Din operationsbild på nätet

2017-11-29
Alla vill se före- och efterbilder men vill du ha ditt foto publicerat?

Den här veckan spenderar jag i Lissabon för att göra studiebesök. Bland annat har jag besökt en mycket duktig kollega dr Luísa Ramos på hennes klinik. Luísa har på några få år byggt upp en stor verksamhet och samlat på sig mycket erfarenhet.

Utöver att hon är en skicklig kirurg så är hon också mycket aktiv i sociala medier med tusentals aktiva följare både på Facebook och Instagram, utöver att hon regelbundet medverkar i olika TV-program. Alla hennes patienter informeras om att ingreppet eventuellt kan filmas och att foton eller filmklipp kan publiceras på Facebook, Instagram eller hennes websida. Även om ingen person går att identifiera på bilderna så skiljer det sig från hur vi normalt jobbar. Fördelen är att blivande patienter har ett väldigt stort utbud av före- och efterbilder, och därför har lättare att skapa sig en uppfattning om hur resultatet skulle kunna bli efter deras ingrepp än om man bara publicerar ett fåtal bilder på sin hemsida.

Jag har tidigare varit en ganska stark motståndare till att publicera före- och efterbilder, men har nu fått en ny syn på hur det faktiskt kan fungera. Vad skulle du tycka om att kanske få se en bild från just din operation eller dina före/efterbilder på nätet? Skulle det kännas som att du får ditt privatliv exponerat helt i onödan eller skulle du tycka att det är OK om det hjälper andra? Säg vad du tycker på @plastikguiden på Instagram.

Johan Thorfinn, plastikkirurg