Injektionsbehandlingar ökar

2016-09-13
Plastikkirurger blir arbetslösa?

.

Ska vi sluta att operera?!

Johan Thorfinn ger fillerbehandling injektion restylane

Injektionsbehandlingar ökar hela tiden. Fler och fler upptäcker att injektioner med hyaluronsyrafillers eller botulinumtoxin kan ha positiva effekter på både välbefinnandet och utseendet. Även om effekten av en injektion är övergående så är det en mindre åtgärd jämfört med till exempel stora operationer så som till exempel facelift, och många väljer injektionsbehandlingen istället för operation.

Jag använder Restylane som min primära filler. Jag har haft goda erfarenheter av Restylane i många år, och det känns också roligt att använda en produkt som från början är en svensk uppfinning! Restylane finns i flera olika former, och bland mina patienter så upplever jag att det som är mest uppskattat är en försiktig utfyllnad av nasolabialfårorna, i alla fall bland de som är något äldre. Många blir förvånade när de ser sig i spegeln efter behandlingen, och det är vanligt att man kommer tillbaka med jämna mellanrum för att fylla på. Det tar jag som ett gott betyg. En diskret läppförstoring på yngre personer är också en vanlig åtgärd som många är väldigt nöjda med.

Botulinumtoxin - dagligt tal "botox" - är ett mycket kraftigt nervgift. Det finns olika preparat, men det jag använder mest är Vistabel. När man sprutar in det i en muskel så minskar muskelns funktion tillfälligt vilket gör att muskeln inte längre kan rynka huden. Vi använder  mycket små volymer av botox, så det är givetvis aldrig i närheten att vara skadliga doser. Utöver minskad muskelfunktion så att man blir slätare i huden så finns det en god möjlighet att man upplever en positiv effekt på spänningshuvudvärk. Det vanligaste stället som jag sprutar botox på är "bekymmersrynkan" mellan ögonbrynen. Som en bonus så känner man sig vanligen mer avslappnad i pannan och går inte och kisar lika mycket, vilka många upplever positivt.

Kommer injektionsbehandlingar att ersätta kirurgin? Nej, naturligtvis inte. Injektionsbehandlingar är ett mycket bra komplement till operationer, men att sluta operera det kommer vi aldrig göra eftersom det är så mycket mer vi kan göra med kniven än med sprutan..... Men injektioner är ett mycket bra alternativ för många personer beroende på vad man har för behov, fråga oss gärna så berättar vi mer eller läs mer om injektionsbehandling bland Frågor & Svar här på Plastikguiden. Nyfiken på att prova en injektionsbehandling? Hör av dig till oss på Plastikakademin - välkommen!

Johan Thorfinn, plastikkirurg