Fettransplantation ersätter filler?

2019-04-05
Transplantation av eget fett för att bygga volym i ansiktet och använda som skin booster blir vanligare och vanligare.

Transplantation av eget fett som alternativ till fillers

Fettransplantation är inget nytt. Det har varit en teknik som har utforskats i omgångar under årtionden, men med varierande framgång. Problemet är att det ibland har varit svårt att förutsäga hur mycket fett som stannar kvar efter en transplantation, vilket har gjort det svårt att förutsäga resultatet. Det finns olika vetenskapliga teorier om vad detta beror på, och det är så att ingen vet fortfarande med säkerhet vad det är som gör att fettet fungerar bra ibland och andra gånger mindre bra. De flesta som forskar på området är överens om att det i fettet finns celler som påminner om stamceller, vilket betyder att de har en förmåga att växa och bli annan typ av vävnad, samt även stimulera fettcellerna att "fastna".

På senare år så har en grupp vidareutvecklat dessa tekniker som gör dem mer stabila. Genom att först göra en liten fettsugning på t ex magen eller lårens insida så kan man sedan filtrera och finfördela fettet så att det blir vad man kallar microfat och nanofat. Microfat kan injiceras ungefär på samma sätt som en filler för att fylla ut områden i ansiktet, t ex fina/tunna rynkor i huden på överläppen, kinder eller bekymmersrynkan mellan ögonbrynen för att nämna några. Microfat kan också användas för att bygga upp kinder och minska fåran under ögat (tear trough). Ofta försvinner en mindre del av det transplanterade fettet, men många gånger kan man åstadkomma ett stabilt resultat som håller i många år till skillnad från fillers som håller mycket kortare.

Nanofat är en variant av fettransplantation där man finfördelar fettet ytterligare, så att det blir en slags kräm. Krämen kan sedan fördelas i hudens näst yttersta lager (läderhuden) genom att göra många små, små hål med tunna nålar som trycker ner fettkrämen i läderhuden en knapp millimeter. Detta leder ofta till en uppstramning av huden och en ökad lyster, något som man tror beror på de stamceller som finns i fettet samt varje liten punkthål från nålarna. Till skillnad från fillers så är effekten långvarig.

Finns det några nackdelar med fettransplantation? Ja, det gör det. Till exempel så är det mer av en operation som ofta kräver narkos till skillnad från en injektionsbehandling med fillers som kan göras på ett mottagningsrum. Det är dessutom dyrare och kan bara utföras av plastikkirurger eller läkare. Å andra sidan så är resultatet betydligt mer bestående, och många tycker också att det är tilltalande att injicera sin egen vävnad.

Jag tror att fettransplantation är här för att stanna, och det kommer användas mer och mer i olika sammanhang i framtiden. Det känns spännande att få vara med om denna stora utveckling där man också kan se att det har stor betydelse för resultatet. Vill du veta mer? Skicka ett mail, eller boka tid för konsultation på BokaDirekt.se.

/Johan Thorfinn, plastikkirurg

johan@plastikguiden.se