningen (www.1177.se) eller Hand- och plastikkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (tel 010-1030000). Du som gjort ett estetiskt ingrepp får i samband med utskrivningen ett journummer som Du kan nå mig på.
  • Johan, vad är din åsikt om att göra sin operation utomlands?
   Det finns många duktiga plastikkirurger i andra länder. Det man dock bör tänka på om man funderar på att åka till ett annat land för att göra sin operation är att det i efterhand är mycket svårare/krångligare att nå sin plastikkirurg eller den klinik som man har varit på om det skulle inträffa några frågor eller någon komplikation. Måste man vända sig till en svensk plastikkirurg för att åtgärda en komplikation i efterhand så innebär det alltid kostnader. Dessutom gäller vissa försäkringar inte heller om man får problem i samband med att man gör sin operation utomlands. Den operation som vid första anblicken kan göras till ett lägre pris än hemma i Sverige kan därför bli betydligt dyrare än vad man först räknade med.
  • Jag kan inte resa till er för att bli opererad. Kan Du rekommendera någon annan klinik?
   Det finns många andra bra kliniker i Sverige, men det är svårt att rekommendera någon särskild eftersom tillgången varierar på olika orter. Det viktiga är att man ser till att man vänder sig till någon som är specialist i plastikkirurgi samt har erfarenhet.
 • Betalning / priser

  • Vad avgör priset på en operation? Varför är vissa ingrepp dyrare än andra?
   Priset på ett ingrepp beror på bland annat på hur lång tid det tar att utföra, och ingreppets svårighetsgrad. Vissa operationer innebär också att förbrukningsmaterialet är dyrare än för andra ingrepp, och för operationer som innebär att man måste lägga in ett implantat (t ex bröstkirurgi) så gör kostnaden för själva implantaten att priset påverkas.
  • Hur vet jag vad min operation kommer att kosta?
   Alla priser på de vanligaste ingreppen framgår av Plastikakademins hemsida (www.plastikakademin.se). I vissa fall så är priset angivet med ett visst intervall, och det beror på att en enklare form av just den operationen går snabbare, vilket gör att mina omkostnader blir lägre och därmed kan jag ha ett lägre pris. Du får alltid veta i förväg vad just din operation kommer kosta, och i priset ingår alla kostnader för narkos, eventuella implantat, förbandsmaterial, läkemedel under din vistelse hos oss, återbesök med mera.
  • Hur kan jag betala min operation?

   Den enda regel som finns är att man måste betala sin operation senast innan man sövs. Detta kan Du enklast göra genom att använda den faktura som vi skickar ut ungefär 1-2 veckor innan operationen tillsammans med en del annan praktisk information. Om Du väljer att inte betala med fakturan så kan Du ta med en postväxel. Vi tar även emot kontanter även om vi helst undviker kontanthantering. Dessvärre kan man inte betala med betal- eller kreditkort.

  • Vad ingår i priset?
   Om Du inte får någon annan information vid ditt mottagningsbesök så är det priset Du får av mig ett totalpris. Det innebär att utöver själva operationen så ingår narkos, förband, återbesök mm.
  • Kan man låna pengar av dig för att finansiera sin operation?

   Jag har som enda kirurg på Plastikakademin ett samarbete med Svea Ekonomi som du kan använda för att delbetala din operation. Läs mer om det här på Plastikguidens systersajt (direktlänk http://plastikguiden.net/delbetalning).


   Plastikakademin har annars ingen delbetalning så om du opereras av någon av mina kollegor på Plastikakademin så kan du själv kontakta ett låneinstitut där du kan delbetala.

