Ett steg närmare svaret hur man bromsar åldrande?

2016-08-14
Därför åldras hudens celler

Professor Mark Birch-Machin (bild från Newcaste University, UK)

Åldern är bara en siffra, och jag tycker inte att man ska fästa så stor betydelse vid hur gammal man ser ut att vara. Det viktiga är att man trivs med sig själv och sitt eget utseende, och ett lagom åldrat utseende signalerar ofta erfarenhet och trygghet till omgivningen. Men det är förstås heller inget konstigt om man önskar genomgå behandlingar eller använda produkter som gör att man känner sig fräschare och piggare, eller för den delen yngre.

Huden är ett mycket viktigt organ vars utseende har stor betydelse för hur gammal en person uppfattas vara. Det finns som bekant många olika anti age, och de flesta syftar till att göra huden slätare på något sätt. Men man vet inte så mycket om hur själva åldrandet går till i kroppens celler - om man skulle veta allt om detta så vore det ju ganska enkelt att skapa den perfekta anti age-produkten. Därför forskas det ganska mycket om huden och åldrandet.

Professor Mark Birch-Machin har nu kommit ett steg närmare i kartläggningen av vad som händer i cellerna när huden åldras. Det visar sig att ett enzym som har stor betydelse för cellernas energiförsörjning minskar kraftigt i takt med att åldern ökar. När detta enzym minskar så ökar förekomst av fria radikaler, vilka har betydelse för cellernas åldrande. Det är första gången som man har kunnat påvisa att just detta enzym minskar sin aktivitet med stigande ålder. Nästa steg blir att försöka studera hur man kan förhindra att nivån av detta enzym minskar. Kanske kan det i så fall också fördröja hudens åldrande.

Om du vill läsa en engelsk sammanfattning av artikeln så hittar du den genom att klicka här.

Johan Thorfinn, plastikkirurg

 

Lär dig mer om plastikkirurgi - följ Plastikguiden på Facebook (facebook.com/plastikguiden) och Instagram (@plastikguiden).