Mer kollagen i åldrande hud gör att den får bättre egenskaper

2015-10-18
Jag är övertygad - skin boosters fungerar bättre än vad jag har trott.

 

På Galderma Nordic Annual Meeting pratade man bland annat om deras produkter som sägs förbättra hudkvaliteten genom att stimulera kollagenbildning i läderhuden. Efter att ha fått höra om vetenskapliga tester som visar att det fungerar så är jag benägen att inse att det faktiskt har en effekt på huden och ger en förbättring av hudkvaliteten.

Sitter på tåget och försöker summera helgens konferens i Stockholm. Det har varit Galderma Nordic Annual Meeting, och följdaktligen handlat en hel del om fillers och hyaluronsyrabehandlingar. Galderma är företaget som står bakom den svenska uppfinningen Restylane som nu har funnits närmare 20 år på marknaden. Jag har under årens lopp testat andra märken också, men tycker att det fungerar bra med Restylane. Att det från början kommer från Sverige är ju också ett plus!

                                                                                                

 Bara för att man fastnar för ett företag eller en produkt så betyder det ju inte att allt som de gör behöver vara bra. En sån sak som jag har varit skeptisk emot är Galdermas produkter för att förbättra hudkvaliteten (skinboosters) som kom för några år sedan. De marknadsfördes från början som något som "permanent gjorde huden mjukare och mer fuktinnehållande". Vi fick höra att man skulle injicera små droppar med fillers mycket ytligt i huden, och det skulle göra att huden fick en bättre kvalitet. För mig som oftast arbetar med skalpell och pincett så tenderar jag att tro på saker när jag med egna ögon kan se dem - såsom till exempel en förminskningsoperation av ett bröst, ett ögonlock som blir jämnare eller en läpp som får en fin profil. Jag tror att det var därför som jag alltid tidigare har tänkt att skinboosters var ganska mycket hokus pokus, och jag har därför aldrig heller tidigare ägnat mig åt det....

 

Jag måste dock erkänna att jag efter att ha hört dr Marina Landau från Israel föreläsa nu faktiskt måste ändra mig... :) Det visar sig dock som Marina berättade om att i vetenskapliga studier har skinboosters samma effekt som andra, äldre metoder att strama upp och förbättra hudkvaliteten.

Det är hyaluronsyran i sig som tack vare att den har genomgått en speciell tillverkningsprocess stimulerar bildning av kollagen. Kollagen är en av hudens huvudbeståndsdelar, och med ökande ålder minskar kollagenet vilket resulterar sämre elasticitet och styrka. Hyaluronsyra är ett ämne som förekommer naturligt i kroppen, och det nybildas och ombildas på några dagar. Skillnaden mellan kroppens egen hyaluronsyra och den som finns i skinboosters är att molekylerna är korslänkade, vilket gör att de finns kvar ända upp till 15 år!

En behandling med skinboosters görs under några veckor, och man upprepar injektionstillfällena vid 2-3 gånger. Beroende på hur hudens kvalitet är från början så kan man behöva spruta olika mycket per omgång. Man kan behandla inte bara ansiktet (har bra effekt på bland annat akne-ärr!) utan även händer, decolletage och hals.

Hör gärna av dig om du är intresserad av skinboosters så berättar jag mer, och om du sedan vill gå vidare med en behandlingsserie så är du givetvis välkommen på en konsultation.

Johan Thorfinn, plastikkirurg