  • Moms: Hur vet jag om just min operation får moms eller inte?
   Enligt de riktlinjer som finns så skall operationer som är medicinskt befogade inte beläggas med moms. Tyvärr råder fortfarande mycket oklarheter kring detta, trots att reglerna redan har börjat gälla. Några exempel på vad som är medicinskt befogat är hudöverskott på magen efter kraftig viktnedgång/barnafödande, förändring av bröstens form efter viktnedgång/amning, psykiskt lidande beroende på hur man uppfattar sin kropp, eller överskott av hud på de övre ögonlocken som ger besvär. Psykiskt lidande för den som har onormalt små bröst och som önskar en förstoring kan också räknas som medicinskt befogad operation och ska därmed vara momsfri. Exempel på vad som troligen kommer behöva beläggas med moms är om man har normalstora bröst men önskar en förstoring trots detta, men det kan också finnas andra typer av ingrepp som kan behöva beläggas med moms. Du får alltid information på din konsultation vad som gäller just i ditt fall.
  • Moms: Från 1 jan 2015 är det moms på estetisk kirurgi. Vad innebär det? Blir det dyrare nu?
   Skatteverket har efter en EU-dom beslutat att det är 25% moms på alla ingrepp som inte är medicinskt befogade. Det är inget som vi plastikkirurger har bett om, eller tjänar några pengar på eftersom det är en skatt som staten får. Det finns preliminära riktlinjer avseende vilka typingrepp som skall beläggas med moms och vilka som skall vara momsfria, men det skall enligt Skatteverket dessutom göras en bedömning i det enskilda fallet för varje patient. Det betyder att samma slags operation kan vara momsbelagd för någon medan den är momsfri för någon annan. Plastikkirurgerna i Sverige håller fortfarande på att diskutera detta med Skatteverket om hur detta skall tolkas, och förhoppningsvis så kommer det klarna successivt. Du som patient skall känna dig trygg att du vid första konsultationen alltid får ett pris så att du vet vad du ska betala.
  • Garanti: Vad får jag för garanti på min operation om det behövs en korrigering?

   Mitt mål är självklart att du ska vara nöjd med din behandling/operation hos mig. Men vi arbetar med mänskliga vävnader och även om jag är mycket noggrann när jag opererar så kan varken du eller jag kontrollera samtliga faktorer som har betydelse för läkning och resultat senare. Om det skulle inträffa att man inte riktigt har nått det resultat som vi båda har haft som mål när man utvärderar efter 3-6 månader så får man överväga att göra en korrigering.


   Jag gör därför alla korrektioner där jag själv tror att det finns en bra chans att det faktiskt leder till ett bättre resultat - utan att utsätta dig som patient för en onödig risk. Jag har därför en policy att jag kostnadsfritt gör eventuella korrektioner i lokalbedövning efter kirurgi under det första året efter operationen. Detta gäller när det inte finns något annat som kan förklara behovet av en korrigering såsom t ex en signifikant viktförändring, någon sjukdom, graviditet eller liknande, och såvida vi inte har kommit överens om något annat i förväg. Det är för att man som patient ska känna sig trygg att vi gör så gott vi kan för att operationsresultatet ska bli så bra som möjligt om något oväntat inträffar. Detta eftersom vi vet att även om vi alltid är noggranna och gör vårt bästa för att slutresultatet ska komma så nära dina önskemål/förväntningar som det är möjligt så finns det faktorer som varken jag som plastikkirurg eller du som patient kan påverka under läkningstiden månaderna efter en operation som kan ha effekt på slutresultatet. Om du önskar hjälp med en korrigering efter en operation som du har gjort hos någon annan plastikkirurg så gäller andra förutsättningar och du får information om detta i samband med din konsultation.


   Jag möts av stor förståelse att vi dock inte kan göra korrektioner kostnadsfritt för alltid. Det beror bland annat på att resultatet efter en operation påverkas många gånger av tiden. Kroppen förändras och åldras, man kan drabbas av sjukdom eller olycka, genomgå graviditet eller förlossning, ändra sin vikt eller så blir det "bara" en långsam förändring av det man har gjort utan att det finns en säker anledning. Självklart vill vi fortfarande att man som "gammal" patient hos oss ska känna sig omhändertagen, och därför så hjälper jag till så gott jag kan även i ett senare skede om man behöver göra nånting och då till en kraftigt reducerat pris för att täcka en del av våra omkostnader. 


