Varför jag inte gillar före- och efterbilder

2015-12-14
Fotografier av enstaka patienter ger nästan alltid fel bild av resultatet i det enskilda fallet.

 


Före- och efterbilder - nja.....

De flesta plastikkirurger tar bilder innan operationen, och många gör det även efteråt. Det gör även jag och det är något som vi sparar som ett komplement till journaltexten för att dokumentera vad man hade för utgångsläge och vad man har uppnått efteråt. Det är vad före- och efterbilder är avsett för, och det är givetvis mycket bra. Men jag har aldrig gillat före- och efterbilder i demonstrationssyfte.

Johan Thorfinn Plastikakademin PlastikguidenDet händer att nya patienter vid första konsultationen frågar efter exempel på mina resultat genom att få se dessa bilder. Det är inte konstigt eftersom det är vanligt att plastikkirurger lägger ut sina bilder för att visa hur fina resultat man får. Vissa kliniker har också komplicerade datorsystem som under konsultationen kan simulera 3D-modeller hur en enskild person kan se ut med olika typer av implantat eller efter olika typer av ingrepp.

Jag ser det som att man genom att visa dessa bilder i bästa fall ger ett exempel på vad man har kunnat åstadkomma eller hur det skulle kunna bli. Det säger väldigt lite eller ingenting om vad man kan förvänta sig i det enskilda fallet. Problemet är att man som patient omedvetet får en målbild av hur slutresultatet ska se när man ser ett eller ett par exempel på tänkbara resultat, och det kanske inte alls stämmer med verkligheten. 

Alla förstår att när en kompis har skaffat ett par snygga jeans i storlek 30-34" och fått en perfekt passform så är det inte alls säkert att man själv kan gå till samma butik och skaffa likadana byxor i samma storlek och förvänta sig att de sitter lika perfekt. Det är naturligt för de flesta att för att få en bra passform behöver man testa lite olika storlekar, kanske köpa en annan modell, kanske till och med gå till en annan butik. Eller köpa ett par chinos. Det är precis samma med plastikkirurgi. Alla har vi individuella förutsättningar, olika kroppsform, olika hudkvalitet, olika läkningsförutsättningar mm, och det gör att man inte automatiskt kan utgå från att en operation som ledde till ett fantastiskt resultat på en viss patient är det som passar någon annan bäst.

Om man som plastikkirurg ska visa vad man kan göra så bör man i så fall nästan visa alla tänkbara utfall av det man gjort för att ge en helt rättvis bild. Först då skulle patienten få en uppfattning om vad plastikkirurgen kan åstadkomma med olika förutsättningar. Alla förstår att detta inte är möjligt, och därför avstår jag från att visa bilder på mina tidigare patienter.

Jag tycker att det är mycket bättre när man diskuterar en viss operation att så ingående som möjligt förklara vad det finns för möjliga utfall och fallgropar, och jag brukar alltid vara noga med att påpeka att det aldrig helt säkert går att förutsäga hur det blir i det enskilda fallet när allt har läkt. Jag ritar gärna och berättar för patienten, och vi tittar i spegeln för att på så sätt förmedla vad jag tror vi kan uppnå utifrån de förutsättningar vi har just då. Jag har också en del filmklipp med teckningar och förklaringar som tar upp de vanligaste ingreppen - klicka här för att komma till filmklippen. Genom att arbeta så tycker jag att jag på ett trovärdigt sätt ger en bild av möjliga resultat för den patienten som jag har framför mig, inte genom att visa foton hur andra personer såg ut före och efter en viss operation.

Johan Thorfinn, plastikkirurg