Moms på estetisk kirurgi?

2014-11-22
Skatteverket vill införa moms från årsskiftet på estetisk kirurgi. I så fall höjs priserna på vissa ingrepp med 25%.

 

All sjukvård som utförs av legitimerade vårdgivare (t ex läkare) har hittills varit momsfri både för sjukhus och privata kliniker. Det betyder att när man betalar själv för ett ingrepp så har staten hittills inte tagit ut någon moms. Men från och med 1 januari 2015 kommer troligen Skatteverket att inför moms på estetisk kirurgi. Det har redan skett i några andra EU-länder, och det är en uttalande från EU som ligger bakom denna förändring.

Exakt vad detta kommer få för följder i Sverige är ännu inte helt klart eftersom Skatteverket skriver att sjukvård som utförs av medicinska orsaker skall undantas moms. Det betyder att vissa ingrepp som utförs av privata plastikkirurger även fortsättningsvis kommer vara momsfria, men förutsatt att det finns en medicinsk anledning att utföra ingreppet. Som exempel tar Skatteverket att plastikkirurgi som utförs efter kraftig viktnedgång skall vara momsfri medan bröstförstoring som utförs enbart i syfte att göra bysten större skall vara momsbelagd.

Du kan läsa hela förslaget från Skatteverket genom att klicka här. Är detta rätt eller fel? Kommentera gärna på Plastikguidens Facebook-sida.