   Vad det gäller garantier på implantat så finns det via tillverkarna Motiva och Mentor. Du kan läsa mer om detta under "Olika typer av bröstimplantat".

 • Kontakt

  • AKUTA PROBLEM: Var vänder jag mig?
   Landstingspatienter som jag har opererat kan alltid få kontakt via Sjukvårdsupplysningen (www.1177.se) eller Hand- och plastikkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (tel 010-1030000). Du som gjort ett estetiskt ingrepp får i samband med utskrivningen ett journummer som Du kan nå mig på.
   Oavsett vilken klinik Du är opererad på så ska Du se till att Du får information om på vilket sätt Du når just din plastikkirurg om det skulle uppstå frågor efter operationen. Det är viktigt att veta var man ska vända sig för att man ska känna sig trygg.
  • Hur bokar jag en tid hos dig på mottagningen, Johan?

   Enklast är att boka tiden själv online. Du går det på BokaDirekt (http://plastikakademin.bokadirekt.se) och klickar på min profilbild. Om du inte kan boka på BokaDirekt så kan du kontakta My som sitter i receptionen på Plastikakademin (tel 013-154461, vardagar kl 09-12) eller skickar ett mail till henne (plastikakademin@plastikakademin.se). Du kan då få ett besked om vilka tillgängliga mottagningstider som finns. Ibland kan det vara väntetid, men vi gör vad vi kan för att hitta fler mottagningsdagar när det blir fullbokat.

  • Jag var hos dig på mottagningen på Plastikakademin och skulle vilja veta hur jag bokar tid för en operation hos dig.

   Du kan maila direkt till mig (johan@plastikakademin.se). Ange gärna vilken vecka/månad du helst vill bli opererad. Om du har fått altermativa datum på konsultationen då det är ledigt så meddela vilket datum du helst vill ha och gärna även något reservdatum. I andra hand så kan du kontakta My som sitter i receptionen på Plastikakademin (tel 013-154461, vard kl 09-12), då får Du bäst besked om vilka tider som finns tillgängliga. Genom att prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följa mig på Facebook/Instagram så kan Du också få information om när det finns nya tider.

  • Hur långa väntetider har Du till operation?

   Det varierar, men vanligen är det 1-2 månaders väntetid. I vissa fall kan det gå fortare. Om Du vill minska väntetiden mellan mottagningsbesök och operation så kan Du för många olika ingrepp preliminärboka en operationstid samtidigt som Du bokar en mottagningstid, på så sätt vet Du att Du har en operationstid som Du har möjlighet att avboka om Du skulle ångra dig. Eftersom det är stor efterfrågan på operationstider så uppskattar jag om Du inte väntar med att boka av en operationstid om Du av någon anledning vill avvakta med din operation.

  • Söker ni personal?
   Jag anställer dessvärre inte personligen någon personal eller har några möjligheter att påverka beslutet vid nyanställningar. Om Du undrar över eventuella lediga tjänster på Plastikakademin (013-154461) eller på Addoc Hospital (013-374700) så är det enklast att Du vänder dig direkt dit.
  • Jag har en fråga om min operation som är utförd av en annan plastikkirurg. Hur gör jag?

   Om man har fått ett problem eller undrar något efter en operation så bör man i första hand försöka få kontakt med den plastikkirurg som har utfört ingreppet. Ibland kan det dock vara svårt eller så vill man av någon anledning inte kontakta vederbörande igen. Du är givetvis välkommen med din fråga till mig så ska jag göra en bedömning om jag kan hjälpa dig. Om Du har långt att resa eller av någon annan anledning inte vill komma på ett återbesök så kan Du prova att skicka en så detaljerad beskrivning av din tillstånd/problem samt vilken operation som Du har gjort, och för att underlätta min bedömning så bör Du skicka med någon eller ett par bra bilder. I vissa fall så måste man dock komma på ett mottagningsbesök för att jag verkligen ska kunna säga om det finns något jag kan göra eller inte. Om det blir så att jag hjälper dig med en operation så får Du alltid veta i förväg hur mycket det kommer att kosta.